De clown is iets wat plezier brengt, iedereen doet lachen en je met een gelukzalig gevoel achterlaat. Wel, niet volgens Stephen King. The King of Horror dompelt je helemaal onder in jouw grootste nachtmerrie en die van de personages.

Cover It

De Losers

King vertelt het verhaal van de Losers. Een vriendengroep van zeven kinderen die leven in het stadje Derry. Ze hebben elk hun eigen unieke karakter en ze zijn dus erg verschillend. Toch passen ze goed bij elkaar en is de groep niet te breken. Je hebt Bill als de leidende stotteraar, Beverly de onbevreesde meid en Stan is de gestructureerde perfectionist. Richie is de man met de verschillende stemmen, Mike is de dappere loner, Eddie heeft zogezegd alle ziektes en aandoeningen en tot slot heb je Ben, de lieve maar slimme jongen.

Als het kleine broertje van Bill, George, wordt vermoord op abnormale wijze start het verhaal pas echt. Bill gaat samen met de Losers op zoek naar de moordenaar. Zo ontdekken ze de gruwel die al jaren het stadje teistert en het gemunt heeft op kinderen. Die gruwel heeft de naam Pennywise (of Bob in de Nederlandse vertaling), de dansende clown. Elke 27 jaar verschijnt hij om een jaar lang te genieten van zijn eetfestijn zodat hij weer een lange tijd kan slapen. En jammer genoeg was George de eerste moord van de nieuwe cyclus.

De Losers maken elk onverklaarbare dingen mee en hun grootste angsten worden waarheid. Van mummy’s tot vogels en verder naar standbeelden. Na de confrontatie met It beloven ze elkaar dat als It toch niet weg is, ze over 27 jaar terugkomen om de job volledig af te maken.

27 jaar verschil en toch gelijk

Het boek is opgedeeld in twee verhaallijnen die mooi synchroon naast elkaar lopen. De vriendengroep in 1958 en dezelfde groep 27 jaar later, in 1985, waardoor het lijkt alsof je door de tijd reist. Je leest het ene moment kinderlijke grappen en het volgende hoofdstuk heb je volwassen mensen die praten over werk en partners. Bovendien lees je regelmatig vanuit een ander perspectief. Wat best wel interessant is om te lezen, zijn de stukken waarin je de gedachten volgt van Pennywise. Zo wordt hij toch wat tastbaarder en ontdek je dat hij echt wel slechte bedoelingen heeft.

Derry

It heeft een manier van lezen die je gewoon moet worden en waar je de aandacht voor moet bijhouden. King springt nogal gemakkelijk van de ene tijdspanne naar de andere en dan nog eens gemixt met een ander perspectief. Maar eens je de klik gemaakt hebt, gaat alles vanzelf en besef je dat het nodig is om zelf de verbanden te leggen. 

Af en toe krijg je ook het dagboek te lezen van de volwassen Mike. Zo heb je een inzicht van de geschiedenis van Derry en alle achterliggende connecties. Best wel interessant en perfect om even op adem te komen. Wat mij nog opvalt over de schrijfstijl van King is dat hij op spannende momenten zijn zin

De King

niet afmaakt op het einde van een hoofdstuk en het volgende hoofdstuk gewoon verdergaat. Zo word je alleen maar uitgenodigd om een nieuw hoofdstuk te starten. En geloof me, ik trap er elke keer weer in.

Niet alleen die techniek zorgt ervoor dat je het boek niet kunt wegleggen, maar ook de gedetailleerde manier van schrijven. Eén van mijn favoriete quotes die is blijven hangen is: “Heb je hulp nodig, Don, neem dan een ballon. Ze zweven. We zweven hier beneden allemaal…“

Ik raad het boek zeker en vast aan. De opbouw zit goed, je kent de personages door en door en het verhaal zit echt prima in elkaar. Wat best wel grappig is, is dat het boek geschreven is in de 80’s. Dus je merkt dat het gebruik van een gsm onbekend is en van internet is er ook nog geen sprake. Op zulke momenten moet ik altijd eens even gniffelen. Het enige minpuntje is dat het einde echt bizar en ietwat over the top is. Maar de silver lining daaraan is dat jouw fantasie op volle toeren kan draaien.


It bij bol.com

9 Verslavend

It houdt de Losers in zijn greep maar ook de lezer. Pagina per pagina kom je te weten hoe de personages in elkaar zitten om op het einde te zien hoe elk uniek karakter tot zijn recht komt. En uiteraard is de interessante Pennywise toch wel de parel van het boek. Zeker lezen als je houdt van spanning waarbij je jouw fantasie de vrije loop kan laten.

  • Verhaal 9
  • Taal 9
  • Personages 8
Share.

About Author

Avatar

Geef mij een glas Almdudler, een stuk chocolade (of een reep mag ook) en een goed spannend boek. Meer heb ik niet nodig in deze wereld.

Reacties