Om The Authority te begrijpen, moet je alles vergeten wat je weet en in gedachten terugreizen naar de late jaren negentig. The Authority werd geboren uit schuldgevoel. Bij uitgeverij WildStorm verscheen de serie Stormwatch, maar deze was allesbehalve winstgevend. De serie werd geschreven door Warren Ellis en de enige reden waarom ze bleef bestaan, was omdat de Wildstorm-staf ze graag las. Ellis besloot om alles over een andere boeg te gooien, stopte met Stormwatch en nam enkele boeiende personages mee om een nieuwe reeks te beginnen…

We are the Authority. Behave!

Authority totaal

Het is 1999 en dan is daar ineens het eerste issue van The Authority. Op de eerste pagina’s wordt Moskou aan gort geschoten door een groep terroristen met superkrachten. De wereld is machteloos aangezien Stormwatch, het enige team met superkrachten, niet meer bestaat. De oude leiding zit verslagen bij elkaar en beseft dat deze terroristen kunnen doen wat ze willen omdat niemand hen kan stoppen.
Dan opent er uit het niets een deur waaruit een stijlvol geklede dame stapt. Ze verzekert hen dat het voorval in Moskou niet meer zal gebeuren. Haar naam? Jenny Sparks, een dame van elektriciteit wiens bijnaam “The spirit of the 20th century” luidt. Ze is de drijvende kracht van een groep genaamd The Authority, die letterlijk opereert op het snijvlak tussen dimensies.

Authority

De groep bestaat verder uit:

  • Apollo: een man wiens verschijning en gaven duidelijk geïnspireerd zijn op Superman. Hij haalt zijn kracht letterlijk uit de zon! Bovendien is hij de geliefde van The Midnighter.
  • The Midnighter: In het hoofd van The Midnighter zitten veel chips. Hierdoor is hij de ultieme soldaat geworden met een superieur tactisch inzicht. Waar Apollo staat voor Superman, is deze knaap duidelijk Batman. En inderdaad de geliefde van Apollo.
  • Swift: Je kunt moeilijk hoogte van haar krijgen. Ze is vooral de Hawkgirl van de reeks.
  • Jack Hawsmoor: In zijn jeugd werd Jack meerdere malen ontvoerd door aliens en omgebouwd tot een beschermer van de aarde. Hij verbind zich met de steden waarin hij zich bevindt en kan ze gebruiken als een wapen om het gevaar te bestrijden.
  • The Engineer: De jonge Angela Spica was een wetenschapper met een voorliefde voor superhelden. Toen haar mentor overleed en haar onderzoek naar nanotechnologie ineens werd aangevuld met zijn aantekeningen, bleek dat deze man The Engineer was. Angela gebruikte zijn onderzoek om kleine nanomachines te maken waarmee ze zichzelf injecteerde. Vanaf dat moment was ze de nieuwe Engineer.
  • The Doctor: De notoire drugsgebruiker Jeroen, een Nederlander, is The Doctor. Deze man is de zoveelste in een lange lijn van mystieke sjamanen die door de aarde worden gekozen om op te treden als haar beschermheer.

Trendsetter

Met The Authority creëerden Warren Ellis en Bryan Hitch comics voor de 21ste eeuw. Eerst was daar het thema van een groep helden die de teugels in handen nemen en verder gaan waar Superman en consorten stoppen. Voor een veilige wereld moet je soms dingen doen waar andere mensen bang voor zijn. Het is ook een controversieel standpunt voor een comic, omdat je evengoed kunt zeggen dat The Authority het in zich heeft om te worden wat ze bestrijden.

Authority geweld

Een troost: ze doen het voor een betere wereld.

Bryan Hitch is echter de grote man van deze bundel. Zoals gezegd moet je alles vergeten wat je weet en deze comic lezen alsof het weer 1999 is. Met deze comic komt Hitch tot volle wasdom. Het hyperrealisme dat van de spreads afspat, beneemt je nog steeds de adem. Op basis van deze comic werd Hitch aangetrokken door Marvel, waar hij samen met Mark Millar (in 1999 nog een toekomstig schrijver van The Authority) The Ultimates zou maken. Met The Authority werd niet alleen de beeldtaal van een decennium aan comics bepaald maar ook een van de fundamenten gelegd voor het Marvel-filmuniversum.

De nineties waren qua superheldencomics een desolaat landschap. The Authority is misschien wel de enige klassieker binnen het genre in dit decennium. Het zou uiteindelijk zijn belofte niet waarmaken. Dat verhaal vertellen we je nog wel een keer.

8 Klassiekertje

Vergeet alles wat je weet en laat je verrassen door deze klassieker.

  • Verhaal 9
  • Tekenstijl 10
  • Sfeer 8
Share.

About Author

Dennis Van Beek

Leest boekjes met plaatjes en praat daar dan over op Geekster. Heeft ook een mening over andere dingen.

Reacties