Harry Potter en onze favoriete soundtracks

0

Naar aanleiding van de release van Fantastic Beasts and Where to Find Them, het tweede tijdperk in de Wizarding World van J.K. Rowling, kijken we bij Geekster graag eens terug naar waar het mee begon. Elke dag presenteren we een aantal van onze favoriete dingen uit Harry Potter.

Soundtracks

Elien: Professor Umbridge

Hoewel de meesterlijkheid van John Williams niet te ontkennen is, vind ik dat ook de andere componisten het goed gedaan hebben. Eerlijk, dit was voor mij de moeilijkste categorie om te kiezen. Uit elke film zijn er wel een paar nummers die ik top vind, maar als ik het sommetje maakte, had ik het meeste nummers van Order of the Phoenix in mijn top 10. Nicolas Hooper gebruikt leuke sequenties die blijven hangen, met veel strijkers, waar ik sowieso fan van ben. OotP bevat ook iets meer humor dan andere films, en dit stukje wordt gebruikt wanneer Dolores Umbridge Hogwarts en de andere professors inspecteert. Geef toe, hier word je toch gewoon vrolijk van?

Eervolle vermeldingen: A Window to the Past, Obliviate, Ron’s Victory.

Femke: Flight of the Order of the Phoenix

Ik had een klein lijstje gemaakt van soundtracks die geselecteerd waren voor dit artikel. Een keurig, bescheiden lijstje van maximaal vijf stukken. Toch besloot ik me nog even “in te luisteren”. Daar ging het mis. Inmiddels heb ik meer dan twintig titels op dat lijstje staan. Net als bij Elien, zijn de meeste nummers op dat lijstje het werk van Nicholas Hooper. De kunst die hij componeert is zo levendig: van de hoopgevende klanken van Dumbledore’s Army tot het in-en-in trieste van The Sacking of Trelawny. Bovendien heeft zijn werk een experimenteel randje. De elektrische gitaar die we aan het eind van Fireworks horen, bijvoorbeeld. Over Fireworks gesproken, dat is trouwens ook het nummer dat we horen in de Wizard Wheezes-scène in Half Blood Prince. Zonde eigenlijk, want Hooper had daar een apart stuk voor geschreven: het gelijknamige Wizard Wheezes. Dat stuk lijkt trouwens wel heel veel op Sing Sing Sing van Benny Goodman. Wellicht is dat de reden dat het de film nooit gehaald heeft.

Oké, we (ik) dwalen af. Eén favoriet. Belachelijk moeilijk, maar hier is ‘ie dan: Flight of the Order of the Phoenix. De titel had iets beter in de mond kunnen liggen, maar dat terzijde. Met ongeveer 1,5 minuten het kortste nummer dat is gecomponeerd voor Order of the Phoenix, maar daarom zeker niet minder.

Matti: Nick Cave’s O Children

Begrijp me niet verkeerd, de muziek van Harry Potter is hemels. Maar het meest memorabele stukje muziek uit de reeks is voor mij geen onderdeel van de orkestrale soundtrack, maar wel O Children van Nick Cave & The Bad Seeds. Zijn alles doordringende stem duikt op in de mooiste scène die niet in de boeken te vinden is. Nadat Ron het schip heeft verlaten, dansen Harry en Hermelien hun neerslachtigheid weg. Even vergeten ze alle miserie in een van de tederste momenten uit de films die dankzij Cave zo krachtig en niet meer te vergeten werd.

Ik wist toen direct dat het de zwoele stem van Cave was die mij diep in mijn ziel raakte, maar het is ook enkel door Deathly Hallows: Part I dat ik mij gegooid heb in zijn volledige repertoire. Ik werd een fan voor het leven, dankzij Harry Potter.

Michiel: Hedwig’s Theme

Wie Harry Potter-muziek zegt, zegt de grootmeester John Williams en Hedwig’s Theme. Dit stuk kiezen is eigenlijk een beetje valsspelen, want er zitten meerdere thema’s in dit muzikaal hoogstandje. Iedereen kent uiteraard het onbetwistbare hoofddthema van bij het begin van elke film, maar dat thema heeft meerdere variaties. Er is het mystieke kantje van de magie, maar daarnaast ook de ruige, onvoorspelbare en imposante kant. Dit thema werd door andere componisten in de andere films en games) ook vaak aangehaald. Verder bevat dit werk (vanaf 01:35) ook nog een ietwat speelser (en soms ook heel actief) deel dat ik persoonlijk met mischief op Hogwarts associeer. En dan is er het vaak vergeten, maar o zo briljante thema dat de meeste kennen uit de scène waarin Harry en Malfoy voor de eerste keer zich met elkaar op bezems meten (vanaf 02:47). Al deze thema’s krijgen variaties, worden perfect aan elkaar verbonden, en na het horen van Hedwig’s Theme ben je helemaal in de mood voor nog meer magie.

Share.

About Author

Davy Delbeke

Contrasten, tegengestelden én paradoxen. Allemaal gebundeld in een bebaard mensenlichaam. Kapitein, weetjesverzamelaar, liefhebber van comics.

Reacties