Schoonmaaktips van een huurmoordenaar – Hallgrimur Helgason

0
Met zesenzestig hits op zijn naam heeft Tomislav Bokšic´, of kortweg Toxic, een onberispelijke staat van dienst als huurmoordenaar voor de Kroatische maffia in New York. Tot hij de verkeerde man omlegt en gedwongen is de Verenigde Staten te ontvluchten en het leven dat hij kent achter zich te laten. Op het vliegveld neemt hij voor de zekerheid het ticket en de identiteit over van een Amerikaanse evangelist (nummer zeven – enzestig) en zo bevindt hij zich plotseling in een vliegtuig naar Reykjavik, waar hij, in zijn gedaante van priester, wordt opgewacht door een diepgelovig welkomstcomité. Niet in staat te ontsnappen van een eiland zonder wapens en met geen enkele traditie in huurmoorden is hij gedwongen zijn bloedige verleden onder ogen te zien en zich te bezinnen op zijn toekomst.

Schoonmaaktips van een huurmoordenaar ( The hitman’s guide to housecleaning ) is een boek vol sarcasme en zwarte humor geschreven in een niet alledaagse schrijfstijl. Het hoofdpersonage Toxic verteld namelijk zelf wat hem overkomt en zijn kijk op de wereld is niet bepaald mainstream. Zijn gedachten zijn onbedoeld grappig, vol ironie en worden vaak uitgedrukt in ruw taalgebruik.

Volledig in contrast met dit ruw taalgebruik, zit Schoonmaaktips van een huurmoordenaar ook vol met prachtige beeldtaal, zo noemt hij Italianen steevast Talianen en omschrijft hij de schoonheid van de IJslandse dames in het aantal dagen waarna hij het met hun zou aanleggen. Met een ‘dagvijfmeisje’ zou hij het bijvoorbeeld na vijf dagen aanleggen.

Doorheen het verhaal wisselt Toxic tussen verschillende identiteiten om zichzelf uit zijn penibele situatie te redden. Zo veranderde de soldaat Tom Boksic, in de huurmoordenaar Toxic. Die zichzelf vermomd als de Russische wapensmokkelaar Igor Iljitsj. Die zich op zijn beurt moet verstoppen in de gedaante van de Amerikaanse televiedominee Friendly. Klinkt ingewikkeld maar Helgason weet perfect heen en weer te wisselen tussen deze verschillende karakters. Bij gelegenheid laat hij zelfs een karaktertrek doorschemeren van een andere identiteit,  waardoor Toxic zich uit de ( soms genante ) situatie moet zien te redden.

Schoonmaaktips van een Huurmoordenaar - Hallgri­mur Helgason

Hallgri­mur Helgason

Ondanks Toxic’s professionele keuze, groeit je sympathie voor hem samen met het aantal pagina’s dat worden omgedraaid. Zo komen we te weten wat aan de basis ligt van zijn hard karakter. Daarnaast doorlopen we, samen met Toxic, een proces waarin hij leert om gaan met zijn opgekropte emoties en waarin hij de monsters uit zijn verleden leert verwerken.

De ongewone titel verraad reeds dat dit geen standaardverhaal is. Ik moet toegeven dat de periode waarin Toxic bezint mijn minst favoriete stuk is. Ik lees liever de verhalen over de moorden die hij pleegde dan over zijn bezinnigsmomenten. Dit klinkt misschien sentimenteel maar dat is het plot alleszins niet. Naast de lachjes die werden geproduceerd,  vind ik het prachtig taalgebruik alleen al reden genoeg om dit boek uit te kiezen voor je volgende leessessies.

Share.

About Author

Gwen

Liefhebber van het geschreven woord, b-films en cijfers. Aanbidder van Stephen King en Tim Burton. Beginnende muzikant maar een eeuwige student met een zwak voor bebaarde mannenlichamen.

Reacties