Dan Simmons’s Hyperion

1
Op de verre planeet Hyperion, waar de technologische kennis van de achtentwintigste eeuw nauwelijks is doorgedrongen en de wetten van de Hegemonie der Mensheid hun geldingskracht verliezen, loert de Shrike. Door sommigen als een godheid vereerd, door anderen als een monster gevreesd.

In het dal van de Tijdtombes, waar geheimzinnige monumenten terug in de tijd reizen met een boodschap uit de toekomst, wacht de Shrike iedereen op. Terwijl het heelal door oorlogen wordt verscheurd en de mensheid door de barbaarse Ousters wordt bedreigd, maken zeven pelgrims hun laatste reis naar de Tijdtombes, op zoek naar antwoorden op de grote levensvragen en het mysterie van de Shrike. Elk van hen heeft zo zijn eigen reden voor deze tocht, ook de verrader in hun midden…

Dan Simmons, onder meer winnaar van de World Fantasy Award, heeft zijn veelzijdig talent meerdere malen bewezen met prijswinnende sciencefiction- en horror-fantasyromans. Hyperion werd bekroond met de Hugo Award en de Locus Award.

Hyperion is een Hugo Award bekroonde roman van Dan Simmons, die een twintigtal jaren geleden voor de eerste keer werd gepubliceerd. De naam en het thema zijn ontleend aan het gelijknamige gedicht van John Keats. Niet alleen de verhaallijn, maar ook de overvloedige details van de wereld waarin we ons bevinden en de karakteristieken van de personages maken het ( nog steeds! ) tot één van de beste sci-fi boeken ooit.

In het verhaal is onze aarde verwoest en hebben de mensen andere planeten van de Melkweg gekoloniseerd. Dankzij farcaster-portalen, een soort wormgaten, is men erin geslaagd deze planeten met elkaar te verbinden en te verbroederen. Deze verzameling kreeg de naam Hegemonie met zich mee. Enkele planeten bevinden zich wel nog steeds buiten dit systeem en één van deze is Hyperion.

Hyperion

De pelgrims steken tijdens hun reis ‘de Zee van Gras’ over, gebruikmakend van de ‘windwagen’

Hyperion vormt de eindbestemming van zeven pelgrims, die zijn uitgekozen door de Kerk van de Shrike om naar deze planeet af te reizen om de Shrike te zoeken. Dit is een mysterieuze entiteit die half biologisch en half mechanisch is. Deel god, deel moordmachine en die uitsluitend communiceert via het medium lijden. Deze vergane traditie wordt terug in leven geroepen wanneer de Hegemonie de dreiging voelt van de Ousters. Mensen die hun planeten hebben ingeruild voor een leven in ruimteschepen en zijn geëvolueerd tot een nieuwe soort. De pelgrims weten dat slechts één van hen de confrontatie met dit mysterieuze wezen zal overleven, maar volgens de legende, worden alle wensen van de overlevende ingewilligd door deze half god.

In dit groepje pelgrims heb je de priester die twijfelt aan zijn geloof, de gerespecteerde dichter, de soldaat die activist wordt, een Joodse geleerde met zijn zieke dochter, de gekwetste detective, de eenzame diplomaat en de mysterieuze sjamaan. Elk van hen vertelt afzonderlijk zijn reden om deel te nemen aan de bedevaart. Tijdens hun vertelling maken we kennis met de verschillende werelden die deel uitmaken van de Hegemonie en bepaalde karakteristieken van zijn bewoners. Zo heb je bepaalde planeten met een lagere zwaartekracht waar de ‘mensen’ gespierder en kleiner zijn in vergelijking met ons. Al snel wordt de rode draad doorheen hun verhalen duidelijk. Elk heeft zijn eigen reden en ervaringen om ( terug ) naar Hyperion te reizen en de Shrike te treffen.

Hyperion

Illustratie van Hyperion door Fallenzeraphine

Gedurende hun verslaggeving komen we ook de rijke geschiedenis van Hyperion te weten: Dankzij de komst van de Shrike zijn bepaalde gebieden van de planeet compleet verlaten. Zelfs de inwoners van de grote steden Keats en Poets’City zijn de planeet ontvlucht na aanvallen van de Shrike. Daarnaast verbergt dit wezen zich in het dal waar de Tijdtombes staan. Grote, raadselachtige monumentale artefacten die terugkeren in de tijd. Net zoals bij het ondergrondse labyrint die zich volledig in Hyperion uitstrekt, weet men niets van hun afkomst, werking of ouderdom.

Hyperion is een rijkelijk universum dat Simmons geloofwaardig heeft gecreëerd door alles zo gedetailleerd te beschrijven. Elk karakter komt geloofwaardig over en vervult zijn eigen rol in de groep. Hun onderlinge dialogen zijn scherp en weten elk van hen een authentieke stem te verlenen. Hij plaats de personages steeds in interessante plaatsen en fascinerende situaties. Als lezer maak je echt deel uit van het gebeuren en voel je elk moment de dreiging van de Shrike.

Het eerste deel van de Cantos bevat zes verhalen, verweven in een episch meesterwerk, waarbij elk verhaal een laag van diepgang toevoegt aan het boek. Hyperion weet zowel te verbazen als te boeien!

Hyperion is het eerste boek van de Hyperion Cantos en gaat verder in De Ondergang Van Hyperion.

Hyperion

De rivier, Tethys, is een interplanetaire waterweg, die door verschillende werelden loopt.


Tip! Lees ook ons artikel over Carrion Comfort.

Share.

About Author

Gwen

Liefhebber van het geschreven woord, b-films en cijfers. Aanbidder van Stephen King en Tim Burton. Beginnende muzikant maar een eeuwige student met een zwak voor bebaarde mannenlichamen.

Reacties