Pride and Prejudice and Zombies

2

Tijdens het rondsnuffelen in gezellige boekenwinkels in hartje Londen botste ik op een bewerkte versie van de populaire roman Pride and Prejudice van Jane Austen. Dit romantische verhaal krijgt door Seth Grahame-Smith een duistere kant mee door de constante aanwezigheid van the unmentionables.

Het verhaal draait voornamelijk rond Elizabeth, de 2de oudste van de ongehuwde zussen Bennet. Deze zussen zijn vooral gekend om hun schoonheid en hun bekwaamheid in the deadly arts. Dit zorgt vaak voor een conflict punt tussen de ouders, want terwijl Mrs. Bennet, tot het irritante toe, probeert om haar dochters aan de man te brengen, vindt hun vader hun training veel belangrijker. Het enige wat hij wil is dat zijn dochters hun mannetje kunnen staan in een wereld die wordt geterroriseerd door zombies.

Wanneer Mr. Bingley intrekt in Netherfield ziet Mrs. Bennet haar kans om een van haar dochters te koppelen aan deze charismatische, sociale en vooral welgestelde vrijgezel. Mr. Bingley wordt door iedereen aanbeden terwijl zijn vriend Mr. Darcy te trots overkomt. Elizabeth komt vaak in de verleiding om Mr. Darcy van het leven te beroven ter bescherming van, niet alleen haar eer, maar ook voor de eer van haar familie en voelt een diepe haat voor deze trotse man. Maar wanneer ze hem tegenkomt tijdens een bezoek aan haar vriendin Charlotte, die besmet raakte met het zombievirus, bekend hij zijn liefde voor haar. Elizabeth raakt in de knoop met haar gevoelens wanneer ze de echte Mr. Darcy leert kennen. Ze schaamt zich omdat ze hem volledig verkeerd heeft beoordeeld en twijfelt om zichzelf van het leven te beroven met de seven cuts ter bescherming van haar eer.

Zoals je merkt is de originele verhaallijn bewaard gebleven en heeft Seth een ludieke manier gevonden om de zombies in het verhaal te doen passen. Zo worden de tochten naar de stad Meryton of naar familie veel gevaarlijker door de kans op een ontmoeting met een horde van deze levende doden en de vele bals die de zussen bijwonen blijken ook niet altijd zonder gevaar te zijn.

Wat ik leuk vind aan deze roman is dat de Engelse versie geschreven is in het Oud Engels, waardoor de tijdsgeest extra doordringt en dat de karakters van de personages zijn aangepast aan hun leefwereld zonder dat hun oorspronkelijk karakter, dat hun werd gegeven door Jane Austen, te veel werd aangetast. Zo heeft Jane, de oudste van de zusjes Bennet, nog steeds een zacht karakter en kan ze zich niet inbeelden dat iemand slechte bedoelingen heeft. Voornamelijk Elizabeth heeft een veel harder, bijna emotieloos, karakter gekregen. Dat blijkt duidelijk in een bepaalde scene waarin ze het hart van een ninja uit zijn borstkas rukt en het begin op te eten met de vermelding dat ze al beter heeft gegeten. Ik was al fan van Pride and Prejudice maar deze aanvullingen maken het verhaal veel pittiger en tegelijkertijd gewoon ook grappig.

 

Share.

About Author

Gwen

Liefhebber van het geschreven woord, b-films en cijfers. Aanbidder van Stephen King en Tim Burton. Beginnende muzikant maar een eeuwige student met een zwak voor bebaarde mannenlichamen.

Reacties