De liefde is in staat ons boven de wolken te laten vliegen van verrukking of ons door het stof te doen kruipen van doffe ellende. In Ik & Jij is zij, en niet wij, voor een keer het lijdend voorwerp en wordt de liefde op de dissectietafel gelegd.

Schrijver: Gilles Dal
Tekenaar: Johan De Moor
Aantal pagina’s: 64
Prijs: €19,95
Verschijningsdatum: 6 oktober 2017

In een tijd waarin de Grote Verhalen uitverteld zijn en pluraliteit ons allemaal een smörgasbord aan normen en waarden aanbiedt, is er nog steeds de liefde die ons allemaal gek maakt. Het is een ondoorgrondelijke kracht die je van het ene moment op het andere van het ene extreme naar het andere kan slingeren.

ik en jij obligaat

Vooral die dualiteit komt aan bod in Ik & Jij: de dunne grens tussen hoop en wanhoop, tussen hero en zero, tussen bemind en verstoten. Klinkt dat vaag? Je indruk is terecht: Ik & Jij mist weliswaar een echt narratief, maar houdt toch verdacht veel steek. Iedereen heeft immers al wel eens de liefde (of het gebrek daaraan) op zijn of haar pad gevonden, waardoor de woorden van Gilles Dal ons maar al te bekend in de oren klinken. Van het jonge koppeltje dat samen van haar kookkunsten geniet tot de arme stakker die de stukken van zijn leven bijeenveegt na de breuk: je kan het je allemaal perfect voorstellen.

ik en jij breuk

Dit album is tegelijkertijd een deconstructie en een reconstructie van de romantische liefde. Enerzijds wordt de liefde geïdentificeerd als slechts een van de vele normen die de maatschappij ons oplegt. Want is het werkelijk zo dat je geen volwaardig leven kan leiden zonder een romantische relatie?

ik en jij cocktail

Bovendien is het een vruchtbare voedingsbodem voor de banaalste clichés en de onnozelste plattitudes. Maar aan de andere kant maken paginagrote afbeeldingen zonder enige tekst ons evenzeer duidelijk dat de liefde meer dan dat is en zich niet laat ontleden. En dat liefde bovenal mooi is. Althans, dat is wat ik er in lees. Geen twee personen zullen Ik & Jij immers op dezelfde manier ervaren.

ik en jij seks

Ook visueel is er nauwelijks een lijn te trekken in Ik & Jij. Nu eens wordt er bijna een gewoon stripverhaal verteld met opeenvolgende tekeningen, dan weer word je als lezer in een wervelwind van krachtige beelden gesmeten die zowel de zin als de onzin van de liefde tonen. Ook hier is het beangstigend hoe individueel herkenbaar Ik & Jij is. Het lijkt alsof Johan De Moor zich tot elk van ons afzonderlijk richt. Voor mij kwam dat besef toen ik plots een van mijn persoonlijke liefdesidealen, samen bouwpakketten in de Ikea gaan kopen, op het papier tot leven zag komen. Ieder z’n ding, zullen we maar zeggen.

ik en jij ikea


Fan van het werk van Johan De Moor en Gilles Dal? Lees dan ook:

9 Confronterend

Voor een chaotische wervelwind aan beelden en woorden is Ik & Jij beangstigend herkenbaar. Dal en De Moor leggen genadeloos de vinger op de zere wondes en maken een scherpzinnige analyse van de liefde zoals wij ze kennen. En toch... Toch laat de liefde niet zo eenvoudig verklaren.

  • Verhaal 8
  • Tekenstijl 6
  • Sfeer 10
Share.

About Author

Jeroen Van Heel

Cardboard cowboy, Nintendo nerd en Dr. Deathrite himself. Show your moves!

Reacties