Man Booker Prize: The White Tiger (winnaar 2008)

1

Elk jaar opnieuw maak je weer goeie voornemens die je toch niet zal houden. Meer sporten, gezonder eten, geen cola meer drinken. Ja, ik koos ze alle drie. En ik voegde daar ook nog eens deze twee aan toe: ‘IMDB Bottom 100 uitkijken’, ‘Man Booker Prize shortlists sinds 2008 lezen’. Die Man Booker Prize Challenge kwam er na 2 afzonderlijke gebeurtenissen.

1. Iemand vertelde op Twitter over haar Nobelprijswinnaars Challenge.
2. Ik las tijdens het reizen toevallig White Tiger, winnaar van de Man Booker Prize 2008 en was omvergeblazen.

Dus, dit jaar lees ik de laatste 6 jaar aan shortlists a.k.a. 6 x 6 boeken a.k.a. 36 boeken die kans maakten op de Man Booker Prize, een prijs uitgedeeld aan het beste boek dat verscheen in het Engels dat jaar. Waarom Man Booker Prize en niet de Nobelprijs? No idea. White Tiger waarschijnlijk.

Boek 1: The White Tiger (De Witter Tijger) – Aravind Adiga

The White Tiger is de debuutroman van Indiaas schrijver Aravind Adiga en vertelt het verhaal van succesondernemer Balram Halwai. Balram schrijft een reeks brieven aan Chinees premier Wen Jiabao nadat hij heeft gehoord dat de premier op bezoek komt naar India. Zelfstandig ondernemer Balram wil voorkomen dat Mister Jiabao de clichékant van Bombay te zien krijgt en vertelt hem over ‘het echte India’.

Het verhaal van Balram leest in het begin als een successtory. Work hard, think fast, earn loads of cash. Net als vele andere jongens uit de sloppenwijken krijgt hij geen naam van zijn ouders. Ze noemen ‘m Munna, wat jongen betekent. Zijn leerkracht in de lagere school maakt er daarna Balram van, of rechterhand van Krishna. En net als de rest van India moet ook Balram de gevolgen dragen van het kastesysteem. Ook al is hij ‘de witte tijger’, zo zeldzaam dat hij kan lezen en schrijven, toch moet hij handenarbeid uitvoeren om zijn familie te onderhouden. Geen toekomst voor Balram. Tot hij langzamerhand  zijn brein vaker gebruikt om zichzelf meer te leren en op slinkse manier te stijgen in het aanzien van de maatschappij.

Hij leert autorijden, bluft zichzelf binnen bij een rijke Amerikaan en komt daar de frappantste zaken tegen. Doorheen het boek schetst Balram een India dat niemand graag wil zien en waar niemand graag over wil horen. Een India waar democratie gelijk staat met gekochte stemmen, waar gerechtigheid gelijk staat met omkoping en valsheid in geschrifte en liefde gelijk staat met uithuwelijken en zelfs moord. Balram doorziet het hele spel, springt uit de band en belandt uiteindelijk in Bombay waar hij een taxiservice voor grote bedrijven start. Niet zonder slag of stoot.

Het boek is doordrenkt met satire en gitzwarte humor. Ik vertel bewust geen spoilers omdat ze het boek zo sterk maken. Opgelet wel: lees het boek uit en je hebt niet meteen nog zin om India te bezoeken.

Quote uit het boek

“It’s amazing. The moment you show cash, everyone knows your language.”
― Aravind Adiga, The White Tiger

Biografie van de schrijver

Aravind Adiga werd op 23 oktober 1974 geboren in Madras. Hij groeide op in Mangalore. Zijn grootvader van vaders kant was bankdirecteur, zijn grootvader van moeders kant dokter. Later emigreerde zijn familie naar Sydney. Hij studeerde Engelse Literatuur aan de Columbia-Universiteit in New York, waar hij eindigde als salutatorian (=academische titel voor de op twee na beste student van het collegejaar). Later studeerde hij ook nog in Oxford. Hij werkte als jounalist voor de Financial Times, Money, Wall Street Journal, en later als correspondent Zuid-Azië voor Time. Tenslotte ging hij als freelancer aan de slag. Het is in die periode dat hij ‘De witte tijger’ schreef. Momenteel leeft hij in Mumbai (=Bombay)

95%
95%
Gitzwarte humor

De man uit de Thaïse boekenwinkel raadde mij dit boek aan toen 'k 'm een boek vol satire vroeg. Ik ben de man eeuwig dankbaar. Zo. Goed.

  • Kenny's bescheiden mening
    9.5
Share.

About Author

Kenny

Quit your jibbajabba, you ain't hurt!

Reacties