“Een schip is veilig in de haven, maar daar zijn schepen niet voor gebouwd.” Dit citaat zag je ongetwijfeld wel eens passeren op de Facebookpagina van een filosofische tiener. Edelmoedige poging tot diepzinnigheid, maar doorgaans beseffen ze niet eens de betekenis van de woorden. Waar schepen dan wel voor gebouwd zijn? Avontuur? Dacht het niet. Transport? Nope. Een schip wordt slechts voor drie dingen gedoopt: oorlog, oorlog en OORLOG!
Schrijver: Jean-Yves Delitte
Tekenaars: Jean-Yves Delitte & Douchka Delitte
Uitgever: Glénat
Aantal pagina’s: 48
Winkelprijs:  €16,95 (hardcover)
Verschijningsdatum: 3  mei 2017

Een ander perspectief

In dit nieuwe album legt Jean-Yves Delitte, de officiële schilder van de marine, de focus op één van de belangrijkste zeeslagen in de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog, met name die bij Chesapeake. Al ligt de aandacht net ietsje meer bij alles wat eraan vooraf ging.

In plaats van een duffe geschiedenisles met langdradige discussies tussen nog duffere commandanten ligt de focus van het verhaal vooral op een kleine troep Amerikaanse rebellen. Een goede keuze, want het maakt de zaken vele interessanter. Ontwikkelingen kom je pas samen met de soldaten te weten. Je voelt hun frustraties opborrelen wanneer hun spion een kogel tussen de schouderbladen krijgt, wanneer ze verliezen met kaarten, en wanneer ze koude rantsoenen moeten eten.

Naast die rebellen volg je ook een paar Franse matrozen. Het is vanuit hun perspectief dat je de daadwerkelijke zeeslag zal ervaren. Via deze mannen zie je telkens ook hoe de duffe commandant Bougainville met z’n onderofficier tactieken bespreekt.

Het enige jammere hier is hoe laat de feitelijke zeeslag in beeld kwam, en hoe snel het gedaan was. Buiten een prachtige dubbele pagina zijn er maar twee andere pagina’s voorzien voor de titulaire zeeslag van Chesapeake. Een gemiste kans, want ik had graag wat meer strategische manoeuvres gezien, en het had ook geen kwaad gekund om de schepen wat meer bladzijdes te gunnen.

Schoon geschapen schepen en lelijke lulhannesen

Jean-Yves Delitte is warempel een meester als het aankomt op het schilderen van fregatten, schoeners, blusboten en alle andere voertuigen die zich op of onder de zeespiegel bevinden. Daarom dat hij ook niet één of twee, maar drie dubbele pagina’s voorzag om de prachtige Franse en Engelse schepen in de verf te zetten. Deze gedetailleerde plaatjes zijn misschien niet essentieel voor de plot, maar ze scheppen wel een mooie sfeer. Je voelt de zilte wind al doorheen je haren blazen, terwijl je neusgaten zich vullen met die unieke geur die je op het binnenland enkel tegenkomt wanneer je voorbij het viskraam op de markt wandelt. Ondertussen hoor je de meeuwen krijsen wanneer je in de verte de kust dichterbij ziet komen, daar waar de golven zich radeloos tegen de kliffen werpen om zich vervolgens verslagen terug te trekken in de machtige oceaan.

Terwijl Delitte’s tekenstijl ideaal is voor schepen, is deze eerder speciaal wanneer het aankomt op mensen. Zijn karikaturale tekenstijl is vrij uniek. Sommige heerschappen zijn platgedrukt, anderen hebben enorme oren, maar ze hebben allemaal één ding gemeen: ze hebben een druk en vermoeiend leven gehad. Dit toont zich in de groeven en littekens van elke soldaat, of ze nu Frans, Engels of Amerikaans zijn.  Zelf vond ik dat deze stijl een zekere charme had, maar ik snap volkomen dat deze misschien niet voor iedereen even aangenaam is om op te staren.

Eventjes een hulplijn bellen

De laatste tijd merk ik dat er steeds geschiedenis getinte strips in mijn bus liggen. Sommige zijn wat alternatiever,  andere zijn geromantiseerd, vol met onmogelijke plottwists, en natuurlijk komt pure historische fictie ook aan bod. Is deze versie van de zeeslag van Chesapeake accuraat, of heeft Jean-Yves Delitte een boel lariekoek en apekool neergeschreven?

