Jack Cool is niet wat het lijkt. Je zou zeggen dat het een detectiveverhaal is dat zich afspeelt in de zestiger jaren. Helaas klopt daar helemaal niets van. Wees gerust, een uitleg komt eraan.
Schrijver: Jack Manini
Tekenaar: Olivier Mangin
Uitgever: Saga
Aantal pagina’s: 56
Winkelprijs: €19,95
Verschijningsdatum: 14 maart 2018

Het jaar is 1966 en een gekwelde directeur van een Cadillac-fabriek in Detroit heeft er genoeg van. Hij was van eenvoudige komaf en kon met de dochter van de oprichter van de fabriek trouwen. Maar nu groeit het hem allemaal boven het hoofd en wanneer zijn echtgenote hem voorstelt om een broertje voor hun kind te maken, hakt hij de knoop door. Hij vertrekt naar Californië.

Jack Cool hippie

Daar wordt onze held opgenomen in een groepje hippies die hem omdopen tot Jezus Grijstus. Deze gasten noemen zichzelf The Merry Pranksters en zijn bezig met een roadtrip. Bij deze vrijgevochten zielen voelt onze baas zich thuis. Ondertussen huurt zijn vrouw de detective Jack Cool in om “Jezus Grijstus” te vinden.

Uiteindelijk wordt het mysterie en die hele Jack Cool vrij snel overvleugeld door het verhaal van The Merry Pranksters en hun voorman Ken Kesey. Deze lui hebben echt bestaan en waren in de jaren zestig niet alleen hippies, ze waren ook voorvechters van het gebruik van lsd. Eigenlijk is dit dus meer een soort gedramatiseerde documentaire in stripvorm. Iets dergelijks zagen we vorige week trouwens ook voorbij komen.

Het is ook precies op dat moment dat deze strip doodbloedt. Daar kan een subplotje met actrice Jayne Mansfield en de kerk van Satan geen verandering in brengen. Het tekenwerk van Olivier Mangin is ook nog eens veel te stijf. Zeker wanneer je de levens van de hippies beschrijft die het bestaan vierden, is het belangrijk dat je tekeningen leven. Mangins werk is statisch.

Al met al is deze strip niet geworden wat het had kunnen zijn en het werd ook niet het vermakelijke detectiveverhaal dat het op de achterkant van de kaft wel beloofde te zijn. Jammer maar helaas.

5 Tegenvaller

Jack Cool beloofde een detectiveverhaal te worden. Het wordt uiteindelijk een biografie van de lsd-voorvechter en de tegenculturele hippie Ken Kesey. Helaas valt het tegen.

  • Verhaal 5
  • Tekenstijl 6
  • Sfeer 5
Share.

About Author

Dennis Van Beek

Leest boekjes met plaatjes en praat daar dan over op Geekster. Heeft ook een mening over andere dingen.

Reacties