Eén beeld zegt meer dan duizend woorden.  Dit gezegde komt ook bij deze stripadaptatie tot zijn recht. Tannhauser is het eerste deel uit een vierluik van werken gebaseerd op het gelijknamige boek van Tim Willocks, en het legt de verwachtingen voor de opvolgende drie ineens torenhoog. 
Schrijver: Tim Willocks
Tekenaar: Luc Jacamon
Uitgever: Casterman
Aantal pagina’s: 80
Winkelprijs: € 9.95 /16.95
Verschijningsdatum: 1 maart 2017
Het draait hier allemaal rond de met water omringde rots Malta. Dit gezellig eiland is een van de meest zuidelijke puntjes van het Europese continent. De Ottomaanse keizer Süleyman heeft hier zijn zinnen op gezet want deze rots zou namelijk een perfect startpunt zijn om Europa tot de Islam te converteren. Er zijn nog andere, meer politieke fronten waarop de ridders van de Orde van Sint-Jan hun strijd moeten leveren…

Deze diashow vereist JavaScript.

Niemand verwacht de Spaanse Inquisitie!

Zoals zoveel verhalen dat doen, starten we met het prille begin. Het jaar is 1540. In het holst van de nacht is de jonge Mattias druk bezig in de smidse. Z’n dolk is juist af, wanneer uit het niets een muzelman zijn zwaard in de rug van Mattias zijn broertje plant. Na een kort gevecht rent hij naar buiten en ziet hoe een klein legertje moslims iedereen op het grondgebied heeft uitgemoord, en hoe er een groepje zijn moeder zit te verkrachten. De leider is onder de indruk van Mattias zijn moed en neemt hem mee naar meer zuidelijke oorden waar hij ingelegerd wordt in de Ottomaanse troepen.

Vijfentwintig jaar verder en het narratief splitst zich op. Hier volgen we de volwassen geworden Mattias die de naam Tannhauser opneemt. Het verhaal splitst zich echter nog verder op naar een reeksje andere personages. Zo volgen we een sadistische Inquisiteur, een gewiekst weeskind, een verbannen dame van adel en heldhaftige ridders van de Orde zelf. In dit deel is er vooral veel opbouw, maar Tannhauser en zijn compagnons overkomen regelmatig iets kleinere obstakels, wat een gevoel van progressie opwekt en het tempo hoog houdt.

De show wordt vooral gestolen door de titulaire Tannhauser, die zichzelf demonstreert als een uitzonderlijk getalenteerde duizendpoot. Romanticus, spion, zakenman, vechtersbaas, … Daarnaast is hij ook vloeiend in meerdere talen. Moest hij vijfhonderd jaar later geboren zijn, had hij zich zo kunnen meten met James Bond en John Wick.

Tijd om orde op zaken te stellen

De dialogen zijn meestal heel geraffineerd, met geregeld zelfs een vleugje poezië. Daar straal tegenover heb je soms blokken tekst die recht uit het boek zijn gesleurd, vergezeld met een prachtige panoramisch zicht. Zo heb je een villa, verborgen van het maanlicht in de schaduw van twee enorme bergen. Ook het Maltees fort met uitzicht op zee is een hoogvlieger. In dit geval toont de horizon ons een wazige glimp van de aankomende armada van oorlogsschepen, als een ware fata morgana.

Op de tekenstijl is quasi niets aan te bemerken. Het kleurenwerk schept een passende sfeer voor elke setting. Voor nachtelijke scène’s worden de enkele pagina’s gitzwart. De mediterraanse omgevingen zijn prachtig op papier gezet door Jacamon. Naast al die pracht en praal van de middeleeuwse architectuur stond deze eeuw ook bekend als een van de meest gewelddadige uit de geschiedenis. Jacamon durft regelmatig al wat losjes om te gaan met de pot rode verf.

Deze diashow vereist JavaScript.

De hoofdpersonages zelf komen ook tot hun recht op het papier met distinctieve kenmerken zoals een weelderige bos haar of een ziekelijk bleke huid. Zowat het enigste minpunt dat we hier tegenkomen is hoe personages met kwade bedoelingen, en dan vooral de moslims en priesters, overdreven lelijk getekend worden. Vaak op het karikaturale af.

9 Dik in orde!

Met een combinatie van geweldig bronmateriaal en een prachtige tekenstijl is deze strip een werk dat niet mag ontbreken in de bibliotheek van elke stripliefhebber die historische fictie wel kan smaken.

  • Tekenstijl 8
  • Verhaal 9
  • Sfeer 10
Share.

About Author

Timothy

Houdtdt van ananas, de Metal Gear Solid franchise en Evil Dead te quoteren. Heeft een kokosnoot BH in zijn kast liggen maar heeft nog geen rieten rokje gevonden dat erbij past.

Reacties