Eerlijk, toen ik de eerste keer vernam dat DK Books weer een LEGO Star Wars boek ging uitbrengen vroeg ik me af of we nog een titel in de reeks nodig hadden. Want met LEGO Star Wars Character Encyclopedia heb je wel een mooi overzichtje van alle LEGO Star Wars figuurtjes in handen. En met de LEGO Star Wars Visual Dictionary een mooie opsomming van alle sets. Dus wat kan LEGO Star Wars: Chronicles of the Force ons meer bieden?

Het antwoord: in dit boek vind je allerlei leuke weetjes en prachtige infographics in de gekende stijl waarmee op een ludieke wijze wordt verteld hoe de vork in de steel zit. Het boek begint met een overzichtelijke timeline waarin de hele Star Wars-saga op een paar bladzijdes wordt uitgelegd. Met de Rebels- en Clone Wars-zijsprongen netjes geïntegreerd. Voor wie op den duur door de bomen het bos niet meer zagen, is dit zeer welkome informatie.

‘k Geloof niet dat we die X-Wing eigenlijk al ergens anders gezien hebben.

Voor de rest wordt dit boek netjes opgedeeld in twee delen: The Light Side en – je raadt het al – The Dark Side. Met in het eerste deel een overzicht van alles wat goed en heldhaftig is, en in het tweede deel al die andere figuren. Maar je mag het zeer ruim zien: want in het eerste deel wordt bijvoorbeeld een overzicht gegeven van alle politici (senators) die al door LEGO zijn uitgebeeld: van Mon Mothma tot Amidala. Met zelf een Palpatine-evolutie van kanselier tot keizer. Maar er staan ook leuke wist-je-datjes in, bijvoorbeeld – en dat was me eigenlijk zelf nog nooit opgevallen – dat een Admiral Ackbar-figuurtje in een set altijd wordt vergezeld met een LEGO koffiekop. (Na een beetje opzoekwerk heb ik in de Star Wars Visual Dictionary ontdekt dat dat een gimmick is van de ontwerpers. Omdat LucasFilm streng toekijkt op het ontwerp van de buitenkant, maar toch wat meer vrijheid biedt voor de binnenkant. Die koffiekop is dus gewoon voor de fun. En eigenlijk: koffie moet overal kunnen! Ook een admiraal moet zijn geest scherp kunnen houden. Maar ook stambomen, karakterstudies, en uitleg over bepaalde ruimtetuigen en hun oorsprong vervolledigen dit boek.

Chronicles Of The Force inside

Leer alles over The Droids you’re looking for…

In het Dark Side-gedeelte wordt ons uitgelegd wat die Sith Lords nu bezielt, en welke illustere voorgangers er met rode lightsabers zwaaiden vooraleer Darth Vader dat deed. Ook wordt er ons uitgelegd wat die rode en blauwe rechthoekjes op het uniform van een Imperial Officer willen zeggen, maar ook wat de 4 minst aangename taakjes zijn van een officier. De evolutie van stormtroopers, hun onderlinge verschillen en welke wapens ze het liefst gebruiken vinden we terug, net als elke slechteriken er hoe aan hun einde zijn gekomen…

Chronicles Of The Force inside

This is the weapon of a Jedi Knight. Not as clumsy or random as a blaster; an elegant weapon for a more civilized age.

Kortom, zowel nuttige als leuke aanvullende informatie die we in de “saaiere” opsommingen van een Encyclopedia of een Visual Dictionary niet terugvinden. Niet echt belangrijk qua verzamelwaarde maar wel aanvullend voor de liefhebber.

Chronicles Of The Force inside

Unkar Plutt's BruteOok zit er traditiegetrouw wederom een gratis exclusief figuurtje in dit boek. ’t Is alleen niet echt duidelijk wie het moet voorstellen. “Unkar Plutt’s Brute” is volgens dit boek de naam van dit figuurtje; echt veel zegt het niet. Ik moet al door The Force Awakens scrollen om ‘m in de film terug te vinden. Blijkbaar is het één van de twee bad guys die Unkar Plutt achter BB8 stuurt omdat Rey hem niet wil verkopen voor “60 portions“. Jammer, ik had dan liever een iets bekender figuurtje gezien, in een iets minder voor de hand liggende uitvoering, zoals eerdere uitgaven van DK Books dat wel hadden. Het is een leuke toegift, maar misschien toch niet zo’n grote.

LEGO Star Wars: Chronicles of the Force verschijnt 1 mei bij DK Books.

8 Verrassend

Aanvullende informatie die leuk meegenomen is voor de liefhebber. Het kan de verzamelaar die op zoek is naar cruciale info misschien niet bekoren, maar de prachtige foto's, graphics, figures and numbers maken van dit boek wel een leuke aankoop. Er staan zelfs al foto's in van sets die LEGO nog niet heeft vrijgegeven, dus heeft het een zelfs een paar primeurs in zich. Enkel het extra figuurtje valt misschien wat tegen. Liever hadden we een bekender gezichtje gezien in een iets zeldzamere uitvoering.

  • Inhoud 8
  • Vormgeving 8
Share.

About Author

Peter De Smet

Ongezouten meningen zijn beter voor mijn hart, volgens de dokter.

Reacties