Wind through the keyhole

0

Zoals vermeld in een vorige post, heeft King een bijkomende novel geschreven dat verband houdt met de Donkere Toren. Dit verhaal situeert zich tussen het vierde (Wizard and Glass) en vijfde boek (Wolves of the Calla) in de zevendelige reeks. Trouwe lezers kunnen de kleine verwijzingen naar deze verhalen er zo uitpikken, maar ook zonder enige voorkennis te hebben, is Wind through the keyhole pure verwennerij.

Er is een storm in aantocht en ons favoriete genootschap moet op tijd een schuilplaats zien te vinden, want in enkele seconden zal de temperatuur dalen van tropisch warm naar ver onder het vriespunt. Alsof dit nog niet genoeg is, komt er daarna een krachtige wind, vergelijkbaar met een torando, opzetten. Gelukkig vinden ze een veilige schuilplaats en nadat het houtvuur goed is opgestookt, vertelt Roland een verhaal over zijn jeugd, met daarin verweven een sprookje uit zijn wereld:

Roland wordt, samen met Jamie, op een nieuwe queeste gestuurd door zijn vader. Het dorpje Debaria wordt geteisterd door een huid-man die Roland en Jamie moeten zien te vinden. Een huid-man kan je vergelijken met een gedaanteverwisselaar, zoals een weerwolf, maar King geeft een bijkomende dimensie aan het woord verwisselaar. Tijdens deze zoektocht worden ze geholpen door Bill, een negenjarig jongetje, die deze huid-man heeft gezien in zijn menselijke gedaante. Roland neemt dit kind onder zijn hoede en tijdens hun eerste nacht samen vertelt hij hem het sprookje Wind door het sleutelgat:

Lang, lang geleden, nog voordat je grootvaders grootvader werd geboren, woonde er aan de rand van een onverkende wildernis die het Eindeloze Woud werd genoemd, een gelukkig gezin. Tot het noodlot toesloeg waarbij de vader, Big Ross, gedood wordt door een draak tijdens het kappen van ijzerhout. Zijn vrouw, Nell, stemt ermee in om de lus te sluiten met Big Kells, de collega van wijlen haar man, omdat de belastingsinner in aantocht is. Hoewel ze nu hun deel van de belastingen kunnen voldoen en daardoor hun huis kunnen behouden, blijkt dit een grote vergissing te zijn. Zij en haar zoontje, Tim, worden slecht behandeld door haar nieuwe man. Bovendien komt Tim er achter, door de twijfelachtige hulp van de belastinginner, dat zijn vader niet gedood werd door een draak…

Na lang wachten begon ik blij en enthousiast aan deze novel en King heeft me niet ontgoocheld. Ik werd aangenaam verrast door een spannend verhaal in zijn typische stijl. Het is voor de Donkere Toren fans een heerlijke aanvulling en voor de anderen een leuke eerste kennismaking met Roland en zijn mysterieuze wereld. Want, zoals vermeld, kan je ook zonder enige kennis van de Donkere Toren Saga genieten van deze roman doordat de nodige details in het voorwoord zijn opgenomen. Bovendien wordt de nieuwsgierigheid van de nieuwe lezers geprikkeld door de kleine verwijzingen naar de andere delen van deze saga. Ik zou zeggen: Laat je deze zomer verrassen en meenemen door Wind through the keyhole.

Share.

About Author

Gwen

Liefhebber van het geschreven woord, b-films en cijfers. Aanbidder van Stephen King en Tim Burton. Beginnende muzikant maar een eeuwige student met een zwak voor bebaarde mannenlichamen.

Reacties