Joyland

1

Na de examenstress bestaat er niets leuker dan je eens goed te laten gaan op de dansvloer en de dag daarna knus tussen de kussen te kruipen en te ontspannen met de nieuwste creatie van Stephen King. Met het pretpark Joyland als locatie, is dit de perfecte roman om de vakantie te beginnen.

Student Devin Jones ruilt zijn saaie job in de mensa voor een uitdagende vakantiejob in het pretpark Joyland. Nog voor hij er aan de slag gaat, hoort hij verhalen over een geest die ronddwaalt in het spookhuis. Want een aantal jaar geleden werd Linda Grey op brute wijze vermoord tijdens de rit en werd haar lichaam daar achtergelaten. Wanneer Devin een rit door het spookhuis maakt met zijn mede werkstudenten Erin en Tom, is Tom de enige die haar ziet en voelt Devin een steek van jaloezie. Hij is ondertussen volledig in de ban geraakt van haar verhaal en hoopt dat hij Linda zelf te zien krijgt. Wanneer zijn vriendin het uitmaakt besluit hij dan ook om zijn studies een jaar uit te stellen en in Joyland te blijven om het pretpark winterklaar te maken.

Tijdens zijn dagelijkse wandeling langs het strand op weg naar het pretpark, ontmoet hij Mike, een kind dat lijdt aan spierdystrofie van Duchenne (een ziekte die de spieren aantasten en verzwakken). Mike verblijft samen met zijn moeder in een van de huizen langs de kustlijn. Devin weet het vertrouwen van de moeder te winnen en een vriendschap met de twee op te bouwen. Mike beschikt over het derde oog en gebruikt zijn gave om Devin te helpen.

In tussentijd heeft Erin een aantal dingen uitgezocht over de zaak ‘Linda Grey’ en een aantal gelijkaardige zaken. Ze bezorgt Devin een map met krantenknipsels en foto’s. Devin weet dat hij iets over het hoofd ziet maar kan er zijn vinger niet op leggen. Wanneer hij tijdens een storm wakker wordt en de slaap niet meer kan vatten, overloopt hij de foto’s en dringt het tot hem door wie de moordenaar is.

In Joyland bouw je direct een emotionele band op met de personages en wordt je vakantiegevoel aangewakkerd. Je krijgt zin om alles achter te laten en zelf een idyllische zomer te bleven in een pretpark. Daarnaast is deze roman de perfecte combinatie tussen een coming-of-age verhaal en een whodunnit. Het gaat over opgroeien en ouder worden, en dat wordt gemixt met een goeie portie misdaad, mysterie en een aantal paranormale elementen. Alleen Stephen King kan met zijn onbegrensde fantasie zo’n adembenemend mooi verhaal brengen, met slechts één foto – een jongen die met zijn kite speelt op het strand – als inspiratiebron.

Share.

About Author

Gwen

Liefhebber van het geschreven woord, b-films en cijfers. Aanbidder van Stephen King en Tim Burton. Beginnende muzikant maar een eeuwige student met een zwak voor bebaarde mannenlichamen.

Reacties