Schrijver George R.R. Martin behoeft geen introductie. Fantasy fan of niet, iedereen heeft al gehoord van de HBO tv-serie Game of Thrones die werd gebaseerd op zijn boeken Het Lied van IJs en Vuur. En hij inspireerde andere schrijvers wier verhalen werden gebundeld in het boek WildCards: Spel der Spellen.

Synopsis
In de wereld van Het Lied van IJs en Vuur is de ijsdraak een legendarisch wezen dat ieder mens angst aanjaagt. Niemand heeft het beest ooit kunnen temmen, en als hij overvliegt, laat hij een spoor van sneeuw en gruwelijke vrieskou achter. Maar Adara is een echt winterkind, geboren in de strengste winter die haar volk ooit heeft gezien. Zij is niet bang voor ijsdraken.

Nog voordat ze vijf jaar oud is, vliegt Adara al mee op de brede, koude rug van de draak. Maar wanneer twee jaar later, op een kalme zomerdag, ineens vuurdraken uit het noorden over de boerderij van Adara en haar familie vliegen, is het uit met de pret. Alleen een winterkind – en de ijsdraak die haar liefheeft – kan de wereld redden van de ondergang.

De IJsdraak is een betoverend sprookje over een jong meisje en haar draak en de perfecte introductie voor jong en oud tot de wereld van Het Lied van IJs en Vuur van auteur George R.R. Martin, wiens boeken de inspiratie vormden voor de HBO tv-serie Game of Thrones.

Oorspronkelijke titel: The Ice Dragon
Uitgeverij: Uitgeverij Luitingh-Sijthoff Bv

Deze zomer werden we verwend met een geïllustreerde heruitgave van De IJsdraak. Een kinderboek dat een legende bevat uit de wereld van Het Lied van IJs en Vuur. Zelf merkte ik niet echt een connectie tussen de twee maar toch heb ik genoten van dit sprookje.

En dat genieten werd grotendeels veroorzaakt door de prachtige tekeningen van de Britse Anne Yvonne Gilbert. Het grootste deel van haar carrière is gericht op het illusteren van covers en het binnenste van boeken. Maar zij heeft ook een van de meest beroemde platenhoezen op haar palmares staan, namelijk het controversiële ontwerp van Frankie Goes to Hollywoods single Relax.

In R.R. Martin’s De IJsdraak krijgen we een fantasyverhaal voorgeschoteld met verschillende soorten draken. En een jong meisje, Adara, die even koud aanvoelt als een donkere, ijzige winteravond. Met haar koude handen kan zij de ijsdraak aanraken zonder dat deze smelt en is zij in staat om mee te vliegen op zijn rug. Wat zorgt voor een uitzonderlijke band tussen twee zo verschillende individuën.

Ondertussen woedt er een oorlog in het Noorden die al snel dichterbij komt. De koninklijke vijanden vliegen op vuurspuwende draken die de frontlinies doorbreken. Adara’s oom, die deel uitmaakt van de koninklijke garde, raadt haar vader aan om alles achter te laten en te vluchten.

De IJsdraak is geen typisch kinderverhaal. Het is een donker en schrijnend verhaal met een hoofdpersonage dat niet enkel koud aanvoelt maar ook koud lijkt te zijn binnenin. Adara lijkt geen emotionele connectie te kunnen maken met haar familie. Tot op het laatste moment waarin ze besluit hen, samen met haar ijsdraak, te helpen.

Het verhaal zelf is niet zo diepgaand, eerder beknopt geschreven waardoor het perfect leesbaar is voor kinderen. Toch kan je ook als volwassene genieten van De IJsdraak. Ik vind het persoonlijk zelfs meer een verhaal voor volwassenen dan voor kinderen. Want Martin hanteert dezelfde onverschrokken aanpak zoals in Het Lied van IJs en Vuur. Iedereen wordt geconfronteerd met geweld en zelfs jonge kinderen, zoals Adara, worden hiervan niet gespaard.

Het slot vond ik superontroerend en gaf me hetzelfde melancholieke gevoel als het einde van The Girl with Glass Feet. En van R.R. Martin kan je nu eenmaal geen Disney-einde verwachten. Ergens vind ik wel dat jeugdliteratuur niet altijd zeemzoet moet zijn en dat er zeker plaats is voor dit soort verhalen.

Deze diashow vereist JavaScript.

8 Ontroerend

Ik heb genoten van de legende die wordt verteld in De IJsdraak. Hoewel de taal duidelijk maakt dat het voornamelijk geschreven is voor kinderen, zou ik het toch niet voorlezen aan te jonge kinderen. George R.R. Martin staat bekend om niemand te sparen en dat doet hij ook niet in dit kinderverhaal.

  • verhaal 7
  • leesplezier 8
  • schrijfstijl 7
  • originaliteit 9
  • personages 8
Share.

About Author

Gwen

Liefhebber van het geschreven woord, b-films en cijfers. Aanbidder van Stephen King en Tim Burton. Beginnende muzikant maar een eeuwige student met een zwak voor bebaarde mannenlichamen.

Reacties