Escape games zijn de laatste jaren gegroeid in populariteit. In 2007 ging het concept voor de eerste keer live, in een echte ruimte met echte decors te Kyoto, Japan. Enkele jaren later verschenen de eerste escape rooms in Europa en hun populariteit is onverminderd blijven groeien.

Wat zijn escape games dan wel? Wel, er zijn verschillende thema’s, van gevangenen in een lugubere cel tot inbrekers in een bank of museum. Het principe blijft hetzelfde: jij en je team zitten in een kamer opgesloten. Jullie doel is te ontsnappen uit die ruimte door hints te vinden, puzzels op te lossen en dat allemaal in minder dan 60 minuten.

Dit boek laat je toe om deze ervaring van escape games in je eigen huiskamer te recreëren. Drie verschillende scenario’s zijn beschreven waarin je de rol opneemt van een dief, een hacker en een detective. Het doel blijft altijd hetzelfde: los de raadsels pagina per pagina op, je hebt een uur de tijd!

Gelukkig zijn er ook hints en tips te vinden mocht je echt niet wijs raken aan de puzzels, maar uiteindelijk wil je kunnen zeggen dat je door hard na te denken, je talent te gebruiken en overleg te plegen met eventuele medespelers, het raadsel opgelost krijgt.

Het boek leest wel niet zoals een normaal boek. Iedere keer dat je een raadsel oplost, krijg je een verwijzing naar een paginanummer waar je het volgende kan vinden. Je start bijvoorbeeld op pagina 15 om dan naar 26 te gaan en na vele stappen later te eindigen op 84. Het is even wennen en doet denken aan de oude “maak je eigen avontuur”-boekjes van vroeger. Gelukkig geven de auteurs een mooie intro, waar ze je inleiden in de wondere wereld van escape games.

De verhalen die in het boek te vinden zijn, hebben elk hun eigen intro, waar ze je ook even meegeven wat je nodig zult hebben om die tot een goed einde te brengen. Van potlood en papier tot een internetverbinding via computer, tablet of smartphone. Bij een van de avonturen heb je mogelijk ook een passer nodig om iets vlotter tot het einde te komen.

De schat van Lodewijk XVI

In het eerste verhaal bevinden we ons in de gevangenis tijdens de Franse revolutie. In ruil voor onze vrijheid moeten we 3 van de belangrijkste Franse Kroonjuwelen stelen om onze vrijheid te krijgen. Je hebt een uur de tijd om die tot de edelman te brengen die je veilig weg zal brengen. Maar de juwelen zijn goed verborgen! Zal je het aankunnen om ze te vinden en te ontsnappen?

De Medusa-Code

Als lid van Anonym, het beroemde hackerscollectief, werk je mee aan aan project dat de wereld op z’n kop zal zetten. Niet iedereen deelt echter die mening. Wat begonnen was als een avond om rustig op de bank te zitten op je laptop, ontaard in een vreemd avontuur online als je de email even opendoet.

Moord in de parkeergarage

Je aast al lang op promotie binnen de politie en dan komt je kans! Een moord in een vervallen parkeergarage die je toevallig ontdekt. Je hebt een uur voor je collega’s zullen aankomen. Los de moord op binnen die tijd en je promotie is gegarandeerd. Falen wil zeggen dat je kans misschien voorgoed verkeken is.

Escape game is een leuk boek om jezelf een uitdaging aan te meten. De puzzels zijn gevarieerd met een goede moeilijkheidsgraad. Het kan wel even duren voor je in de juiste mindset komt maar eenmaal je vertrokken blijf je doordoen.

Met enkele vrienden rond een tafel zitten om te overleggen terwijl je een drankje en een hapje tot je neemt, maakt de ervaring nog leuker. Jammer genoeg kan je de avonturen maar een keer spelen. Zodra je de oplossing gevonden hebt, is die voor altijd gekend. Dat belet je niet om het boek door te geven aan vrienden of familieleden. Je kan er een wedstrijd van maken om te zien wie het snelst de puzzels kan oplossen!

7 Een leuke uitdaging

Uitdagend maar beperkt. Escape game is een leuk boek dat jammer genoeg niet kan herspeeld worden. De inhoud zal je een aantal uren bezig houden en het is leuk om je te meten met je vrienden voor de beste te zijn.
Je zal zelf moeten uitmaken voor jezelf als een aantal uur je hersenen breken de vraagprijs waard is want eenmaal alles is opgelost verliest het boek zijn waarde.

  • Gameplay 7
  • Vormgeving 8
  • Leefbaarheid 4
  • Opstelling 7
Share.

About Author

Avatar

Kattemens extraordinair,full time geek en maakt af en toe wel eens een correcte opmerking. Serge leeft met zijn 3 katten in een geheime locatie om de wereld te beschermen.

Reacties