Batman v Superman: The Greatest Beatdowns

0

Soms krijgen Batman en Superman het aan de stok, iets wat ook zal gebeuren in de opkomende Batman v Superman. Wij zetten voor jullie enkele van de grootste, meest memorabele gevechten op een rijtje.

The Dark Knight Returns – The Classic

Zonder twijfel het bekendste gevecht tussen de twee, en het gevecht waar Batman v Superman het meeste inspiratie van zal halen. TDKR van ’86 was Frank Millers interpretatie van Batman op pensioen. De 55-jarige Bruce voelt het weer kriebelen en trekt zijn cape terug aan om Gotham terug van crimineel gespuis te redden. De overheid kan hier minder mee lachen en beveelt Superman om Batmans comeback vroegtijdig stop te zetten.

Wanneer de twee vroegere kompanen tegenover elkaar staan in Crime Alley (beter bekend als de straat waar Thomas en Martha Wayne hun leven verloren), begint het laatste hoofdstuk van TDKR, a battle for the ages. Superman begint al ineens met een handicap , want vlak voor het begin was hij al ferm verzwakt door een nucleaire explosie.

Batman gebruikt alle voordelen die hij zich maar kan veroorloven. Handlanger van de dag Green Arrow schiet een kryponieten pijl, Robin (Carrie Kelley) valt aan met de Bat-tank, Bruce elektrocuteert Superman met heel het energienet van Gotham en daar bovenop draagt hij dan nog een gepantserd pak. Natuurlijk slaagt Superman erin om al die aanvallen te overleven, en wanneer Superman de overhand lijkt te halen, faket Batman een hartaanval. Naast de verschillen in de fysieke manier van vechten, toont dit ook de verschillende filosofieën van de twee.

Wat je moet weten over Frank Miller, is dat hij een enorme Batman-fanboy is, terwijl hij Superman maar stiefmoederlijk behandelt. Daarom dat alle positieve eigenschappen van Batman (volgens Miller) extensief uit de doeken worden gedaan, terwijl Superman eerder zwak en onderdanig word neergezet. Batman staat voor chaos en anarchie, hij vecht tegen het systeem verhuld in het donker. Superman staat normaal voor Truth, Justice & the American Way. In deze comic word hij omgevormd tot een slaaf van de overheid. Hij word ingezet met orders die hij moet opvolgen, in plaats van voor zichzelf te mogen denken en handelen.

Winnaar: Batman (omdat Superman geen moeite deed).

Deze diashow vereist JavaScript.

The Dark Knight Strikes Again – Frank Miller’s Bat-boner part 2: Electric Boogaloo

Frank Millers liefde voor Batman is omgekeerd evenredig met zijn liefde voor Superman, daarom dat de Man of Steel nog eens tegenover Batman komt te staan in de niet-zo-goede TDKSA. Dit komt onder andere door de spuuglelijke tekenstijl. De battle van deze sequel van 2001 is niet zo diepzinnig of eerlijk als hun vorig gevecht in Crime Alley. Superman toont zijn gezicht in de Batcave, iets wat Batman zag aankomen, en bijgevolg heeft hij wat mede-spandexdragers opgebeld uit zijn superhelden-witte-gids om hem in de val te lokken. Vervolgens haalt Bruce een paar kryptonieten vuisten boven om Clark een lesje te leren.

Winnaar: Batman.

Deze diashow vereist JavaScript.

Batman: Hush, Hush, Baby

Tijdens de twaalf issues van de Hush-verhaallijn, zit er ook een tripje naar Metropolis tussen. Wanneer Batman en Catwoman aankomen in de stad, worden ze begroet door Superman.

Helaas is Superman onder controle van Poison Ivy en is haar idee van een leuke begroeting een dodelijke high five. Dit gevecht is niet tussen de twee maar eerder teamwork. Beide proberen om Superman te bevrijden van Ivy haar mindcontrol. Batman moet alles uit de kast halen om niet in spaghettisaus geslagen te worden en haalt alle trucs uit zijn Batman-getinte hoed. Batman vlucht het riool in, waar een heel brandbaar gas aanwezig is, iets wat hij ook zegt tegen Superman, zodat Clark intensief vecht tegen de mindcontrol om niet zijn laserogen te gebruiken, anders zou Metropolis de lucht in kunnen gaan. Eerst slaat Batman met een Kryponieten ring om Supes te verzwakken, waardoor ook zijn hand breekt. Superman heeft nu eenmaal de titel “Man of Steel” niet voor niets.

In de tussentijd is Catwoman Lois Lane gaan kidnappen en in gevaar gaan brengen. Perfect op het juiste moment voor Batman, want hij ging juist het loodje leggen. Wanneer Superman ziet dat zijn liefde in gevaar was, lukte het hem om Ivy’s grip te verbreken en haar te gaan redden. Dit toont goede eigenschappen van de twee vrienden. Superman heeft massaal veel wilskracht en doet alles om mensen te redden; zijn empathie en menselijkheid is een van de betere karaktereigenschappen die Jeph Loeb naar boven brengt in Hush. Batman’s geslepenheid en voorbereiding word hier dan weer geprezen door Loeb.

Bruce Wayne vat het op het einde goed samen:

“Deep down, Clark’s essentially a good person… and deep down, I’m not”

Winnaar: Gelijkspel.

Deze diashow vereist JavaScript.

Superman: Red Son – Beste Batman-outfit ooit

“Wat als … ?” Hiermee begint de plot van de meeste Elseworldverhalen, en zo ook Mark Millars Red Son. Wat als Superman’s ruimteschip gecrasht was in Rusland? Dan word hij niet opgevoed door Martha en Jonathan Kent, en groeit hij op met de communistische doctrine. Superman krijgt al snel promotie tot leider van Rusland en Batman is een vrijheidsstrijder in deze comic.