Alle grote spelers zijn aanwezig, of krijgen op z’n minst een voetnoot. Washington, La Fayette, Bougainville en alle andere namen kloppen perfect. Elk personages heeft ook daadwerkelijk bestaan. Maar zoals je hierboven las, wordt een groot gedeelte van het verhaal verteld vanuit het perspectief van het voetvolk, en hier nam Delitte de nodige artistieke vrijheid. De personages voelen, ondanks het feit dat ze verzonnen zijn, even geloofwaardig aan als Koning George de derde. Zelfs de als dominee verkleedde spion. Een groot voordeel van verzonnen personages gebruiken om het narratief te ontwikkelen, is dat Delitte zich geen zorgen moet maken of hij de echte historische personages recht aandoet of niet.

Geen glazen bol, wel wat wishful thinking

Chesapeake was een vrij belangrijke zeeslag, maar dit was maar het eerste deel van een nieuwe reeks rond grote zeeslagen. Van Trafalger en Jutland wisten we al dat er ook albums van gingen komen, dus ik som eventjes op waarom deze goed zouden werken, en ik kies ineens ook twee oudere zeeslagen die ik anders ook graag in stripvorm zou zien.

 

Slag bij Jutland – 1916

Deze strijd vond plek middenin de eerste Wereld Oorlog waar de Duitsers in een Deense haven zijn geblokkeerd door de Britse armada. Met een list probeerden ze het grootste deel van de Engelsen hun vloot weg te lokken, maar dit faalde spectaculair. Wanneer men denkt over de grootste zeeslagen in de geschiedenis van de mensheid, staat deze altijd wel ergens in de top drie.

Slag bij Trafalgar – 1805

Wanneer ze in jouw eer een standbeeld plaatsen op een zuil vijftig meter hoog, mag je verdomme zeker zijn dat je iets bereikt hebt in je leven. Dit was zo het geval met vice-admiraal Horation Nelson, de man die de heerschappij van Engeland over de zeven zeeën verzekerde tot het begin van de tweede wereld oorlog.

Om tot die roemrijke overwinning te geraken, was er echter eerst een enorme zeeslag  aan voorafgegaanwaarin honderden reusachtige schepen elkaar aan flarden schoten. Het verhaal kan ook op een lichte komische noot eindigen wanneer ze Nelsons lijk in een vat rum proppen om hem te bewaren tot ze aanmeren aan vast land.

Slag bij Actium – 31 v. Chr.

Twee geliefden, Marcus Antonius &  de bekende neus Cleopatra. Het einde van een tijdperk. Een wanhopige ontsnapping en ten slotte een dramatische dubbele zelfmoord. Het kon verdorie een werk van Shakespeare zijn! (Oh wacht.)

In deze laatste strijd vluchten de twee tortelduifjes van de zeeslag, waar ze hun leger in de steek laten. Dit zodat ze met een schip vol goud naar Egypte kunnen reizen. Ik kan me alleen maar voorstellen wat voor een tragisch verhaal dit kan opleveren verteld vanuit het standpunt van een van de onder-officiëren. Je geeft je leven en dat van je manschappen op voor twee ondankbare lafaards zodat ze vervroegd op pensioen kunnen.

Slag bij Salamis – 480 v. Chr.

Nee, hier werd niet gevochten om het recept van de iconische Boma worst. Dit was de allesbepalende zeeslag waarin de Grieken eindelijk de Perzen buiten wipten. Deze zeeslag vond plaats na de iconische slag van Thermopylae, waar een leger Spartanen hun leven gaven (en het waren er een pak meer dan 300 hoor).

Net als bij Thermopylae fungeerde de zeepas als een flessenhals ten nadele van het enorme Perzische leger. De Grieken maakten meer dan twee honderd schepen buit. De show werd echter gestolen door de Perzische admiraal-koningin Artemisia die zich met haar schip richting de veiligheid wist te bluffen. Hiermee hebben we terug een underdog-verhaal, plus nog een paar coole antagonisten in de vorm van Xerxes en Artemisia.

Deze drie zijn nu een aantal belangrijke en iconische zeeslagen die volgens mij ook wel goed zouden werken in deze nieuwe reeks. Vind je deze geschiedkundige stukjes leuk? Laat het ons zeker weten!

Nog meer interesse in geschiedkundige strips? Lees anders ook:

8 Correct!

Jean-Yves Delitte is de juiste man voor deze job. Z'n liefde voor alle maritieme voertuigen kan hij hier helemaal uitloven, en dit zorgt voor een heel aangenaame sfeer. Daarnaast zijn de hoofdpersonages geloofwaardig en is het perspectief van de soldaten een interessante manier om de gebeurtenissen te tonen.

  • Verhaal 8
  • Tekenstijl 9
  • Sfeer 8
Share.

About Author

Timothy

Houdtdt van ananas, de Metal Gear Solid franchise en Evil Dead te quoteren. Heeft een kokosnoot BH in zijn kast liggen maar heeft nog geen rieten rokje gevonden dat erbij past.

Reacties