Review: Het een als het ander ( Ali Smith )

0
Het een als het ander is een roman over de veelzijdigheid van kunst. Er is een Renaissanceschilder in 1460. Er is een jong meisje in de jaren zestig.

Twee verhalen over liefde en onrecht vervlechten zich tot een vertelling, waarin tijd en tijdloosheid, kennis en mysterie, fictie en werkelijkheid speels, virtuoos en eindeloos inventief in elkaar verstrengeld raken.

Oorspronkelijke titel: How to be both
Uitgever: Atlas Contact

De eerste indruk van Het een als het ander was ontgoocheling. En dan doel ik voornamelijk op de regels met de zinsconstructie ” … en … en … en … en … en …”. Weg vlotte leesbaarheid en evidentie. Het lezen van dit boek was een echte krachtmeting tussen de schrijfstijl van Ali Smith en mijn wil om het te beëindigen.

Volgens een vermelding aan het begin van het boek doen er twee verschillende bewerkingen de ronde. Eén uit de invalshoek van het zestienjarige meisje George en een ander uit het perspectief van de schilder. Met dit leuke concept is een andere leeservaring mogelijk omdat je op voorhand geen idee hebt welke versie zich in jou handen bevind.

Mijn versie begon met het verhaal van George en na het beëindigen van haar deel, wat de helft van het boek inneemt, voelde ik me vooral enorm opgelucht. Dit gedeelte kon mijn aandacht moeilijk vasthouden, wat steeds resulteerde in het herlezen van de zopas doorgenomen delen. Ik keek met verlangen uit naar het verhaal van de renaissanceschilder. Hopend dat er eindelijk wat vaart in het verhaal zou komen en dat de link tussen de twee duidelijk zou worden.

Mooiste quote uit het boek
“Maar verder vliegen we anoniem door de lucht van de insecten en zijn we slechts het stof van kleuren, kortstondige beweging van vleugels in de richting van een glinsterend licht op een grasspriet of een blad in de zomerse schaduw.”

Al na een aantal pagina’s werd duidelijk dat het verhaal van de schilder Francescho veel aantrekkelijker is dan dat van George. Minder filosofische vragen die tot nadenken moesten stemmen, maar die eerder ergernis teweegbrachten. Een veel interessanter en rijker leven. Toch kon ik ook in dit gedeelte de wereld rondom mij moeilijk buitensluiten en weinig empathie voelen met de personages. In een bevredigend verhaal verlies je jezelf volledig. Tijdens het lezen van Het een als het ander betrapte ik mezelf op converseren met mijn vriend en dagdromen. Een gemiste kans.

30% Ontgoocheling

Dit boek is als een rivier dat langzaam voortkabbelt om tenslotte terecht te komen in de zee der vergetelheid. Er zit geen kracht en schwung in het verhaal. Ik miste diepgang, energie en dynamiek. Ik verwachte meer van de connectie tussen de hoofdpersonages. Mijn verwachtingen werden niet gelest door de eentonigheid en de te omvangrijke zinnen. Wat ongelofelijk jammer is omdat het concept wel tot mijn verbeelding sprak.

  • Gwen's bescheiden mening 30 %
Share.

About Author

Gwen

Liefhebber van het geschreven woord, b-films en cijfers. Aanbidder van Stephen King en Tim Burton. Beginnende muzikant maar een eeuwige student met een zwak voor bebaarde mannenlichamen.

Reacties