Vóór het gevecht met Superman, stond Batman in contact met Lex Luthor, die hem de nodige informatie over Superman kon geven, zoals een bepaalde zwakte. Batman was er hierop in geslaagd om Wonder Woman te overmachtigen en haar vast te binden met haar eigen lasso of truth. Toen Superman haar hartslag hoorde vloog hij in spoedtempo naar de twee toe. Daar aangekomen, activeert onze gestoorde rebel een groep lampen die de rode zon van Krypton simuleerden, wat tot gevolg heeft dat Superman al zijn krachten verliest. Vervolgens krijgt Superman een enorm pak slaag. Wanneer hij probeert te ontsnappen van de rode lampen, grijpt Batman hem gewoon terug vast en sleept hem in een cel waarin er non-stop deze lampen staan te branden. Superman smeekt aan Wonder Woman om hem te redden door haar eigen lasso te breken, iets wat wel een enorme tol op haar lichaam zal nemen. De lasso breekt en ze bevrijd Superman met haar laatste krachten voor ze bezwijkt.

Superman wilt dan Batman arresteren om hem te hersenspoelen, maar daar heeft Batsie niet zoveel zin in, en hij activeert een bom in zijn lichaam waardoor het bloedconfetti regent.

Winnaar: Batman (tot Wonder Woman zich komt moeien). 

Deze diashow vereist JavaScript.

Lex Luthor: Man of Steel – The Bat-Bitch

Naast de comic Joker, creëerde superteam Brian Azzarello en Lee Bermejo deze schurk-gefocuste comic. Er zijn weinig comics waarin Batman zo hard word geïntimideerd en vernederd als deze. Luthor overtuigt Batman dat Superman gevaarlijk is en gestopt moet worden. Terwijl Batman vertrekt, krijgt hij nog een stuk kryptoniet in zijn handen geduwd.

Superman vind dat niet zo fijn om te horen en beslist om een bezoekje aan Gotham City te brengen om de Dark Knight op zijn plaats te zetten. Wanneer de twee tegenover elkaar komen te staan, blaast Superman heel casual de groene steen uit Batman zijn handen, om hem vervolgens de lucht in te gooien. Wanneer Batman zichzelf kan redden, vliegt Superman naar hem toe en begint met zijn vuist op Batman zijn gezicht neer te planten. Op het laatste moment stopt hij, en laat hij hem beseffen waar hij staat: onder de Man van Staal.

Winnaar: Superman.

Deze diashow vereist JavaScript.

Batman: Endgame – It’s The Final Countdown

Scott Snyder blijkt een van de betere Batman schrijvers te zijn in de laatste jaren, en eindelijk is hij aan een clash tussen de twee titanen in de comic-industrie geraakt. Helaas was de rest van de Justice League hier ook in betrokken, weliswaar allemaal tegen hun zin, want dit gevecht was een practical joke van de Joker. Met behulp van een gas is hij erin geslaagd om heel de Justice League tegen Batman te keren. In oudere verhalen zoals Tower of Babel komt Batmans paranoia naar boven, naast hoe hij plannen heeft om elke Leaguer individueel uit te schakelen. Nu blijkt ook dat hij nog een extra plan heeft om ze allemaal tegelijk uit te schakelen. Wanneer Batman plan Fenrir in gang zet word er een robotkostuum geactiveerd, waarmee hij met weinig moeite Wonder Woman, Aquaman, de Flash EN GREEN LANTERN (?) uitschakelt.

Maar dan komt Superman af. Batman hield er rekening mee dat hij tegen een normale Superman zou vechten, een Superman die zichzelf inhoud om schade en ongevallen te voorkomen. Hij hield geen rekening met de invloed van het Jokergas. Superman rukt Batman uit zijn pantser en vliegt met hem in de lucht. Batman heeft gelukkig nog een laatste troef in zijn mouw: een stuk kauwgom met kryptonietsmaak, sterk genoeg om Superman te verdoven.

Het gevecht zelf is gewonnen door Batman, de vernieling van Gotham zorgt er dan weer door dat geen van de twee gewonnen hebben. De enigste die iets van baat had bij dit gevecht was de Joker: oftewel zou Batman dood gaan oftewel was er enorm veel verwoesting.

Winnaar: Joker. 

Deze diashow vereist JavaScript.

Injustice: Gods Among Us – The Butler Did It

Injustice begon als tie-in voor de videogame en toont ons hoe Superman veranderde in een superschurk en Batman in een rebellenleider. In deze wereld kan je een pil innemen om even sterk en robuust als Superman te worden. Batman weet zo’n pil te stelen, en dat vond Superman niet zo fijn, dus hij vliegt de Batcave binnen en breekt vervolgens Batman zijn ruggengraat the Bane way.

Alfred consumeert dan de gestolen pil en geeft Superman vervolgens een kopstoot van jewelste, om hem daarna nog wat harder de grond in te slaan. Hierna brengt hij Batman in veiligheid. Naar onze mening is deze scene een van de krachtigste uit heel de Injustice-reeks.

Winnaar: Superman (Tot Alfred zich komt moeien).

Deze diashow vereist JavaScript.

Share.

About Author

Timothy

Houdtdt van ananas, de Metal Gear Solid franchise en Evil Dead te quoteren. Heeft een kokosnoot BH in zijn kast liggen maar heeft nog geen rieten rokje gevonden dat erbij past.

Reacties