Lego en volwassenen, het blijft een spraakmakende combinatie. Het is eigenlijk net zoals borsten: Moeder Natuur heeft die voor onze baby’s bedoeld, maar het zijn de volwassenen die ermee willen spelen. Zo ook met Vesa Lehtimäki – voor mensen die regelmatig met Lego bezig zijn op de sociale media –  beter bekend als @Avanaut.

e8416682-9835-4065-83b2-e904b05385ca._CB311569685_

Deze Fin, illustrator en fotograaf van beroep, wou de Lego Star Wars sets van zijn zoon fotograferen om er een duidelijk overzicht van te maken, alvorens ze verdwenen tussen zijn andere Lego blokjes. Maar toen hij die voertuigen en figuurtjes door zijn lens bekeek, werd hij met Hyperspeed terug naar de tijd gebracht toen hijzelf nog 11 jaar was en Star Wars voor het eerst leerde kennen. De microbe had hem gebeten. Sindsdien maakt hij foto’s van de figuren uit de originele trilogie – die kent hij het beste, en ondertussen kan zijn zoon verderspelen met de rest van zijn collectie –  en geeft een eigen draai aan hetgene hij wil tonen. Het liefst fotografeert hij de anonieme karakters uit de films en stelt hij zich voor wat die zoal uitspoken als ze niet in dienst zijn. Snowtroopers op skilatten, Rebeltroopers die een TaunTaun proberen te vangen, of Darth Vader die een avondwandeling maakt en blij is dat hij zijn warme pyjama al onder zijn zwarte pak heeft aangetrokken. Zo wil hij de karakters van die figuren in beeld brengen en tonen wat we niet in de films te zien krijgen. Met de nodige humor en vooral heel veel sfeer. De mens is van Finland, dat wil zeggen: zijn voorkeur gaat uit naar sneeuw, blizzards en de gezellige warmte van een knetterend houtvuur.

8cf8d2ca-d306-4124-a879-0b51f33dc1b4._CB311569722_

Wat we nu voor ons hebben is een prachtig verzameld werk van al zijn foto’s tot nu toe, gecombineerd met leuke achter-de-schermen-weetjes en interessante anekdotes. Het heeft de look and feel van een echt kunstboek. Zo heb je Star Wars en Lego nog nooit gezien. De close-ups, het spelen met licht-donker contrasten,…  De foto’s worden op de breedte van 2 pagina’s weergegeven, waardoor de vele details goed zichtbaar worden. Elke foto is een verhaal en wordt begeleid met een extra woordje uitleg.

Behind-the-scenes

Dit hoofdstuk is om van te snoepen. Want als je door het boek bladert val je van de ene verrassing in de andere. En hier worden veel van die verrassingen uit de doeken gedaan. Zo valt het op dat er eigenlijk nog betrekkelijk weinig Photoshop aan te pas komt. Wel veel MacGyver-achtige technieken om bepaalde effecten te verkrijgen, scènes nabouwen in een volle waterbak, waar soda-kristallen aan werden toegevoegd, om een sneeuwstorm na te bootsen is er zo ééntje van.

18ef0ead-d00d-4d97-8ef3-47bd560664ae._CB311569683_

Dit boek is een eerbetoon aan het werk dat Mijnheer Lehtimäki in zijn foto’s heeft gestoken. Het kan als inspiratie dienen voor de verzamelaars die op zoek zijn naar een bepaalde setup van hun stukken of voor de jonge verzamelaartjes die de scènes kunnen naspelen. Een aanrader voor de liefhebbers van Star Wars én Lego, zowel groot als klein. Daarom dat het ook een plaats verdiende in onze Gift Guide!

Uitgegeven door DK Books
Nu € 21,99

8.7 Visuele parel

Prachtig vormgegeven "kunstboek". Zeer mooi in beeld gebrachte foto's die voor de Lego Star Wars verzamelaars waarschijnlijk heel bekend voorkomen. Visuele parel en leerrijk voor wie zelf ook eens een foto van zijn verzameling online wil zetten.

  • Inhoud 9
  • Uitgave 8
  • Toegankelijkheid 9
Share.

About Author

Peter De Smet

Ongezouten meningen zijn beter voor mijn hart, volgens de dokter.

Reacties