The Dark Tower : The Gunslinger

0

Voor de liefhebbers van western verhalen, met personages die niet moeten onderdoen voor Chuck Norris, gemixt met een dosis horror, fantasy en sciencefiction weet ik de ideale roman!

Ik wil jullie graag laten kennismaken met een persoonlijke favoriet. Een verhaal dat een samensmelting is van deze verschillende genres en bekend staat als het Magnum Opus van Stephen King: The Dark Tower

 My first thought was, he lied in every word,
That hoary cripple, with malicious eye.
Askance to watch the working of his lie
On mine, and mouth scarce able to afford
Suppression of the glee, that pursed and scored
Its edge, at one more victim gained thereby.

Zo begint het episch gedicht “Childe Roland to The Dark Tower came” van Robert Browning (1855) dat als inspiratie diende voor “The Dark Tower”-Saga van Stephen King. Hij las dit gedicht als tweedejaarsstudent aan de universiteit van Maine en hij speelde met het idee om een lange romantische roman te schrijven die het gevoel van dit gedicht belichaamde.

Deze saga is een zevendelige boekenserie geworden waarin we het hoofdpersonage volgen in zijn queeste naar de Donkere Toren. Stephen King deed er meer dan dertig jaar (1970 – 2004) over om zijn Magnum Opus te schrijven en ik vond dan ook dat één post er geen recht aan zou doen. Daarom heb ik besloten om elk boek afzonderlijk te bespreken.

In het eerste boek “de Scherpschutter” ( the Gunslinger ) volgen we de eerste stappen die Roland Deschain neemt tijdens zijn zoektocht naar de Donkere Toren. Roland is de laatste der Scherpschutters, een zoeker naar waarheid, avonturier en vogelvrijverklaarde. Hij achtervolgt een mysterieuze figuur,“the man in black”, door een helse woestijn met vreemde en voor ons onbekende natuurelementen. Maar jaagt Roland deze man op of wordt de jager gelokt waar zijn prooi hem hebben wil??

Dit is een intrigerende roman dat tegelijkertijd een introductie is in het verhaal van de donkere toren. Bestaat deze echt of is het een mythe waar Roland zich aan vasthoudt omdat “de wereld is verdergegaan”? Ook komen we hierin meer te weten over de wereld waarin de vertelling zich afspeelt. Het is een omgeving die vergelijkbaar is met het Wilde Westen van bij ons, maar zich bevindt in een parallel universum met vreemde natuurelementen, oude technologieën en magie.

Na het lezen van “de scherpschutter” wil je ongetwijfeld meer weten over deze mysterieuze wereld en Roland volgen tot aan de Donkere Toren. Maar meer daarover in de volgende post!

Share.

About Author

Gwen

Liefhebber van het geschreven woord, b-films en cijfers. Aanbidder van Stephen King en Tim Burton. Beginnende muzikant maar een eeuwige student met een zwak voor bebaarde mannenlichamen.

Reacties