Zestig albums, ’t is niet niks. Om die gebeurtenis te vieren, bracht Dupuis een speciale uitgave op de markt om hulde te brengen aan korporaal Blutch en sergeant Chesterfield, ons aller favoriete blauwbloezen.

Schrijver: Munuera, Zidrou en vele anderen
Tekenaar: Collin, Maltaite en vele anderen
Uitgever: Dupuis
Aantal pagina’s: 120
Winkelprijs: € 10,95 (softcover), € 19,95 (hardcover)
Verschijningsdatum: 23 november 2016

We zeggen het wel vaker, maar het mag gerust herhaald worden: België heeft een striptraditie om U tegen te zeggen. Onze gevierde striphelden behoren tot het collectieve vaderlandse geheugen en zo nu en dan mogen we ze graag eens in de bloemetjes zetten. Dat moeten ze ook bij Uitgeverij Dupuis gedacht hebben toen De Blauwbloezen aan hun zestigste album toe waren. In een bijzondere hommage worden we getrakteerd op dertien korte verhalen van negentien getalenteerde scenaristen en tekenaars met korporaal Blutch en sergeant Chesterfield in de hoofdrollen.

blauwbloezen hommage2

Die verhalen verschillen onderling erg qua tekenstijl en toon. Nu eens keren de blauwbloezen terug naar Fort Bow waar al hun hemden plots roze zijn door een foutje van de lokale was-chinees, dan weer zet een cynische Chesterfield de achtervolging in op Blutch, die eindelijk gedeserteerd is, om hem de laatste kogel van het regiment tussen de schouderbladen te jagen, of ontmoeten ze John Wilkes Booth, voordat hij, wel, deed waar John Wilkes Booth om bekend werd.

Blauwbloezen-Frasier

Ieder z’n meug, natuurlijk, maar vooral de zwaarmoedige verhalen blijven ontzettend bij en zetten aan tot nadenken over de zin en onzin van oorlog. Een hoogtepunt van het album is het verhaal van Aimée de Jongh, die als enige Nederlandstalige gevraagd werd een bijdrage te leveren. Ook de coverafbeelding is van haar hand.

blauwbloezen arabesk

Zelfs als je voorkeur uitgaat naar zwaardere of lichtere verhalen, moet je toegeven dat dit album ze allebei heel gebalanceerd afwisselt. Al deze verhalen belichamen immers een aspect van waar het om draait in De Blauwbloezen. Geen van beide uitersten halen uiteindelijk de overhand, waardoor dit werkelijk een Blauwbloezen-album voor iedereen is.

blauwbloezen luchtig

Zestig albums is dan misschien niet zo veel als je het palmares van sommige andere stripreeksen ziet (ja, ik kijk naar jullie, Suske en Wiske), maar dat neemt niet weg dat De Blauwbloezen een iconische reeks is die deze lofbetuiging meer dan verdient. Op naar het avontuur, en nog eens zestig albums!

7 Avontuurlijk

De Blauwbloezen worden in de bloemen gezet, en daarvoor trommelde Uitgeverij Dupuis een indrukwekkende selectie scenaristen en tekenaars op om een uniek hommage-album te maken, met klinkende namen als Zidrou, Schwartz en Munuera. Nu eens gitzwart, dan weer vrolijk en uitgelaten, maar allemaal even typerend voor onze helden Blutch en Chesterfield.

  • Tekenstijl 6
  • Verhaal 8
  • Sfeer 8
Share.

About Author

Jeroen Van Heel

Cardboard cowboy, Nintendo nerd en Dr. Deathrite himself. Show your moves!

Reacties