Donjon is zo’n strip waarvan je nu niet direct weet of je hem echt in je leven nodig hebt. Het is een creatie van het stripduo Lewis Trondheim en Joan Sfarr.
Schrijver: Joann Sfarr, Lewis Trondheim
Tekenaar: Killoffer
Uitgever: Silvester Strips
Aantal pagina’s: 48
Winkelprijs: €17,95
Verschijningsdatum: 7 januari 2019

Het centrale punt is de donjon (een soort versterkte toren) waar fantasiewezens leven en diverse avonturiers hun geluk komen beproeven terwijl ze op zoek zijn naar een schat. De makers hebben het fantastische genre, en het spel Dungeons and Dragons in het bijzonder, gebruikt als grondstof voor deze parodie.

In Frankrijk is Donjon heel populair en heeft het zelfs een stevig aantal nevenreeksen voortgebracht die (net zoals de hoofdreeks) bijna allemaal worden vertaald door Silvester Strips. Nu heb ik persoonlijk niet direct behoefte aan nog een groot universum in mijn stripcollectie. Maar als het Geekster HQ zo vriendelijk is om het negende album uit de nevenreeks Monsters op te sturen, dan is het tijd om af te dalen in de wereld van Donjon.

Dit album is een losstaand verhaal waarin we de verwikkelingen volgen van Zwemeline, de dochter van een priester. Terwijl ze zich voorbereidt voor een bal dringt een soldaat haar kamer binnen. Ze weet hem uit te schakelen en neemt zijn identiteit aan. Ze neemt zo dienst in het leger van de vijand en moet alle zeilen bijzetten om niet ontdekt te worden. Verkrachting en de dood zal anders haar deel zijn.

Het verhaal doet wat denken aan Halo Jones. Een vrouw die zich weet te handhaven in een mannenwereld. In tegenstelling tot Halo Jones is deze strip behoorlijk zwartgallig. Er hangt een sluier van moord en doodslag over deze strip en dat geeft je als lezer een naar gevoel. Tegelijkertijd hoop je toch dat Zwemeline het gaat redden.

De ster van dit album is absoluut de tekenaar Killoffer. In het Nederlandse taalgebied is er niet zoveel verkrijgbaar van de man. Ten onrechte, want wat is dit een fenomeen. Hij slingert waanzinnige composities op het papier waarbij de man erin slaagt om belachelijk veel personages en details in zijn tekeningen te proppen zonder dat dit ten koste gaat van de leesbaarheid. Hierbij laat Killoffer ook nog eens de kleur voor zich werken.

In dit album wordt het edele vak van stripmaken beoefend op een zeer hoog niveau. Dit album is een blijvertje in mijn collectie. Het is alleen jammer dat de prijs relatief fors is.

7 Goed

Hoewel ik niet bekend ben met de Donjon-reeks verhinderde mij dat niet om mezelf hier kostelijk mee te vermaken. Een prima album met prachtige tekeningen.

  • Verhaal 6
  • Tekenstijl 8
Share.

About Author

Dennis Van Beek

Leest boekjes met plaatjes en praat daar dan over op Geekster. Heeft ook een mening over andere dingen.

Reacties