Mr. Mercedes – Stephen King

1
Op een ijskoude vroege ochtend staan honderden wanhopige werklozen in de rij voor een banenbeurs. Zonder waarschuwing racet een eenzame bestuurder in een gestolen Mercedes dwars door de menigte; acht mensen worden gedood, vijftien raken gewond. De moordenaar ontsnapt.

Maanden later wordt politieagent Bill Hodges nog steeds achtervolgd door de onopgeloste misdaad. Wanneer hij een krankzinnige brief ontvangt van iemand die zichzelf de ‘Mercedes Killer’ noemt en dreigt met nog een duivelse aanval, ontwaakt Hodges uit zijn depressieve en wezenloze pensionering, vastbesloten om een volgende tragedie te voorkomen.

“De nieuwe Stephen King Bestseller” prijkt vol vertrouwen op de cover van zijn laatste novel Mr. Mercedes. Maar voldoet zijn laatste schrijfsel aan deze quote? Daarover zijn de meningen verdeelt. Velen – zelfs hard-core King Fans – vonden het boek niet zo goed en zelfs wat teleurstellend. Toegegeven, het is geen horror en fantasy zoals we van King gewoon zijn, maar de sfeer is wel dezelfde.

King beschrijft Mr. Mercedes als zijn eerste ‘hard-boiled’ detective roman, waarbij hij duidelijk eens probeerde een andere richting in te slaan. Het is verfrissend en leuk om eens een misdaadroman van hem te lezen. Wat alleen maar bevestigd dat hij openstaat voor vernieuwing en hij zijn plaatsje tussen de top-schrijvers nog steeds waard is. Al moet ik toegeven dat ik, persoonlijk, toch liever zijn horror en fantasy verhalen lees.

mr. mercedes

Mr. Mercedes kent een langzame start, maar eens King de Mercedes Killer te voorschijn tovert en we meer over hem te weten komen, komt het verhaal in een versnelling terecht. We krijgen een kat-en-muis spel tussen de gepensioneerde rechercheur en the one that got away. Daarbij geholpen door zijn side-kicks, die een steeds belangrijkere rol spelen naar het einde van het verhaal. Wat ook wel te verstaan is, aangezien het hoofdpersonage niet meer van de jongste is.

Wanneer het verhaal in versnelling gaat, merk je dat ook de spanning wordt opgebouwd. Met zijn gewoonlijke schrijfstijl zorgt King ervoor dat Mr. Mercedes een echte page-turner wordt. Daarnaast ontdekte ik dat Mr. Mercedes het begin is van een trilogie. Al kan je deze novel gerust als een apart verhaal beschouwen, als je de vragen die door je hoofd spoken op het einde voor lief neemt.

Share.

About Author

Gwen

Liefhebber van het geschreven woord, b-films en cijfers. Aanbidder van Stephen King en Tim Burton. Beginnende muzikant maar een eeuwige student met een zwak voor bebaarde mannenlichamen.

Reacties