Na een korte vertraging is daar met Bonneville eindelijk de nieuwe Marvano. In dit album bewerkt de stripmaker een vergeten manuscript van de Belgische Zeldine Johnson getiteld Salt of the Earth. Het is ook meteen een excuus om na Grand Prix weer een verhaal te vertellen over Marvano’s geliefde autosport...
Schrijver: Marvano
Tekenaar: Marvano
Uitgever: Dargaud-Lombard
Aantal pagina’s: 48
Winkelprijs: €15,95
Verschijningsdatum: 7 maart 2018

Zeldine Johnson werd in 1950 geboren in de buurt van het Belgische Jabbeke. De familie van Zeldine was van het Mormoonse geloof en vertrok in 1959 naar het Amerikaanse stadje Wendover in de staat Utah. Niet toevallig ook de plek waar de zetel van het Mormoonse geloof is gevestigd. Laat dat nu ook net het stadje zijn waar, op een steenworp afstand, de piste Bonneville te vinden is. De plek waar de fierste coureurs van die dagen probeerden om het Land Speed Record te breken. Dit album is de bewerking van haar onuitgegeven manuscript.

Bonneville spread

En dan nu over het album:

Het lastige aan dit album is dat het niet echt een traditioneel verhaal vertelt. Het is meer een situatieschets van een bepaald tijdperk en een bepaalde plek. Je volgt een groep coureurs die op Bonneville druk werken aan hun pogingen om een nieuw record te vestigen. En het gaat ook een klein beetje over de vertelster van dit verhaal van wie je aan mag nemen dat het Zeldine is.

Het gaat over de pioniersgeest en durf van mensen die dingen proberen waarbij het risico op een voortijdig levenseinde behoorlijk is. En het gaat over hele snelle vehikels.

Los daarvan is er niet veel om je aan vast te houden. De vertelster van dit verhaal is te afstandelijk om echt een band met haar op te bouwen: ze beschouwt vooral en leeft te weinig. Er is ook geen sprake van een echt helder conflict, al kun je bepaalde wendingen in dit verhaal best zien als dat conflict. Op een bepaalde manier is dit non-fictie met een licht dramatische tintje.

Bonneville boem

Als stripliefhebber is er, los van het autogeweld, genoeg om van te genieten. Marvano maakt van Bonneville een soort tekststrip maar door zijn duidelijk zichtbare grafische vakmanschap weet hij de vele lappen tekst op zo’n manier in het verhaal te verwerken dat het je als lezer niet opmerkt. Zie bovenstaande spread als sprekend voorbeeld.

Bonneville is een verworven smaak en niet voor iedereen. Als het onderwerp je boeit, dan zul je genieten van dit album. Wie een meer traditionele strip wil, kan zich ook wagen aan Marvano’s Grand Prix

7 Niet voor iedereen

Marvano is er niet vies van om het zich moeilijk te maken. Grafisch is deze bundel top. Als strip is het niet voor iedereen.

  • Verhaal 6
  • Tekenstijl 9
  • Sfeer 7
Share.

About Author

Dennis Van Beek

Leest boekjes met plaatjes en praat daar dan over op Geekster. Heeft ook een mening over andere dingen.

Reacties