Harry Potter en onze favoriete personages en acteurs

0

Naar aanleiding van de release van Fantastic Beasts and Where to Find Them, het tweede tijdperk in de Wizarding World van J.K. Rowling, kijken we bij Geekster graag eens terug naar waar het mee begon. Elke dag presenteren we een aantal van onze favoriete dingen uit Harry Potter.

Personage

neville longbottom

Elien: Neville Longbottom

Ik heb heel erg getwijfeld tussen Neville en Hermione, omdat ik me in hen het meest herken. Ook ik was in mijn jonge jaren nogal een streber, en ik was er trots op ook. Goede punten halen deed ik niet om beter te zijn dan iemand anders, maar voor mezelf. Toch heb ik voor Neville gekozen, en wel omwille van zijn volledige verhaal. Met alle ellende die hij heeft gekend, had hij een echte pestkop kunnen worden, boos op de wereld om wat zijn familie was aangedaan. In de plaats daarvan was hij erg bedeesd en durfde nauwelijks spreken. Dat hij in Gryffindor terechtkwam, zal niemand meer verbaasd hebben dan Neville zelf.

Dat de Sorting Hat wel degelijk de juiste keuze had gemaakt, bleek al aan het einde van Harry’s eerste jaar, toen Neville tegen zijn vrienden inging om hen van hun stommiteit te redden. Hermione was hem te slim af, maar zijn moed werd wel beloond. Daardoor leek Nevilles zelfvertrouwen te groeien, en dat gepaard met zijn diepgewortelde goedheid en medeleven, zorgde ervoor dat hij in het hart van het verzet tegen Voldemort terechtkwam. Op Neville kan je altijd rekenen, en toen het nodig was, werd hij de leider van Dumbledore’s Army. Dat hij op het laatste cruciaal was voor de ondergang van Voldy, was de kers op de taart.

fred george weasleyFemke: Fred en George Weasley

Slytherin en aanverwanten zijn gisteren genoeg opgehemeld (zover mogelijk). Als er iets is waar ik in een lange reeks waarde aan hecht, dan is het subtiele comic relief. En laat deze tweeling daar nou net heel goed in zijn. Elke grap valt qua tijd precies goed en het gebeurt niet dermate vaak dat het saai wordt. Naar mijn mening worden de personages van Fred en George pas écht interessant vanaf het derde boek. Ze geven Harry de Marauder’s Map: “This, Harry, is the secret of our succes. It’s a wrench, giving it to you, but we decided last night, your need’s greater than ours“. In het boek dat volgt, geeft Harry zijn prijzengeld van het Triwizard Tournament aan de tweeling. Coincidence? Don’t think so. In hun zevende jaar ontketenen ze de rebellie binnen de schoolmuren, klein beginnend bij de Skiving Snackboxes en later uitmondend in de vuurwerk escapade. Weasleys’ Wizard Wheezes laat zien dat je vooral moet doen wat je leuk vindt en waar je in gelooft. Met genoeg ambitie kom je er wel.

(Ik doe in dit stuk gewoon alsof Fred nooit is gestorven, dat is beter voor ons allemaal)

lupin

Matti: Remus Lupin

Niet alleen omdat hij een weerwolf was (weerwolven zijn cool), maar ook omdat hij de enige goeie leraar van Verweer tegen de Zwarte Kunsten was. Hij hield immens veel voor Harry verborgen, maar hij hield ook evenveel van hem. Remus is de toegankelijkste persoon geweest voor de Jongen die bleef leven, op zijn vrienden na. Zijn warme karakter contrasteerde met het monster in hem en ondanks dat monster, vond hij toch liefde in zijn leven met Tonks. Daarom is het zo jammer dat hij opzij werd geschoven in de latere boeken en zijn dood slechts een kantlijn was.

Sir Cadogan

Nils: Sir Cadogan

Harry Potter? HAH! Een held die verbleekt tegen de geweldige heldendaad van de ridder en zijn nogal goed doorvoede pony der ponies. De ridder die bekend stond en staat om zijn maniakale dapperheid. Zijn ridderkunsten vereeuwigd in de geschiedenis van de Wizarding World. Niet eenmaal, niet andermaal, maar zowel in het geschreven woord als het geanimeerde portret. Het was dit portret dat me aanleiding gaf om wat meer op te zoeken over de legende van Sir Cadogan, en wat er schuil ging achter de Knight and the Fat Pony. Bij Goderic Gryffindor, deze man was een bastion van awesome. En al wie dat ontkent, zet jullie gezichten alvast op amazed en klamp je vast aan jullie Bliksemflits.

