In 1980 brak Yves Swolfs door als stripmaker met het album Sterven als een hond in de sneeuw. Het eerste deel van de succesvolle western reeks Durango. Met Lonesome geeft Swolfs terug naar het genre dat van hem een grote meneer maakte in stripland.
Schrijver: Yves Swolfs
Tekenaar: Yves Swolfs
Uitgever: Lombard
Aantal pagina’s: 58
Winkelprijs: €7,95
Verschijningsdatum:  30 mei 2018

Het is februari 1861 en Amerika staat aan de vooravond van een bloedige burgeroorlog die vooral gaat over het al dan niet afschaffen van de slavernij. De setting van Lonesome is een stadje op de grens van de staten Kansas en Missouri. Aan de grenzen van beide staten zijn opruiers bezig met het zaaien van verdeeldheid onder de bevolking.

Lonesome paw

Een van hen is de retorisch begaafde prediker Markham, die samen met zijn volgelingen meteen ook maar even wat Bijbelse regels handhaaft. Waar zij komen, worden overspelige vrouwen dood aangetroffen met een Confederate-vlag in de buurt.

Een mysterieuze ruiter meldt zich in het stadje. Hij lijkt om geheel eigen redenen achter Markham aan te zitten. Wat opvalt, is dat deze cowboy nu niet bepaald het prototype revolverheld is. Een deel van zijn leven heeft hij bij de indianen doorgebracht, die hem leerden om te werken met zijn bijzondere gaven. Zodra hij iemand aanraakt, ziet hij het verleden en de waarschijnlijke toekomst van deze persoon. Onze mysterieuze cowboy beleeft de verschrikkingen die Markham en consorten hun slachtoffers aandoen dus heel, heel intens. Zijn wraak is misschien wel persoonlijk.

Lonesome plaat

Oordeel:

Alweer een western? Met gebrekkig enthousiasme sloeg ik dit album open om tot mijn verbazing te ontdekken dat het eigenlijk heel goed is. Niet alleen vanwege het prachtige, ouderwets degelijke tekenwerk. Hij is echt iemand die de moeite neemt om zijn platen te renderen. Zie de details in de jas. Met zijn layouts is ook niets mis. Nee, het is een gelaagd drama met een hoofdpersoon die je serieus kunt nemen.

Swolfs laat met dit album zien dat ie na veertig jaar nog altijd een stripmaker is om rekening mee te houden.

7 Goed

Lonesome is een western van de hand van Yves Wolfs. Na bijna veertig jaar laat hij zien dat ie het genre in de vingers heeft maar ook in staat is om nieuwe wegen te bewandelen.

  • Verhaal 7
  • Tekenstijl 8
  • Sfeer 7
Share.

About Author

Dennis Van Beek

Leest boekjes met plaatjes en praat daar dan over op Geekster. Heeft ook een mening over andere dingen.

Reacties