In Een zus krijgt de jonge Anthony tijdens een zonnige zomervakantie in Bretagne een eerste voorproefje van volwassenheid wanneer de drie jaar oudere Hélène zijn wereld op z’n kop zet. Een nieuwe wereld gaat voor hem open.

Schrijver: Bastien Vivès
Tekenaar: Bastien Vivès
Uitgever: Casterman
Aantal pagina’s: 216
Prijs: €24,95
Verschijningsdatum: 6 oktober 2017

Het is behoorlijk schrikken wanneer Anthony op een dag wakker wordt in het vakantiehuisje in Vannes, waar hij met z’n ouders en kleine broer Tim verblijft en er een onbekend meisje in de kamer ligt te slapen. Haar naam is Hélène. Ze is de dochter van een vriendin van Anthony’s ouders, die samen met haar moeder een tijdje bij hen zal verblijven. Voor Anthony, een brave knul die tekent en het gezelschap van z’n kleine broertje gewoon is, is het rebelse meisje dat wijn drinkt, een sigaret opsteekt en verleidelijke welvingen heeft een openbaring.

een zus 3

En ook Hélène geniet van het gezelschap van de jongetjes. Want ondanks haar grote mond en stoerdoenerij heeft ze een erg klein hartje en voelt ze zich wel eens eenzaam en onbegrepen. Op korte tijd ontstaat er een opmerkelijke vriendschap tussen Anthony en Hélène. Als gids bij Anthony’s eerste kennismaking met de puberteit speelt het meisje immers een dubbele rol: nu eens is ze de bezorgde grote zus, dan weer het ondeugende vakantieliefje die de schuchtere jongen kennis laat maken met de geneugten van het vlees.

een zus 2

Vivès vertelt een verhaal over gevoel, met gevoel. Hij slaagt erin de onzekerheden, gevaren en verlokkingen van de puberteit treffend in beeld te brengen. Opmerkelijk is de respectvolle manier waarop hij dat doet. Want hoewel hij ons enkele gewaagde en expliciet seksuele scènes toont, doet hij dat nooit platvloers of vulgair, maar heel naturel. Ook de dialogen komen heel natuurlijk en geloofwaardig over. Vivès is een man van weinig woorden, maar de woorden diè hij schrijft, zijn zorgvuldig gekozen. Net als zijn stiltes, trouwens.

een zus 1

Ook de tekenstijl van Vivès is minimalistisch te noemen. Een zus is volledig in zwart, wit en grijs uitgevoerd en met slechts enkele pennentrekken (of de afwezigheid daarvan) maakt de tekenaar zijn boodschap meer dan duidelijk. Vivès’ tekeningen zijn als zijn tekst: minimalistisch, uitermate zorgvuldig gekozen, en veelbetekenend in zowel hun aan- als afwezigheid. Als hij wat tekent -of niet- doet hij dat steeds met een reden.

Door het bewonderenswaardige vakmanschap van Bastien Vivès zindert Een zus nog lang na het lezen na. Een bildungsroman zoals we er al tijden geen meer gelezen hebben.

9 Beklijvend

Less is more. Met een minimalistische stijl en een spaarzaam gebruik van woorden brengt Bastien Vivès met veel gevoel een verhaal over de verwarrende en moeilijke overgang van kind naar volwassene, de puberteit. Een van de betere die we dit jaar al lazen.

  • Verhaal 9
  • Tekenstijl 8
  • Sfeer 9
Share.

About Author

Jeroen Van Heel

Cardboard cowboy, Nintendo nerd en Dr. Deathrite himself. Show your moves!

Reacties