Iets meer dan een half jaar na de verschijning van het eerste album is hier dan eindelijk het tweede en laatste deel van Bonneville. Het zal ook meteen het laatste werk zijn van Marvano, die hierna met pensioen gaat.
Schrijver en tekenaar: Marvano
Uitgever: Dargaud-Lombard
Aantal pagina’s: 48
Winkelprijs: €15,95
Verschijningsdatum: 4 oktober 2018

Het idee was dat het verhaal van Bonneville gebaseerd is op het vergeten manuscript Salt of the Earth van de Belgische immigrante Zeldine Johnson, die als jong meisje naar Amerika vertrok. Salt of the Earth verwees naar de zoutvlakten van Utah waar coureurs hun stinkende best deden om het snelheidsrecord te breken.

Net zoals praktisch iedere andere criticus gingen we zonder morren mee met de lezing van Marvano. Maar het ziet ernaar uit dat hij zijn lezers nog één keer bij de kloten heeft genomen. We zijn voor de aardigheid eens gaan zoeken en wat blijkt? Zeldine Johnson bestaat niet en heeft waarschijnlijk ook nooit bestaan. Ze heeft nooit wat gepubliceerd, dus waarom zou de gemiddelde lezer geïnteresseerd zijn in een nooit eerder gepubliceerd manuscript? Het is natuurlijk wel een slimme manier om deze strip via haar een menselijk gezicht te geven zodat het niet te droog wordt. Daar moet je dan toch even de pet voor afnemen.

Het verhaal van Bonneville gaat in feite over de stoere mannen en het vele werk dat ze verzetten in hun jacht naar het snelheidsrecord. Deze gasten die zich in het zweet werken, zijn natuurlijk ook een uiting van het begrip salt of the earth.

Het is een ode ook aan een tijd die voorbij is en die, volgens de tekenaar, ook veel deugden bevatte. Er was geen politiek correct gezever of een focus op trivialiteiten. Wat er wel was? Een diepgaand besef dat dingen je niet zomaar komen aanwaaien. Als je iets niet krijgt, dan is dat niet omdat er een samenzwering gaande is. De kans is groter dat je niet goed genoeg bent. Enfin, wie weleens een interview met Marvano heeft gelezen, herkent de stem van de stripmaker terug in dit album.

Dit zal meteen het laatste album zijn van de man. Uit onvrede over de gang van zaken bij de uitgevers (o.a. een gebrek aan respect en de bescheiden vergoedingen) heeft Marvano zijn pensioen aangekondigd. Met dat in het achterhoofd is Bonneville een mooi afscheid voor de man geworden. Origineel, gedurfd en niet even iets anders dan de anderen.

8 Goed

Bonneville 2 gaat niet alleen over het verbreken van snelheidsrecords. Het is ook de zwanenzang van Marvano, een van Vlaanderens succesvolste tekenaars. Bitterzoet maar ook erg goed.

  • Verhaal 8
  • Tekenstijl 8
Share.

About Author

Dennis Van Beek

Leest boekjes met plaatjes en praat daar dan over op Geekster. Heeft ook een mening over andere dingen.

Reacties