Sir Cadogan: “Farewell, comrades. If ever you have the need of a noble heart and steely sinew call upon Sir… Cadogan.

Sir Cadogan, de moedige ridder van de Ronde Tafel. Het schaamrood op de wangen van Lancelot is nooit ver zoek wanneer je hoort over de bravoure van deze epische held. Niet alleen een ridder, maar ook een tovenaar, terecht door de Sorting Hat bij Gryffindor ingedeeld. Maar daar stopt het niet. Zijn mentor? Goderic. Gryf. Fin. Dor. Inderdaad. Cadogan leerde van de beste. Het leverde hem niet alleen een plaats op aan de Ronde Tafel, maar ook een vriendschap met niemand meer dan Merlin, de Dumbledore uit het Arthuriaanse tijdperk.

Alsof dat alleen nog niet genoeg was, is deze überwizard nog verantwoordelijk voor het verwoesten van de vreselijke Wyvern of Wye. Een draak zo verschrikkelijk, zo monstreus, dat zelfs Monster Manuel gillend wegloopt bij het horen van diens naam. Maar niet Sir Cadogan, nee. Onversaagd trok de man ten strijde tegen deze machtige demoonvogel. Zijn eerste poging beantwoord met een opgegeten paard, een gebroken wand en een verbrand gezicht. Op sterven na dood, ontsnapte onze Sir alsnog aan het serpent. Een normale tovenaar zou zich gewonnen gegeven hebben. Maar niet hij. Niet Cadogan. Only a flesh wound. Meteen nam hij de dichtstbijzijnde obese pony en trok opnieuw ten strijde, gebroken wand in de aanslag. En wat volgde? Met een Dumbledoriaanse krachttoer ramde hij immers zijn gebroken wand rechtstreeks in het gehemelte van de naieve, hongerige Wyvern. Inderdaad ja, Wyvern appelmoes.

Acteur

emma watson

Elien: Emma Watson

Als klein meisje een personage vertolken dat aanvankelijk voornamelijk wordt afgeschilderd als een betweter zonder irritant over te komen, het is geen gemakkelijke taak. Emma Watson herkende zich echter maar al te goed in Hermione Granger en haar onstilbare honger naar kennis. Hermione bleek onmisbaar in de strijd tegen Voldemort en werd the brightest witch of her age. Emma zelf evolueerde van een beginnende actrice die meelipte met de tekst van Daniel Radcliffe en Rupert Grint tot de belofte uit The Perks of Being a Wallflower en de nieuwe Belle. Daarnaast is ze uitgegroeid tot een activiste waar Hermione erg trots op zou zijn.

maggie smithFemke: Maggie Smith

Ja, Minerva McGonagall is een bad ass witch. Maar laten we wel wezen: dat komt vooral door hoe de briljante Maggie Smith haar portretteert gedurende de films. J.K. Rowling stond er destijds op dat de rol van Gryffindor’s headmaster werd vervuld door het latere lid van de Orde van het Britse Rijk en dat is haar goed recht. De Piertotum Locomotor-scène? Briljant.

bellatrix

Matti: Helena Bonham Carter

Bellatrix Lestrange werd op het witte doek nog gekker in haar hoofd neergezet dan ze in de boeken was. Hoe kan het ook anders als je die rol in de handen geeft van Helena Bonham Carter, geen onbekende met geflipte rollen (Fight Club en zowat elke film van Tim Burton). Met haar verschijning in de vijfde Harry Potter-film werd nog maar een bewezen dat de meeste personages perfect werden gecast. Zelfs het idee van haar schaterlach geeft me nu nog kippenvel.

allan rickmanMichiel: Alan Rickman

Severus Snape is één van de meest interessante personages uit de boeken, en op het grote doek werd hij op meesterlijke wijze door wijlen Alan Rickman vertolkt. Mr. Potter…our … new … celebrity zei hij in een van zijn eerste scènes, en overtuigde ons meteen dat ze de goede man voor de job hadden gevonden. Wie kon er niet houden van de wijze waarop hij doorheen de films woorden en zinnen kon uitrekken om ons de perfecte combinatie van afkeer en conflict te brengen? Daarnaast kon Rickman ook soms zijn emotionele registers helemaal opentrekken, bijvoorbeeld voor de scène wanneer Snape de vermoorde Lily in zijn armen houdt gecombineerd met de scène waarin hij het voor zijn personage belangrijkste woord, always, zegt. Kippenvel! Rickman was als Snape gewoon perfect.

Share.

About Author

Davy Delbeke

Contrasten, tegengestelden én paradoxen. Allemaal gebundeld in een bebaard mensenlichaam. Kapitein, weetjesverzamelaar, liefhebber van comics.

Reacties