Het groene Aldebaran, de vervuilde Aarde, de oase Betelgeuze en het vijandige Antares. De donkerharige Kim Keller heeft al heel wat werelden gezien en minstens evenveel meegemaakt en ook in dit volume lijkt ze nog lang niet aan het einde van haar avonturen te zitten. In Antares: 6e episode krijgen we eindelijk antwoord op enkele langlopende vragen, maar komen er minstens evenveel bij.
Schrijver: Leo
Tekenaar: Leo
Uitgever: Dargaud Benelux
Aantal pagina’s: 48

Na de verdwijning van de mutante Lynn, is Kim naarstig op zoek naar haar hoogbegaafd kind. Het laatste wat Kim van haar dochter zag bleek een hologram te zijn, wat een traumatisch moment was – Lynn is nog steeds vermist. Zonder al te veel te spoilen komen we in dit volume te weten wat er nu eigenlijk gebeurd is en beleven we enkele interessante momenten met oudere bekenden. De bijna volledige cast van Aldebaran maakt zijn opwachting en bouwt mee aan de plot, sommige met enkele fijne momenten, anderen tot frustraties toe in oude gewoonten hervallend. Zoals gewoonlijk is er een feministische toon aanwezig in de dialogen, waarin Alexa en Kim dogma’s en autoriteit in vraag stellen; tevens worden er enkele fanatieke figuren op hun plaats gezet. Daarnaast schuwt Leo traditiegetrouw de seksueel geladen momenten niet.

Antares 6e episode

Kim en Alexa begeven zich in het limbo – een mysterieuze ruimte tussen dimensies

In tegenstelling tot sommige vorige volumes kantelt deze uitgave richting dialoog toe en is er weinig plaats voor actie: die paar “spannende” momenten, zoals wanneer Maï Lan een patiënte probeert te evacueren en Marc en Pad om hulp vraagt, voelen eerder aan als een broodnodig afraffelen van gebeurtenissen, als het ware om groep A naar een centraal punt B te brengen.
Voor de actie moet je dit volume alvast niet in huis halen. Het grootste deel van de panelen bestaat uit gesprekken, en hoewel dit nodig is om enkele mysteries op te helderen, voelt deze strip eerder aan als een intermezzo met soapelementen, dan als een volwaardig avontuur. De soapachtige momenten zijn degene waar de relatieperikelen tussen Marc en Kim weer ietwat op de voorgrond treden, maar de praktische en koude manier waarop er hiermee omgegaan wordt is ronduit spijtig. Waar Marc nog een antiheld en hoofdpersonage was in de Aldebaranreeks, en een belangrijke rol speelde in de Betelgeuzeserie, is de blonde man nu naar de achtergrond verdrongen en speelt Kim zonder meer de hoofdrol. Ze is een boeiend personage, maar aan Pad lijkt momenteel zelfs een prominentere rol toegedeeld dan aan Marc. Leo’s voorkeur voor sterke vrouwen is toe te juichen en doet je tegelijk fronsen of het toch niet beter zou zijn een evenwicht te vinden – steevast alle antagonisten tot nu toe waren mannelijk, waar het grootste deel van de “goede” personages vrouwen zijn.

Antares 6e episode bemanning

De teamgenoten van Kim en Alexa wagen hun hachje om meer informatie los te krijgen van buitenaardse wezens

De tekenstijl is evenwel onveranderd: de klinische tekenstijl van Leo is niet voor iedereen weggelegd, maar ondergetekende heeft best graag hoe hij emoties en karakterkoppen uitbeeldt. Qua inkleuring is de 6e Episode echter geen hoogvlieger: haarkleuren zijn in één tint ingevuld, alle Kaukasische en Aziatische personages hebben dezelfde huidskleur en het grootste gedeelte van de achtergronden bevat grauwe, witte of bruine tinten. Verder zien we spijtig genoeg ook geen van de intrigerende dieren, die Leo anders zo goed tot leven brengt; op een drietal dinosaurusachtige beestjes na blijft de lokale fauna ons ontzegd. Al met al is Antares: 6e Episode een open einde van de Antaresreeks en een opstap naar een hopelijk interessanter vervolg.

69%
69%
Dialoog alom

De Antaresreeks wordt met ietwat gemengde gevoelens afgesloten. Enkele losse eindjes werden aaneengeknoopt en tegelijk is er een aanzet gemaakt voor een erg interessante vervolgreeks. Desondanks laat deze strip je een beetje op je honger zitten. In huis te halen indien je erg benieuwd bent naar hoe Antares nou afloopt.

  • Tekenstijl
    6.5
  • verhaal
    6.8
  • personages
    7.4
Share.

About Author

Naomi Busard

Opgegroeid met Ocarina of Time, Banjo-Kazooie en Diablo 2. Casual geek en tettert hierover je oren af als je niet oppast. Tevens een spelling/grammar nazi die op de eindredactie eindelijk een plek heeft gevonden om als pietje precies wat nuttig werk te verrichten.

Reacties