The Dark Tower : Wizard and Glass

0

Voor allen die nieuwsgierig zijn naar het verleden van Roland, is het vierde deel van de Donkere Toren-serie een ware ontdekking. “Tovenaarsglas” ( Wizard and Glass )  bevat een prachtig achtergrondverhaal over Roland en zijn eerste ( en enigste ) liefde. Maar kent dit verhaal wel een goede afloop?

Deze roman gaat verder waar “The waste lands” eindigde. Na hun doortocht komen ze terecht in Topeka, Kansas tijdens de jaren tachtig. De volledige stad is verlaten, want deze versie van de wereld is uitgestorven door een supergriep. ( Ref. De beproeving / The stand ).

Het gezelschap trekt verder langs de snelwegen en komt in aanraking met een Dunnie, een angstaanjagend dimensioneel mistgordijn waar de doorgang tussen de verschillende dimensies heel erg dun is. Roland heeft reeds kennis gemaakt met deze verschijning op veertienjarige leeftijd en verteld zijn metgezellen over deze jammerlijke kennismaking.

Eigenlijk krijgen we hier een verhaal-in-een-verhaal en keren we terug naar de jeugd van Roland. We maken kennis met Gilead, de stad waarvan hij afkomstig is. Komen te weten hoe hij een scherpschutter is geworden. En waarom de jonge scherpschutter verbannen wordt naar de verre Baronie Meijs voor zijn eigen bescherming.

Het is hier, in de Baronie Meijs, dat Roland verliefd wordt. Deze verliefdheid kent een hoog Romeo en Juliette gehalte en zorgt voor een verdeeldheid tussen hem en zijn vrienden. Daarnaast komen Roland en zijn ka-tet er ook achter dat in Meijs niet alles is wat het lijkt en moeten ze de strijd aangaan tegen een rebellen leider en zijn leger.

Na het vertellen van zijn bedroefd verhaal trekken ze verder langs de snelwegen en komen ze in aanraking met een oude bekende van Roland, die doet alsof hij de Wizard van Oz is.

Tovenaarsglas laat je kennis maken met een piepjonge en koppige Roland en hoe hij veranderde in de quasi emotieloze scherpschutter die hij nu is. Ook kom je te weten wat de term “tovenaarsglas” juist inhoud. Dit is belangrijk omdat er ook een tovenaarsglas terugkomt in het vijfde boek van deze cyclus. Het is tegelijkertijd een romantisch en droevig verhaal waardoor je toch even met een wrang gevoel blijft zitten. Je kan niet anders dan meer respect opbrengen voor Roland na het lezen van dit deel uit deze serie.

 

Share.

About Author

Gwen

Liefhebber van het geschreven woord, b-films en cijfers. Aanbidder van Stephen King en Tim Burton. Beginnende muzikant maar een eeuwige student met een zwak voor bebaarde mannenlichamen.

Reacties