De tien-en-een-halfjarige Cerise is enig kind en woont bij haar moeder. Ze droomt ervan om schrijfster te worden en boeken te schrijven over haar favoriete onderwerp: mensen.

Schrijver: Joris Chamblain
Tekenaar:
Aurélie Neyret
Uitgever: Silvester Strips
Aantal pagina’s: 80
Prijs: €9.95 (softcover)
Verschijningsdatum: 27 september 2019

Gelukkig woont de beroemdste schrijfster mevrouw van der Planten in haar dorp. Deze gevierde romancier is wel gecharmeerd door de kleine Cerise en helpt haar met de nodige adviezen.

Cerise loopt met haar notitieboekje door het dorp en ontdekt een heus mysterie. Er is een verlaten dierentuin in het bos waar een oude man regelmatig langsgaat om te schilderen. Samen met haar vriendinnen ontdekt ze zijn verhaal en brengen ze zo een vergeten geschiedenis van het dorp weer tot leven.

Hoe goed is Cerise eigenlijk?

Het dagboek van Cerise is opgebouwd uit een mengsel van strippagina’s en bladzijden uit het notitieboekje van de hoofdpersoon. Hierdoor word het bestaande verhaal van meer diepgang voorzien en het zorgt ervoor dat je een hele kluif hebt aan dit album. Het album telt 80 pagina’s maar het voelt aan als veel meer. Het werk van Aurélie Neyret is erg charmant en oogt eerder als het illustratiewerk van een kinderboek dan een typische strip. Ze voorziet de pagina’s uit het notitieboekje van erg overtuigende kinderkriebels.

cerise plaat

© Silvester Strips

Uitgeverij Silvester Strips heeft kosten noch moeite gespaard om deze titel aan de man te brengen. Ze lijken een “Haags kwartier” te hebben georganiseerd waarbij ze al hun kaarten op Cerise hebben ingezet. Je komt deze strip inmiddels overal tegen. Een goede actie omdat je tenslotte de doelgroep van deze titel (jonge meisjes) wil bereiken. Een groep die graag leest, en tegelijkertijd niet vaak de deur bij de plaatselijke stripwinkel platloopt.

Er wordt trots gemeld dat 1 miljoen lezers deze reeks al wisten te vinden. Dat zijn dan wel een miljoen Franstalige lezers. Dit succes kun je niet los zien van de Franse cultuur waarin lezen wordt aangemoedigd. Maar de interesse in de Franse taal en de bijbehorende cultuur is in Nederland bij de jongere generaties op een absoluut dieptepunt. Het is voor de uitgever te hopen dat de Vlaamse lezers dit op willen pikken, anders word het een heel duur grapje. Een Haags kwartier eindigt vaak ook met een nederlaag voor de thuisclub.

Het dagboek van Cerise is een charmante strip die een breed publiek verdient. Het is hét ideale cadeau voor dat ene nichtje dat van lezen houdt. Leest u mee, Sinterklaas?

7 Goed

Het dagboek van Cerise is een charmante strip die een breed publiek verdient.

  • Verhaal 7
  • Tekenstijl 8
Share.

About Author

Dennis Van Beek

Leest boekjes met plaatjes en praat daar dan over op Geekster. Heeft ook een mening over andere dingen.

Reacties