One foot wrong

0

Via One foot wrong van Sofie Laguna duiken we onder in de wereld van de mentaal gehandicapte Hester, die uit schaamte wordt verborgen door haar religieuze ouders. Hester heeft nog nooit de buitenwereld gezien en kent deze enkel door de plaatjes uit haar beknopte plaatsjesbijbel. Tot op de dag dat haar vriend Knop haar vraagt, om hem om te draaien.

Ondanks haar handicap laten Hester’s ouders haar  verschillende huishoudelijke karweitjes opknappen en straffen haar voor het minste. Dit wordt alleen maar erger  wanneer er plots een man van welzijnszorg voor de deur staat. Dankzij hem krijgt Hester de kans om naar school te gaan en daar sluit ze haar eerste echte vriendschap met Maria. Hester verstopt de schilderijen die ze maakt op school onder haar bed en wanneer haar moeder deze vindt, wil ze dat Hester gestraft wordt voor deze ‘geheimen’. Hester wordt nog maar eens naar de hangkamer gebracht, waar ze wordt opgehangen aan haar armen zoals Jezus. Wanneer ze enkele dagen later terug naar school gaat, is Hester volledig gebrainwasht door een religieus verhaal en maakt een einde aan de vriendschap met Maria. Als ze ziet hoeveel pijn ze Maria hiermee doet, wil ze zichzelf straffen en verhangt zichzelf in het toilet.

Hester wordt niet meer geschikt gevonden voor school en haar ouders vangen haar terug thuis op maar dit kent een slecht afloop. Nadat Hester dagenlang in haar kamer werd opgesloten valt ze haar moeder aan en besluiten haar ouders om haar te laten interneren. Ze wordt opgesloten in Renton waar ze vriendschap sluit met Norma K, die vrijwillig in de instelling verblijft. De twee blijken onafscheidelijke omdat Hester de enige lijkt te zijn die Norma kan helpen met haar probleem. Door zich buitenhuis te bevinden leert Hester langzaam het verschil kennen tussen goed en kwaad en vraagt de hulp van Norma, om voor één nacht terug te keren naar huis.

One foot wrong is best wel een donker en verschrikkelijk verhaal over kindermisbruik maar doordat we de gedachten volgen van Hester, in het begin nog onbewust van het begrip ‘kwaad’, worden zelfs de gruwelijkste scènes makkelijk leesbaar. Ze beschikt over een rijke fantasie die je blijft verbazen en haar gedachten uiten zich telkens in poëtische beeldspraak. Kort samengevat draait dit kleine boekje rond vertrouwen, vriendschap en wraak en sluit af met een happy end. Wat wil je nog meer?

 

Share.

About Author

Gwen

Liefhebber van het geschreven woord, b-films en cijfers. Aanbidder van Stephen King en Tim Burton. Beginnende muzikant maar een eeuwige student met een zwak voor bebaarde mannenlichamen.

Reacties