De carrière van zowat iedere Dungeons & Dragons-avonturier begint nagenoeg hetzelfde: een kerker, een schatkist en een handvol goblins om af te slachten. Maar hoe ervaren de goblins zelf hun uitermate vergankelijke leven?
Schrijver: Tristan Roulot
Tekenaars: Corentin Martinage
Uitgever: Silvester
Aantal pagina’s: 48 
Winkelprijs: € 7,95 (softcover)
Verschijningsdatum: 23 februari 2017

Dat komen we te weten in Goblins 1: Dom en vervelend, het eerste deel van de nieuwe fantasie gagreeks van Tristan Roulot en Corentin Martinage. En blijkbaar zijn ze zich maar al te pijnlijk bewust van het feit dat de doorsnee goblin geen lang leven beschoren is. Helaas eindigen alle plannetjes om hun lot te verbeteren, van gestoord tot geniaal, steevast op dezelfde manier: met een smerig hoopje groene goblinbrij.

goblins

Liefhebbers van Dungeons & Dragons en Magic: The Gathering zullen maar al te bekend zijn met de eerder lage gemiddelde levensduur van de Gobelinus Viridis, de groene huis-, tuin- en keukengoblin. Zeker voor hen zal het een waar genoegen zijn een reeks te vinden die zo nauw aansluit met hun hobby, waarin dezelfde wreedaardige galgenhumor tentoongesteld wordt die ze zelf zo graag bezigen. Om die reden kan Goblins zich zelfs na een album al plaatsen in hetzelfde illustere rijtje als NodwickKnights of the Dinner Table en Order of the Stick.

Goblins-1-PL

Wat geenszins wil zeggen dat alleen die doelgroep zal kunnen lachen met de lotgevallen van onze betreurenswaardige groene vrienden. Je hebt immers geen achtergrond als roleplayer nodig om de gags te snappen. Bovendien is het een welgekomen afwisseling van de gagreeksen die vooral bedoeld zijn als een manier om snel munt te slaan uit een populaire intellectual property zoals Minions of Angry Birds.

Wat bovendien verrast, gezien het extreem hoge sterftecijfer, is dat we toch al vrij snel een vaste cast opbouwen van terugkerende personages. Zo is er de Uitverkorene, de enige goblin met een weelderige dos haar, de techneut, de sjamaan en vooral: de onovertroffen Goblin Hood, die rooft van de rijken en geeft aan de goblins. Of dat alleszins toch probeert, maar zich steeds in de luren laat leggen door de koopman die hij probeert te beroven.

Goblins-01-8

Gezien het succes van de reeks in het Frans, lijkt het erop dat deze personages in de stijl van South Park als ware goblin-Kenny’s de permanente cast zullen vormen, hoewel hen dat niet vrijwaart van de gruwelijkste ongelukken. En aan het einde van het album worden we zowaar, geheel tegen het principe van een gagreeks in, getrakteerd op een klein doorlopend verhaaltje, waar al onze favoriete goblins hun opwachting in maken!

Kortom, we kijken al erg uit naar het volgende album. Want ooit, OOIT zal het hen lukken, en dan zullen zij het zijn die lachen. Maar dat kan nog wel eventjes duren…

8 Schadenfreude!

Goblins is hilarisch leedvermaak op z'n best. Deze gagreeks zal zeer gesmaakt worden door fervente Dungeons & Dragons-spelers, hoewel die achtergrond geenszins nodig is om van de reeks te genieten. De goblins krijgen het hard te verduren, en bijna zouden we medelijden met hen krijgen. Bijna.

  • Verhaal 9
  • Tekenstijl 8
  • Sfeer 9
Share.

About Author

Jeroen Van Heel

Cardboard cowboy, Nintendo nerd en Dr. Deathrite himself. Show your moves!

Reacties