Na een carrière als regisseur van games als Tomb Raider: The Angel of Darkness en Terminator 3: Rise of the Machines ging de Fransman Antoine Charreyron zijn geluk beproeven in de filmindustrie. Toen hij in Los Angeles was voor zaken probeerde hij het idee voor een nieuwe film te pitchen bij wat producenten. Hoewel er zeker interesse was, maakte men zich toch druk om het flinke budget dat een dergelijke film zou vereisen. Het ging dus niet door.

Schrijver: Antoine Charreyron
Tekenaar: Mario Alberti
Uitgever: Dark Dragon Books
Aantal pagina’s: 64
Prijs: € 9.95
Verschijningsdatum: 12 april 2021

Er was hoop. Tijdens zijn reizen door Amerika was Charreyon in contact gekomen met een man die werkte voor uitgeverij Glenat. Via hem besloot hij om het verhaal voor deze film in stripvorm uit te brengen. Strips zijn pen en papier en de enige limiet is je fantasie (en je talent). En zo was De Muur geboren.

Het verhaal van De Muur

De wereld is aan puin. Oorlogen, pandemieën en de klimaatveranderingen doen hun verwoestende werk. Een groot deel van de wereld is veranderd in een soort Mad Max-achtige omgeving. Solal en Eva zijn twee kinderen die zich staande proberen te houden.

Eva heeft een chronische ziekte en heeft dringend medicijnen nodig. Een zeldzaam goed. Gelukkig is niet heel de wereld om zeep want achter de muur ligt ED3N.

De Muur plaat

© Dark Dragon Books

Een technologisch paradijs waar de rijken ooit hun toevlucht hebben gezocht toen de crisis toesloeg. Als Solal daar binnen kan komen dan moet het een peulenschil zijn om medicijnen voor Eva te bemachtigen.

Een meute ‘bastaarden’ zijn best bereid om hem over de muur te helpen.  Wat ze niet vertellen is dat achter de muur van ED3N een vrijwel zekere dood wacht.

De goede en minder goede kanten

Het tekenwerk van Mario Alberti ziet er goed uit. Al kan de plaatindeling soms wat beter. Er zitten tekeningen tussen waarbij je twee keer moet kijken om te ontcijferen wat er nu wordt afgebeeld. De inkleuring is prima. Door middel van schaduwen en gele en licht bruine tinten wordt goed gesuggereerd dat onze helden gebukt gaan onder helse temperaturen.

Het verhaal had wat beter mogen worden uitgewerkt. Dat de makers een metafoor willen maken met de huidige vluchtelingencrisis is helder. Het siert hen ook dat er een spannende verrassing in ED3N wacht die je in deze context ook als een stevig statement kunt uitleggen.

Daar staat tegenover dat het te veel plot is en dat je een stevige connectie met de wereld en de twee kinderen mist. De Muur is een trilogie terwijl een miniserie waarschijnlijk beter zou zijn geweest. Je begrijpt ook wel waarom dit geen film werd. Het speelt met dezelfde thema’s als een eerdere film zoals Elysium. Niet dat het een slechte strip is. Kijk hem even in voordat je hem koopt.

6 Voldoende

De Muur is sciencefiction overgoten met een idealistisch sausje. Het had alleen wat ingewikkelder gemogen.

  • Verhaal 6
  • Tekenstijl 7
Share.

About Author

Dennis Van Beek

Leest boekjes met plaatjes en praat daar dan over op Geekster. Heeft ook een mening over andere dingen.

Reacties