In Deathfix neemt Nix de lezer mee achter de schermen van de wereld van de voetballerij. Dit keer niet via gags. Nee, hij maakt er een thriller van!

Schrijver: Nix
Tekenaar:
 Nix, Benus
Uitgever: Dupuis
Aantal pagina’s: 144
Prijs: €19.95
Verschijningsdatum: 16 januari 2019

Het is twee weken voor de aftrap van het WK voetbal in Rusland. De competitie in Rusland is in volle gang en de match SC Moskou tegen FC Vladivostok staat op het programma. SC Moskou wordt getraind door de Nederlander Guus Kok. Al in de eerste twee pagina’s blijkt dat er meer belangen spelen en dat de uitslag van de match vaak wordt bepaald in de bestuurskamer en niet op het veld.

Guus kan het verder niet zoveel schelen want de roebels stromen binnen. Wanneer hij wordt benaderd door de Chinese maffia dreigt zijn onbezorgde leventje heel ingewikkeld te worden. Ze weten van zijn geheim en als Guus niet meewerkt dan zal heel Rusland het weten. Kan Guus zijn corrupte voorzitter en de Chinese maffia tevreden houden of is zijn carrière binnenkort voorbij?

Met Deathfix doet Nix een serieuze poging om een langer verhaal te maken. Het album werd eerst voorgepubliceerd als webtoon. Het lijkt alsof het een jaar te laat verschijnt, maar toen de voorpublicatie begon, moest men nog aftrappen voor het WK.

Het onderwerp is nog altijd actueel. België werd in oktober opgeschrikt door operatie Propere Handen: een onderzoek naar grootschalige matchfixing in het Belgische voetbal. In dit album klinkt trouwens ook een echo door van de zaak Ye, die een decennium eerder speelde in het voetbal.

Gemiste kans voor Deathfix

Daarom is het zo vreemd dat Deathfix helemaal is ingesteld op Rusland en er zelfs een meer dan stevige link is met Nederland, waar deze kwestie vooralsnog niet speelt. In de eerste pagina’s wordt bijvoorbeeld trots gemeld dat er zelfs assistentie is geweest voor de Hollandse dialogen.

En dan verdenk je Nix toch van een ordinaire cash grab. En dat is jammer voor een getalenteerd cartoonist zoals hij. In Nederland is er de laatste jaren sprake van een ware hausse aan voetbalboeken. Aangejaagd door de reclame op tv.

De hoofdpersoon van dit verhaal is gebaseerd op Edwin van der Sar, de doelman van het Nederlands elftal dat schitterde op het WK van 1998 en het EK in 2000. Deze obese, corrupte, in de kast zittende trainer zal bij een deel van het voetbalpubliek zeker in de smaak vallen. Als dit album genoemd wordt in de Nederlandse voetbalshow Veronica Inside, dan is Nix kostje gekocht.

De doorsnee striplezer zal waarschijnlijk niet warmlopen voor dit verhaal, dat bol staat van de goede ideeën maar waarbij het toch echt schort aan de uitvoering. Een pluim voor de poging, maar Nix kan het beter bij de gags houden.

6 Mwoa

Het album bevat veel goede ideeen. Helaas is het verhaal niet spannend of grappig genoeg om echt te kunnen boeien.

  • Verhaal 5
  • Tekenstijl 7
Share.

About Author

Dennis Van Beek

Leest boekjes met plaatjes en praat daar dan over op Geekster. Heeft ook een mening over andere dingen.

Reacties