In De man van nu worden we geconfronteerd met een onmogelijke liefde. Sylvia zal nooit de gevoelens van Rafael kunnen beantwoorden: zij is immers een Chronomens, hij een Decimaal mens voor wie de tijd onnoemelijk veel sneller verstrijkt.

Schrijver: Hanco Kolk
Tekenaars: Hanco Kolk en Kim Duchateau
Uitgever: Blloan
Aantal pagina’s: 144
Winkelprijs: € 24,95
Verschijningsdatum: 4 mei 2016

Sylvia Calvijn bevindt zich in Sag Harbor, Long Island, voor haar baan. Op een kamer van The American Hotel, weg van de lawaaierige gasten in de lobby, staat ze op het punt aan een knoert van een verslag te beginnen. Haar vinger beweegt zich naar de knop van haar laptop…

de man van nu

… En dan komt er plots een man de kamer binnen. Zijn naam is Rafael Falstaff en hij is een Decimaal mens. Decimale mensen leven onnoemelijk veel sneller dan de gewone “Chronomensen” en doorlopen een heel leven in de tijd die een Chronomens nodig heeft om, bijvoorbeeld, een laptop aan te zetten. Daardoor lijkt het voor Decimale mensen dat een Chronomens niet beweegt en kunnen Chronomensen Decimale mensen niet eens waarnemen. Toch is het oppassen geblazen, want elke vorm van fysiek contact tussen de twee soorten is fataal voor beide.

En toch. Hoewel zij voor hem slechts een “stilleven” is en ze elkaar nooit zullen mogen aanraken, geraakt Rafael gefascineerd door Sylvia en gebeurt het ondenkbare: hij wordt verliefd op haar. 

Hij geeft z’n baan op en wordt bediende in het hotel, om altijd bij haar te kunnen zijn. Maar op een dag slaat het noodlot toe: een man huurt de kamer en raakt Sylvia aan om zelfmoord te plegen. De man sterft, en voor Rafael begint een race tegen de tijd om zijn geliefde te redden van een gewisse dood.

de man van nu nieuwjaar

Met De man van nu hebben de Nederlandse tekenaar Hanco Kolk en onze eigen Vlaamse Kim Duchateau een wel heel bijzonder verhaal afgeleverd. Wat meteen opvalt, is de unieke grafische stijl. Chronomensen en Decimale mensen bewonen elk een aparte tijdsdimensie, en op welke manier kan je het verschil tussen die twee duidelijker maken dan elk van de twee leefwerelden door een aparte illustrator te laten tekenen? Kolk illustreert de wereld van de Chronomensen, terwijl Kim die van de Decimalen voor z’n rekening neemt en het resultaat mag er wezen. “Too many cooks spoil the broth“, wordt er wel eens gezegd, maar de clash tussen de luchtige, dromerige stijl van Kolk en de hardere cartoonstijl van Kim is juist heel functioneel: je weet meteen wie of wat tot welke tijdsdimensie behoort. Merk ook op dat de kleur van de Decimalen van Kim wat vervaagd is, in contrast met hun steviger lijnwerk, ongetwijfeld om hun vluchtigheid aan te duiden.de man van nu hotelOntegensprekelijk is het unieke samenspel van de tekenstijlen van Kolk en Kim de grootste sterkte van De man van nu, maar dat wil geenszins zeggen dat het verhaal er niet mag zijn. De onbereikbare liefde is een literair thema zo oud als de straat, maar krijgt nu een nieuwe, bijzonder originele invulling. De enige bedenking die we ons erbij kunnen maken, is dat je het eigenlijk bezwaarlijk een liefdesverhaal kan noemen als een van de twee geliefden herleid wordt tot louter een object. Vanuit de perceptie van Sylvia speelt het hele gebeuren zich immers af in minder dan twee seconden, met als gevolg dat ze eigenlijk niet eens kan registreren wat er allemaal gebeurt, maar aan een razende rotvaart in haar rolstoel door het verhaal gereden wordt als een veredelde tuinsculptuur. Na de eerste scènes in Chronospace blijft haar inbreng in De man van nu beperkt tot het uitstrekken van haar wijsvinger.

De man van nu lang aanwijzing

Dat maakt Rafaels toewijding aan haar des te opmerkelijker, tragischer en -uiteindelijk- mooier. Hij is bereid alles op te geven voor Sylvia, die nooit zal weten wat hij voor haar voelt, of zelfs nog maar dat hij bestaat. Als een kaarsje in de wind zal zijn leven uitdoven nog voor zij ooit haar laptop heeft kunnen aanzetten.

Maar tegelijkertijd heeft er, in die enkele levenslange secondes, nog nooit iemand zo ontzettend veel van haar gehouden.

9.2 Vertederend

Je komt ze niet vaak tegen, maar je hebt zo van die strips die je echt raken. De man van nu is er zo een. In een zeldzaam perfect samenspel van beeld en verhaal geven Kim en Kolk een eigen draai aan een klassiek thema, de onbereikbare liefde. Deze strip is een experiment: gewaagd én geslaagd!

  • Tekenstijl 9.5
  • Verhaal 9
  • Sfeerschepping 9
Share.

About Author

Jeroen Van Heel

Cardboard cowboy, Nintendo nerd en Dr. Deathrite himself. Show your moves!

Reacties