Wilde Zwanen

0

Wie gek is op China en zijn rijke  geschiedenis moet zeker het boek “Wilde zwanen” van Jung Chang eens checken. Deze historische roman vertelt het leven zoals het is van drie generaties vrouwen, beginnend bij haar grootmoeder en eindigend bij zichzelf.

Op aanraden van een collega ben ik dit boek beginnen lezen omdat ik eens iets totaal anders wou. Hoewel ik niet zo’n fan ben van geschiedenis, heb ik toch genoten van dit boek. Door de verhaallijn van die 3 generaties  te plaatsen tussenin historische gebeurtenissen, krijgen we nooit het gevoel in een geschiedenisles te zitten en dat maakt het aangenaam om te lezen.

In dit schrijnend verhaal volgen we de levensloop van drie vrouwen, vanaf het begin van deze eeuw tot eind de jaren zeventig, die elk leven voor hun eigen idealen.

Eerst maken we kennis met de grootmoeder, Yu-Fang, die wrede praktijken ondergaat, zoals het inbinden van de voeten op jonge leeftijd, om erotisch te worden beschouwd. Ook wordt zij als concubine uitgehuwelijkt aan een rijke man.

De jeugd van haar dochter, Bao Qin, staat in teken van de strijd voor het communisme en in de jaren vijftig worden zij en haar man niet gespaard van de zuiveringsacties die tot doel hebben om de machtspositie van Mao te verstevigen.

Jung Chang, de dochter van Bao Qin, groeit op in een omgeving waar alles draait rond geloof in het communisme, Mao en de revolutie. Jung Chang vindt haar eigen weg in de dagelijkse terreur door zichzelf zo onzichtbaar mogelijk te maken.

Dit is een verhaal vol hoop en wanhoop, successen en tegenslagen. Over sterke vrouwen, ontbering en volharding. Het is ondertussen een aantal jaren geleden  dat ik deze roman heb gelezen maar het verhaal is me altijd bijgebleven.

Kortom, wie op een aangename manier wil kennismaken met de rijke geschiedenis  van China of deze wil beleven door de ogen van deze vrouwen, mag dit boek zeker niet overslaan.

 

Share.

About Author

Gwen

Liefhebber van het geschreven woord, b-films en cijfers. Aanbidder van Stephen King en Tim Burton. Beginnende muzikant maar een eeuwige student met een zwak voor bebaarde mannenlichamen.

Reacties