Bij echt excellente sterke dranken denkt de gemiddelde mens aan Schotse whisky, Russische vodka of Caraïbische rum recht uit de hand en haak van een snurkende piraat. Franse cognac is hier echter de hoofdzaak van het verhaal. Dat en de moorden natuurlijk.

Schrijver: Corbeyran & Chapuzet
Tekenaar:  Luc Brahy
Uitgever: Silvester
Aantal pagina’s: 48
Winkelprijs:  € 7,95 (SC) / € 16,95 (HC)
Verschijningsdatum: Juni 2017

Een glaasje op? Laat je rijden

Wanneer oorlogsfotografe Anna-Fanély even genoeg heeft van kiekjes trekken van dood, miserie en ronduit deprimerende zaken, krijgt ze de opdracht van National Geographic om met haar camera richting Cognac te trekken, om een reportage te doen rond het gelijknamige brouwsel. Per toeval ook haar geboortestreek, dus ze kijkt ernaar uit om wat oude vrienden te bezoeken. Tijd voor nostalgie!

Klinkt te goed om waar te zijn? Zou je echt verbaasd zijn als er geen stront aan de knikker hing? Dacht al van niet, nee. Wanneer Anna-Fanély aankomt, krijgt ze te horen dat haar beste vriendin Alice vorig jaar brutaal afgeslacht werd door haar man Jean-Louis. Hij knoopte zichzelf vervolgens op als een morbide kerstbal. Geholpen wordt Anna-Fanély door de gepensioneerde cognacdistilleerder Fernand Favreau, die in haar zaadjes vol twijfel kweekt. Hij insinueert dat er misschien sprake was van vuil spel. De echtgenoot was namelijk de eigenaar van een paar uiterst waardevolle kruiken cognac…

Ondertussen moet er tussen al dit detectivewerk door ook echt gewerkt worden en je gaat als lezer mee op ontdekking hoe cognac precies gemaakt wordt. Deze feitjes worden niet opgedrongen en voelen eerder aan als leuke weetjes tussen al het speurwerk door.

Het was de butler met een dolk!

In dit eerste deel krijgen we al mondjesmaat een paar stukken van de puzzel toegedeeld, maar ik vermoed dat we pas tegen het einde toe het complete plaatje gaan zien in ware whodunnit-stijl. Zonder al die moderne snufjes zoals smartphones zou dit scenario perfect uit de hersenspinsels van Agatha Christie kunnen komen. Poirot die op bezoek gaat naar de Cognac-streek voor een welverdiende vakantie waar zijn snor lekker kan bruinen.

Helaas is de vertaling naar het Nederlands niet vlekkeloos gelopen met heel af en toe een paar vreemde zinnen die vrij stroef lezen.

Idyllische plaatjes

De prachtige streken zorgen voor mooie taferelen en achtergronden, die echt een zuiders sfeertje uitademen met de pittoreske stijl van huizen en prachtige wijngaarden. Ook op vlak van de personages levert Brahy puik werk. De realistische stijl komt vooral tot zijn recht in de emoties die de personages weten te uiten. Aan Fernand zijn lichaamstaal zie je wanneer hij een zuurpruim is nog voordat hij ook maar een woord hoeft te zeggen.

Qua layout blijft alles braafjes in hun eigen hokje. Echt spectaculair ontworpen panelen ga je hier niet tegenkomen, en dat is wel jammer, want een dubbele splashpage met daarin een uitgetrokken panorama had niet misstaan in dit album.

Dit eerste deel presenteert ons met de wonderlijke wereld van de Franse sterke drank. Het toont ons ook waar mensen toe bereid zijn om de alcoholische ambrozijn het hunne te maken.

8 Goed gerijpt

Het scenario van Chapuzet & Corbeyran is spannend, intrigerend én informatief over het maken van cognac. De tekeningen van Brahy zijn oogstrelend mooi, en ondersteunen het zuiderse moordmysterie perfect.

  • Verhaal 8
  • Tekenstijl 7
  • Sfeer 7
Share.

About Author

Timothy

Houdtdt van ananas, de Metal Gear Solid franchise en Evil Dead te quoteren. Heeft een kokosnoot BH in zijn kast liggen maar heeft nog geen rieten rokje gevonden dat erbij past.

Reacties