De Sciencefictionschrijver – Bavo Dhooge

0
 Ben David is een sciencefictionauteur die zijn gedroomde bestseller maar niet weet te creëren. Hij besluit zich om die reden dan maar te wijden aan een boek over Harry Stephen Keeler, een mysterieuze, opmerkelijke auteur én – volgens velen – de slechtste schrijver uit de literatuurgeschiedenis. Het graven in het leven van Keeler maakt dat Ben David gedwongen wordt om als een buitenstaander zijn eigen leven te evalueren. Ben communiceert met zijn dove zoontje in gebarentaal, hij is vervreemd van zijn vrouw die in een andere wereld vertoeft en heeft geen enkele band met de rest van zijn omgeving. In Harry Stephen Keeler en diens buitenissige universum vol freaks, aliens en robots vindt de schrijver troost. Meer nog: hij begint zich langzaamaan te vereenzelvigen met Keeler. Zijn nieuwsgierigheid naar Keeler slaat om in een obsessieve speurtocht naar het laatste, verloren gewaande, ongepubliceerde manuscript Spion van Mars. Maar bestaat dit manuscript wel? Of is het de science fiction van de schrijver zelf? 

Dat we niet altijd ver moeten zoeken naar een top schrijver bewijst De Sciencefictionschrijver Bavo Dhooge. Een Vlaamse schrijver – scenarist geboren en wonend te Gent. Bavo Dhooge publiceerde meer dan 75 boeken in allerlei genres: verhalenbundels, ( jeugd- )thrillers, westerns, literaire romans, kinderboeken en science-fiction. Opvallend is dat bijna al zijn titels beginnen met een ‘S’ ( uitgezonderd: Het Geheim van Antarctica ). Dit gecombineerd met het tempo waaraan hij boeken schrijft, leverde hem de bijnaam ’S-Express’ op.

Bavo Dhooge ontvangt de Diamanten Kogel 2009 voor zijn thriller 'Stiletto Libretto'

Bavo Dhooge ontvangt de Diamanten Kogel 2009 voor zijn thriller
‘Stiletto Libretto’

Tot mijn schaamte moet ik toegeven dat ik nog niet eerder van deze schrijver had gehoord tot ik op zijn novel De Sciencefictionschrijver stuitte. Hierin brengt hij hulde aan de onbekende pulpschrijver Harry Stephen Keeler. Eigenlijk is de Sciencefictionschrijver een soort van biografie over Harry en Bavo Dhooge schrijft met zoveel liefde en overtuigingskracht dat ik zin kreeg om alle verhalen van Harry Stephen Keeler te verslinden.

Wat begint als een normaal verhaal verandert al snel in iets bizar wanneer het hoofdpersonage Ben David vervreemdt van de realiteit en in een psychotische spiraal terechtkomt. Is wat hij meemaakt een hallucinatie of waanbeeld veroorzaakt door zijn hersentumor? ( Mijn oprechte excuses voor de spoiler. ) Of maakt hij een geleidelijke overgang naar een andere wereld/dimensie? Want naarmate het verhaal vordert wordt de werelden van Ben en Harry meer en meer met elkaar verweven. Meer zelfs, het lijkt erop dat Ben langzaam aan transformeert in Harry.

Harry Stephen Keeler

Harry Stephen Keeler

Tijdens dit proces evolueert het boek mee met het hoofdpersonage. De biografische stijl gaat over in een echte Keeler roman met ( opzettelijke ) slecht geschreven delen, absurde dialogen en personages die plots uit het niets opduiken en verdwijnen. Daarbij komen ook nog eens bepaalde fragmenten die nergens op slaan en totaal niets met het verhaal te maken hebben. Dit boek houdt je in zijn ban. Je vraagt je voortdurend af hoe alles juist in elkaar zit. Wat is verbeelding? Wat is echt? De sciencefictionschrijver is een bizarre roman die smaakt naar meer en die je doet verlangen naar een van de  slechtste schrijver uit de geschiedenis: Harry Stephen Keeler.

Share.

About Author

Gwen

Liefhebber van het geschreven woord, b-films en cijfers. Aanbidder van Stephen King en Tim Burton. Beginnende muzikant maar een eeuwige student met een zwak voor bebaarde mannenlichamen.

Reacties