Synopsis
The Familiar, Volume 1: One Rainy Day in May

“Van de auteur van de internationale best seller House of Leaves en de National Book Award-genomineerde Only Revolutions, komt een monumentale nieuwe roman even schitterende als het klinkt.”

The Familiar ( Volume 1 ) varieert van Mexico tot Zuidoost-Azië, van Venetië, Italië, naar Venetië, Californië, met negen levens die aan een zijden draadje hangen, elk gedwongen om een angstaanjagende keuze te maken. Zij omvatten een therapeut-in-opleiding, worstelend met dochters die even veeleisende zijn als haar patiënten; een ambitieuze Oost-L.A. bende lid, gecontracteerd voor geweld; twee wetenschappers in Marfa (Texas), op de vlucht voor een organisatie krachtiger dan we ons kunnen inbeelden; plus een herstellende verslaafde in Singapore, die wordt opgeroepen om middernacht door een wanhopige miljardair; en een programmeur in de buurt van Silicon Beach van wie zijn game machine gevolgen zou kunnen ontketenen ver boven het entertainment dan hij plande.

De kern, is echter een twaalf-jarige meisje, genaamd Xanther, die op een regenachtige dag in mei met haar vader achter een hond gaat, alleen om te eindigen tot het redden van een wezen even kwetsbaar als het gevaarlijk is… wat niet alleen haar leven zal veranderen, maar ook het leven van degenen die ze nog moet tegenkomen, alsook deze wereld of toch op zijn minst de wereld die we denken te kennen en de toekomst die we als vanzelfsprekend beschouwen…

The Familiar, Volume 1: One Rainy Day in May kan je moeilijk vergelijken met Danielewski‘s bekende boek House of Leaves. Terwijl in de laatst genoemde de spanning te snijden is, krijgen we in The Familiar eerder een lange inleiding te lezen. Geloof het of niet, maar deze klepper van 880 pagina’s is nog maar het eerste deel van een serie, die in totaal zevenentwintig boeken zal bevatten. De negen hoofdpersonages worden geïntroduceerd en het wordt al snel duidelijk dat je hun passages gemakkelijk kan herkennen aan de gekleurde rechter bovenhoek van de pagina’s.

The Familiar

Dit heeft als voordeel dat je weet dat er nog delen komen van je lievelingspersonages of juist van de personages waar je niet zo veel voeling mee hebt. Ik heb het bijvoorbeeld niet zo voor JingJing zijn gedeelte en ik was dan ook blij om te zien dat ik, op een gegeven moment, nog slechts een klein blauw stukje te gaan had.

Het verhaal draait voornamelijk rond Xanther Ibrahim. Een jong meisje uit Los Angeles met een eigenzinnige persoonlijkheid. Ze stelt zodanig veel vragen dat haar ouders haar vaak verwijzen naar The Questionsong. Bij elke vraag die zij beantwoorden komen er alleen maar meer en meer vragen in Xanther’s hoofd naar boven drijven. Danielewski maakt hierbij vlot gebruik van de typografie en brengt het druilerige winterweer duidelijk in beeld via de vele vragen die Xanther zichzelf stelt.

The Familiar

Haar stiefvader Anwar Ibrahim en moeder Astair Ibrahim nemen ook een groot deel van het verhaal voor hun rekening. Het is leuk om te lezen hoe zij met hun dochter omgaan en de weggelaten delen uit Xanther’s verhaal worden vlot ingevuld wanneer we hun volgen. Maar zij zijn niet de enigste personages die leven in LA. Ook bendelid Luther Perez, detective Özgür “Oz” Talat en taxibestuurder Shnorkh Zildjian maken deel uit van de grootstad. Daarnaast maken ook de computerwetenschapper Cas in Texas, Isandòrno in Mexico en JingJing, assistent van de helende vrouw Tian Li in Singapore deel uit van het bonte gezelschap.

Eigenlijk kan je het eerste deel van The Familiar samenvatten in enkele zinnen: De familie Ibrahim is van plan om een hond op te halen voor hun dochter Xanther, maar onderweg vindt zij een kitten. Samen met haar vader besluiten ze het mee te nemen naar huis. Zoals je zelf wel opmerkt is dit een heel beknopte omschrijving voor de dikte van het boek. Natuurlijk is dit enkel maar de hoofdverhaallijn, die gecombineerd wordt met nog een zestal verhaallijnen die elkaar op dit moment nog niet kruisen.

The Familiar

Ik ben alleszins benieuwd naar hoe het verhaal verder evolueert en hoe die verschillende personages met elkaar in verband zullen worden gebracht. De personage van Los Angeles kunnen elkaar nog makkelijk tegenkomen, maar degene uit Mexico en Singapore? Mijn nieuwsgierigheid is alleszins aangesproken. En hoewel ik een superfan ben van House of Leaves, ben ik blij dat Danielewski zichzelf niet vastpint op een bepaald genre, maar zijn creativiteit volledig laat gaan tijdens zijn nieuwste project. Al kan ik op dit moment nog niet zeggen onder welk genre we The Familiar zouden kunnen onderbrengen.

Ondanks het trage tempo ( en zelfs de ‘pauze’ midden in het boek ) intrigeert het eerste deel mij alvast voldoende om de serie verder te volgen. Ik kan niet wachten om te lezen hoe het verhaal zich verder zal ontplooien. Al moet ik toegeven dat ik Danielewski’s boeken alleen al zou kopen om te doorbladeren en te genieten van de wijze waarop hij de letters en woorden gerangschikt heeft.

The Familiar

7.3 Intrigerend

Deze serie zal in totaal zevenentwintig boeken bevatten, die over een tijdspanne van dertien jaar worden gepubliceerd. Laat je vooral niet afschrikken door deze lange termijn. Danielewski is een schrijver die je voldoende weet te boeien en je nieuwsgierigheid aanspreekt. Hij speelt met visualisatie via typografie en blijft je verbazen met zijn originaliteit.

  • Verhaal 8
  • Taal 7
  • Personages 7
Share.

About Author

Gwen

Liefhebber van het geschreven woord, b-films en cijfers. Aanbidder van Stephen King en Tim Burton. Beginnende muzikant maar een eeuwige student met een zwak voor bebaarde mannenlichamen.

Reacties