Wisseling van de Wacht is het laatste en spannende slotdeel van Steven KingBill Hodges trilogie. Deze trilogie gaat van start met het detectiveverhaal Mr. Mercedes, maar na het lezen van het tweede boek, De Eerlijke Vinder, is het duidelijk dat het derde deel een ander richting uitgaat.

Synopsis
In kamer 217 van de Lakes Region hersenletselkliniek is iets bij bewustzijn gekomen. Iets kwaadaardig. Brady Hartsfield, de duivelse Mercedes Killer die acht mensen doodreed en er nog veel meer gewond achterliet, ligt al vijf jaar in de kliniek, in vegetatieve toestand. Volgens zijn dokters zal hij nooit herstellen. Maar achter het gestaar en gekwijl is Brady bij kennis en in het bezit van nieuwe, dodelijke krachten, waardoor hij onvoorstelbare schade kan toebrengen zonder dat hij zijn kamer verlaat. Gepensioneerd agent Bill Hodges runt nu een detectivebureau met zijn partner Holly Gibney, de vrouw die Hartsfield het ziekenhuis insloeg. Als Bill en Holly zich verdiepen in een zelfmoord die gelinkt wordt aan de Mercedes Killer, raken ze betrokken bij hun gevaarlijkste onderzoek ooit. Brady Hartsfield is terug, en zweert niet alleen wraak te nemen op Hodges en zijn vrienden, maar op een volledige stad.

Oorspronkelijke titel: End of Watch
Uitgeverij: Uitgeverij Luitingh-Sijthoff Bv

Net als in de voorgaande boeken neemt Wisseling van de Wacht ons terug mee naar de ochtend waarop Brady Hartsfield met een gestolen Mercedes inrijdt op een mensenmassa. Deze keer niet vanuit het standpunt van een van de slachtoffers, maar van de ambulanciers die als eerste ter plekke zijn. Het eerste slachtoffer dat zij helpen speelt een rol in het verdere verloop van het verhaal.

Nadat King deze herinnering heeft afgerond maken we een sprong in de tijd waardoor we terecht komen bij gepensioneerd rechercheur Kermit William (Bill) Hodges. Na zijn pensionering is hij samen met Holly Gibney een detective bureau opgestart. Toch blijft hij deels geobsedeerd door Hartsfield en kan hij het niet laten om hem bezoekjes te brengen in de instelling waar deze verblijft. Zijn obsessie gaat zelfs zodanig ver dat hij verplegend personeel omkoopt om van alles op te hoogte te blijven. Zijn vroegere partner kan de Mercedes-zaak ook niet vergeten en hij houdt Hodges op de hoogte van lopende zaken die volgens hem gelinkt zijn aan Hartsfield. Ongewild betrekt hij Hodges bij een nieuw onderzoek waarin alles wijst in de richting van Hartsfield. Maar hoe kan iemand die zich bevindt in een vegetatieve toestand betrokken zijn bij een moordzaak?

King heeft zijn beste materiaal bewaard voor het laatste deel van deze trilogie. Terwijl de eerste twee delen meer aanvoelen als een detectivethriller keert hij in Wisseling van de Wacht terug naar het genre dat hij het best beheerst: Horror. Het bovennatuurlijke is perfect in balans met het detective aspect. En King creëert extra spanning door af te wisselen tussen heden en verleden, waardoor we eenzelfde situatie vanuit verschillende perspectieven beleven.

Hoewel je de boeken afzonderlijk kan lezen, zou ik toch aanraden om ze in volgorde te lezen. Op deze manier ken je de verschillende personages hun karakteristieken en maak je hun persoonlijke evolutie mee. Bovendien wordt er soms kort verwezen naar een personage uit een vorig deel. Zo komt Tom uit De Eerlijke Vinder kort aan bod als makelaar.

Wisseling van de Wacht is genomineerd voor Vrij Nederland Thriller van het Jaar 2016 en bekroond met vijf sterren van Vrij Nederland Detective en Thrillergids. Daarnaast is een tv-serie gebaseerd op Mr. Mercedes in de maak

9 Ontroerend

King lezen voelt altijd een beetje als thuiskomen. Alleen al zijn naam zien staan op een cover is voor mij reden genoeg om het boek aan te schaffen. Ik heb reeds zijn volledige repertoire gelezen en toch weet hij mij telkens opnieuw te verrassen met een spannend origineel verhaal. Persoonlijk ben ik voornamelijk fan van het laatste deel van de Bill Hodges triologie door de bovennatuurlijke elementen en het ontroerende einde. De eerste twee delen heb ik echter met evenveel plezier gelezen en kan ik aan iedereen aanraden.

  • VERHAAL 8
  • LEESPLEZIER 9
  • SCHRIJFSTIJL 8
  • ORIGINALITEIT 9
  • PERSONAGES 9
Share.

About Author

Gwen

Liefhebber van het geschreven woord, b-films en cijfers. Aanbidder van Stephen King en Tim Burton. Beginnende muzikant maar een eeuwige student met een zwak voor bebaarde mannenlichamen.

Reacties