Amoras 6: Barabas. De stukken vliegen er af. De finale van een spannende 6-delige Suske & Wiske spin-off die ons letterlijk heen en weer schudt tussen heden en toekomst, toekomst en verleden en waar toekomst heden wordt. Of zoiets.
Schrijver:  Marc Legendre
Tekenaar:  Charel Cambré
Uitgever:  WPG Uitgeverij
Verschijningsdatum:  4 november 2015

Waar waren we gebleven? Juist: een wolk vulkaanas bedreigt het leven op aarde, onze vrienden zitten verspreid over verschillende zones in de tijd, en Achiel de butler wil de fouten van zijn “meester” goed maken en hoopt dat de tijd een paar decennia wordt teruggedraaid. Suske die met de hulp van Barabas wanhopig op zoek is naar Wiske, Wiske die nog altijd niet goed weet wat ze met Jérusalem aan moet vangen en Lambik die een weg naar huis zoekt – hoewel die door de tijdssprong die hij gemaakt heeft – er heel wat anders uitziet. Op Jerom moet er niet gerekend worden, die wordt – goed voor de spanning – in een kunstmatige coma gehouden.

Suske

Met Amoras 6: Barabas komt deze knappe reeks aan zijn slotstuk. De apotheose werd al ingeleid door Wiske in het vorige deel –  enkel de soundtrack ontbrak – maar in dit deel komen alle losse eindjes bij elkaar. Althans, dat verwachtten we toch. Ik probeer zoveel mogelijk spoilers te vermijden, maar we hebben deze reeks al een paar keer vernieuwend genoemd. Wel: dat is bij dit deel niet anders. Er werd al een paar keer met onze mind gefuckt – pardon my French – en met wat er van onze mind overblijft na het laatste prentje valt niet veel meer te fucken.

Ondertussen blijft Lambik zijn vrolijke zelve. Hij probeert op zijn eigen botte – en bij momenten dolkomische – manier naar een oplossing te zoeken. De explosies en plottwists volgen elkaar in sneltempo op, waardoor we op het einde én naar adem moesten happen én ons afvragen wat er nu eigenlijk gebeurde. Barabas en Sidonia moeten alles met lede ogen toezien en hopen – net als ons – op een goeie afloop.

Lambik

De goesting om achteraf heel de 6-delige cyclus opnieuw te lezen, nemen we er graag bij. Want we kunnen nu wel besluiten dat – ondanks de ruwe beelden en het soms even ruwe taalgebruik – dit een echt Suske & Wiske verhaal is zoals Willy Vandersteen het zelf niet beter had kunnen doen. Jammer dat het afgelopen is. Ik heb echt genoten van deze reeks. Hopelijk komt er nog.

Achiel

 

87%
87%
Tijdloos bommeke

Suske en Wiske in een modern jasje steken om de oudere generatie terug warm te maken voor een klassieke reeks. Of om de huidige apps en smartphone-generatie kennis te laten maken met de helden uit onze jeugd. Schunnige taal, spannende plot en zinloos geweld. En het leuke hieraan: het werkt. Dit laatste deel is een sluitstuk van een reeks die inslaat als een bom. Jammer dat het gedaan is. Of toch niet?

  • Tekenstijl
    8
  • Sfeer
    9
  • Verhaal
    9
Share.

About Author

Peter De Smet

Ongezouten meningen zijn beter voor mijn hart, volgens de dokter.

Reacties