Het Zwaard van de Radch is het vervolg op het ijzersterke sci-fi verhaal Het Recht van de Radch. Omdat de verhaallijn terstond doorloopt in dit twee deel had ik in het begin moeite met de verschillende personages. Het duurde een tijdje voor ik mij alle karakters en hun verbanden kon herinneren waardoor ik mij in het begin moeilijker kon inleven in het verhaal. Eens dat ik iedereen kon thuisbrengen dompelde ik me met plezier onder in de wonderlijke wereld van de Radch.

Synopsis
Het Zwaard van de Radch is het vervolg op Het Recht van de Radch, het enige boek dat ooit de vijf grootste fantasy- en sciencefiction prijzen won, en het tweede boek van New York Times-bestsellerauteur Ann Leckie.

Breq is een soldaat, maar ze was ooit een oorlogschip. Een wapen dat werelden veroverde en duizenden gedachten kon aansturen. Maar nu heeft ze nog slecht één lichaam en dient ze de keizer.

Met een nieuw schip en een stuurse crew trekt Breq eropuit naar de enige plek in het universum waarmee ze akkoord wilde gaan: naar Station Athoek, om de familie te beschermen van een luitenant die ze ooit kende – een luitenant die ze in koele bloede heeft vermoord.

Oorspronkelijke titel: Ancillary Sword
Uitgeverij: Uitgeverij Luitingh-Sijthoff Bv

De Radch wordt reeds duizenden jaren geregeerd door Anaander Mianaai, een entiteit die gebruik maakt van allerlei implantaten om duizenden lichamen te personifiëren. In Het Recht van de Radch kwamen we te weten dat Anaander Mianaai in strijd is met zichzelf, sinds het uitroeien van de opstandige Garseddai bevolking.

Het Zwaard van de Radch

Illustratie door Meredith Alden – Tisarwat, luitenant onder Breq

Het Zwaard van de Radch gaat verder waar zijn voorganger stopte en start een week na de confrontatie tussen Breq en Anaander Mianaai. Breq was vroeger het troepen-transportschip Recht van Toren, dat bestond uit vele ingelijfden maar die nu slecht één lichaam meer omvat. Zoals je uit de bovenstaande zinnen kan merken, bevat dit boek een gecompliceerd verhaal dat moeilijke kort te omschrijven is.

Tijdens het lezen ondervind je echter geen last van deze complexiteit. Je aanvaardt dat Breq een schip in een mensenlichaam is en dat geen enkel volk machtiger is dan de Rachaai. Een volk waarbij geslacht niet erkend wordt in hun taalgebruik en we dus alleen maar kunnen raden welke sekse de personages hebben.

Hoewel ik Het Zwaard van de Radch minder sterk vind dan Het Recht van de Radch, blijft Ann Leckie’s gecreëerde wereld tot mijn verbeelding spreken. Voorbeelden hiervan zijn de strategische manier waarop iedereen communiceert met elkaar, het spel van woorden, beeldtaal en de vele subtiele hints die daar in verscholen liggen.

Het Zwaard van de Radch

Illustratie door Bluedelliquanti –
Anaander Mianaai, de leider van de Radch.

Het is een wereld waarin menselijke soldaten hun trots halen uit het nabootsen van de robotachtige ingelijfden, ingelijfden die doorgaand geen emoties uit hun stem en gezichtsuitdrukking laten blijken. Een oneerlijke wereld waarin het belangrijk is geboren te zijn in het juiste huis of klasse, zélfs al ben je een gekloonde erfgenaam. Waarin met de hand geplukte thee het hoogste goed is en het schip of station waarop je jou bevindt een onomwonden voorkeur kan hebben voor bepaalde personeelsleden. Het is net dát, dat ervoor zorgt dat deze reeks behoort tot mijn favoriete science-fiction verhalen.

Het is duidelijk dat Het Zwaard van de Radch een opbouw is naar het volgende boek. Alle personages worden op Station Athoek gepositioneerd als pionnen op een schaakbord. Er wordt mysterie gecreëerd over de Spookpoort, een doorgang in de ruimte die leidt naar een leeg stelsel maar waar schroot uit tevoorschijn komt. Alle elementen zijn aanwezig om ons, vol verlangen, te doen uitkijken naar de verdere ontwikkelingen.

9 verslavend

Ik ben dol op de schrijfsels van Ann Leckie. Zij verzint zoveel verschillende soorten volkeren met hun eigen rijke geschiedenis, gewoonten, taal en religie, dat ik niet genoeg kan krijgen van de wereld van de Radch. Het Zwaard van de Radch is niet zo sterk als zijn voorganger maar lijkt eerder op te bouwen naar een sterk vervolg. Ik ben alvast benieuwd hoe het verhaal verder gaat!

  • verhaal 9
  • leesplezier 9
  • schrijfstijl 8
  • Originaliteit 10
  • Personages 8
Share.

About Author

Gwen

Liefhebber van het geschreven woord, b-films en cijfers. Aanbidder van Stephen King en Tim Burton. Beginnende muzikant maar een eeuwige student met een zwak voor bebaarde mannenlichamen.

Reacties