George Van Hal’s Robots, Aliens & popcorn (review)

1
In Amerika stapt een jongen in een sportwagen, geeft gas en komt terecht in het verleden. In een woestijn in New Mexico ontvangt een vrouw bericht van een buitenaardse beschaving. En in Afghanistan bouwt een gevangengenomen ingenieur een robotpak en ontsnapt. Voor Hollywood is het gesneden koek, maar achter deze duizelingwekkende scenario’s schuilt de intrigerende wereld van wetenschap en technologie. Zullen wij ooit als in Star Trek met een ruimteschip een bezoekje brengen aan een ander sterrenstelsel? Bestaat er een parallel universum waarin je een heel ander persoon bent? Wie hoopt van wel, moet Robots, aliens en popcorn lezen, een boek dat laat zien dat de toekomst allang begonnen is.

Uitgeverij: Atlas Contact

Geeksters ten alle lande, stop met zoeken, wij hebben onze bijbel gevonden. Robots, Aliens & Popcorn is een boek alsof ze het specifiek voor ons geschreven hebben. In dit boek zien we de wetenschappelijke kant van superhelden en science-fiction films. Zo passeren Batman, Iron Man, Interstellar, Back To The Future en Terminator allemaal de revue.

Er wordt dieper ingegaan op verschillende aspecten in de science-fiction wereld. Zo bespreekt hij de opmars van de zelfbewuste robot. Kunnen we sneller vliegen dan het licht? Zijn we alleen in het universum. Tijdreizen en de paradoxen die het met zich meebrengt. Parallelle universums en echte superhelden. George Van Hal slaagt er in om vaak complexe wetenschappelijke theorieën op een heel toegankelijke manier neer te pennen.

Het is wetenschap die tot de verbeelding spreekt. Met uitleg over hoe we nooit de snelheid van het licht zullen evenaren, maar dat er theoretisch gezien een omweg kan bestaan om deze wet te cheaten. Of dieper ingaan op een tachyon, een theoretisch deeltje dat sinds de oerknal sneller beweegt dan het licht en dus in het verleden terugkeert. Als we een manier vinden om boodschappen te kunnen sturen via dit deeltje, dan zou het in principe mogelijk moeten zijn om te communiceren met het verleden. Maar ook dat brengt een paradox met zich mee.

Stel nu dat je een experiment opzet met een tachyonenradio, waarmee je je vader wilt bereiken. Ergens in de huidige tijd zend je een tachyon naar het verleden, dat daar aankomt op een punt in de tijd dat je dat tachyon nog niet verstuurd hebt. Stel nu dat je de radio zo instelt dat deze alleen een tachyon mag versturen als dit in het verleden niet is ontvangen. Dan krijg je een situatie waarin zo’n tachyon alleen verzonden wordt wanneer het niet is verzonden. Zegt deze paragraaf je niets? Laat deze dan aan je voorbij gaan. Ben je nu aan het nadenken hoe je die paradox kan omzeilen? Pik deze dan maar snel op!

83%
83%
Sterk

De stijl en toegankelijkheid deed me enorm denken aan Lieven Scheire, die op dezelfde manier wetenschap weet leuk te maken. Albert Einstein zei ooit "If you can't explain it simply, you don't understand it well enough." Laat het dan duidelijk zijn: George Van Hal snapt wetenschap en ik zou mijn linkerbeen willen geven om eens met hem op café te gaan.

  • Verwachting
    7
  • Na de laatste pagina
    9
  • Terugblikkend
    9
Share.

About Author

Davy Delbeke

Kapitein van Geekster sinds het moederschip werd gelanceerd in 2012. Voorliefde voor alles wat met Marvel en Jonathan Hickman te maken heeft. Ja, ik heb Secret Wars al gelezen en ja, die is ongelooflijk geniaal.

Reacties