In De derde magiër hebben wandelende doden en ander duivelsgebroed het gemunt op de jonge koning Charles IX en Nostradamus. Zijn diens leerlingen opgewassen tegen machten die het verstand te boven gaan?
Schrijver: Raule
Tekenaars: Juan Luis Landa
Uitgever: Dargaud
Aantal pagina’s: 56
Winkelprijs: € 7,95
Verschijningsdatum: 4 november 2016

Zoals dat ook in het vorige album het geval was, begint De derde magiër met een onheilspellend visioen van meester Nostradamus, eentje dat ons helaas maar al te bekend voorkomt… Lang kan dit beeld niet blijven nazinderen, want de schimmige gedaanten die aan het einde van het vorige deel voor het huis van Nostradamus samentroepten, verschaffen zich op dat moment niet bepaald zachtzinnig toegang tot het gebouw. De Gascons van Koning Charles IX, nochtans de elitesoldaten van Frankrijk, kunnen de aanval van de angstaanjagende, krijtwitte duivels niet stoppen. Maar voor Nostradamus komt de grootste schok in de vorm van een bekend gezicht…

arthus-trivium-derde-magier-scaliger

Een bekend gezicht dat al zeven jaar dood hoort te zijn, om precies te zijn. Zijn oude leermeester, Josephus Justus Scaliger, is immers de rechterhand van de leider van de hellewezens, een rijzig figuur die luistert naar de naam Zagan, Heerser over Alles. Zagan draagt overduidelijk de broek (niet alleen figuurlijk, maar ook letterlijk. De enige broek) en elk verzet is nutteloos. Toch blijkt hij niet voor de jonge vorst te komen, maar voor een oeroud artefact dat in het bezit van Nostradamus zou zijn en de wereld ingrijpend kan veranderen. Of Arthus TriviumAngelique Obscura en Angulus Dante op tijd het huis van hun meester kunnen bereiken en niet alleen hem, maar ook de hele wereld, kunnen redden, is maar zeer de vraag.

arthus-trivium-derde-magier-zagan

Wederom betoont scenarist Raule zich een meester in zijn vak. Zijn plot is spannend van begin tot einde en slaagt erin de aandacht van de lezer genadeloos vast te grijpen en niet meer los te laten. Af en toe gunt hij de lezer een beetje respijt door wat droge en zelfs zwarte humor in te lassen. Vooral de momenten waarop de leerlingen onderling kibbelen over het aantal uniformen dat ze hebben gekregen van Nostradamus, of hun aanvaring met een onfortuinlijke bende struikrovers, zijn memorabel te noemen.

arthus-trivium-derde-magier-leerlingen

Ook de plotwendingen zijn verrassend en bepaalde verhaallijnen waarvan je verwacht dat ze nog vele albums zullen meegaan, worden abrupt kortgeknipt. De situatie is grimmig, maar als lezer denk je dat je wel vat hebt op de situatie. Tot je plots beseft dat dat helemaal niet het geval is en dat je net zomin als de leerlingen van Nostradamus weet wat voor onheilspellends er in het verschiet ligt. Hoewel we nog steeds niet zoveel weten van sommige protagonisten als we zouden willen, schrijft Raule bijzonder interessante personages met echte karakters en motieven. Dat is helaas nog steeds niet altijd de norm in stripland en doet Raule dus ook erg in onze achting stijgen.

Arthus Trivium derde magier sfeer

Hij is echter niet de enige die lof verdient voor dit album. Ook illustrator Landa maakt stevig indruk met zijn tekenwerk. Net als in het vorige album past de grauwe, fletse kleur van zijn tekeningen perfect bij de naargeestige sfeer van het verhaal. De spierwitte duivels van Zagan springen hierdoor bovendien extra in het oog, wat hun bovennatuurlijkheid in de verf zet.

Het eerste deel van deze spannende nieuwe reeks was al een absolute hoogvlieger, dus hadden we het Raule en Landa kunnen vergeven als De derde magiër z’n illustere voorganger niet had weten te evenaren. Toch doen ze het ondenkbare en tillen ze de reeks naar een nog hoger niveau. De verwachtingen voor het derde deel, waarin Arthus Trivium zich volgens Raule zelf meer zou gaan ontpoppen tot protagonist van de reeks, zijn hooggespannen.


Op zoek naar nog meer bovennatuurlijke horror en spanning? Huiver en beef dan met volgende titels:

9 Sinister

Het eerste deel van Arthus Trivium benaderde de perfectie, maar met De derde magiër hebben Raule en Landa gedaan wat niemand voor mogelijk hield: de lat nog hoger leggen. Met onverwachte plotwendingen, interessante personages en een allesdoordringende sfeer van dreiging doen ze ons nu al hunkeren naar het volgende deel.

  • Tekenstijl 9
  • Verhaal 9
  • Sfeerschepping 10
Share.

About Author

Jeroen Van Heel

Cardboard cowboy, Nintendo nerd en Dr. Deathrite himself. Show your moves!

Reacties