Cloud Atlas

6

Ik moet onderhand al iedere vriend, waarvan ik weet dat ze graag lezen, ermee lastig gevallen hebben. Vaak kon je me niet subtiel horen doordrammen over hoe geniaal dit boek niet is. Het is ondertussen al een jaar geleden dat ik de laatste bladzijde las en nog steeds raad ik het iedereen aan. Ik denk dat het eens tijd wordt dat ik jullie mijn favoriete boek aller tijden vertel, de ambitieuze sage genaamd Cloud Atlas.

Vorig jaar pendelde ik iedere dag naar mijn werk in Zaventem. Als een gewone jongen uit het rurale West-Vlaanderen zat ik dus een tijdje op de trein. Ik was net afgestudeerd en was vastberaden om literatuur terug een kans te geven. Tijdens mijn schoolperiode ( vooral het secundaire ) raakte ik niet verder dan de Harry Potter boeken en ook al zijn deze verhalen goed geschreven, diepe literatuur kan je het niet noemen. Dus zocht ik wat rond en kwam ik op Cloud Atlas terecht, geschreven door de toen voor mij onbekende David Mitchell.

Cloud Atlas’ structuur kan je nog het best vergelijken met een Matroesjka Pop

 

Cloud Atlas bestaat uit 6 verschillende verhalen, die zich afspelen in 6 verschillende plaatsen in 6 verschillende tijdperken. Het boek kan je nog het best vergelijken met een Matroesjka pop. Er zijn 6 verschillende lagen met het 6e verhaal in het centrum en de andere 5 er rond. Je leest eerst de eerste helft van 5 verhalen, dan het 6e verhaal als kern, en daarna worden alle verhalen één voor één afgerond. Klinkt ingewikkeld, maar David Mitchell weet het meesterlijk simpel te houden.

Door het vertellen van meerdere verhalen krijgen we de kans volledig ondergedompeld te worden in verschillende werelden. Van een slavenschip richting San Francisco naar Zedelgem naar Hong Kong, alles zorgvuldig verweven zonder onlogische sprongen. Van een beginnende musicus op zoek naar inspiratie naar een serveerster-kloon in een dystopische toekomst. Ieder personage, hoe onbenullig op het eerste zicht, zijn ongemeen boeiend en worden geloofwaardig afgebeeld.

Op het einde van deze tour de force bleef ik zo wat verweesd voor me uitstaren, onmiddelijk terug zin hebben om bepaalde passages opnieuw te lezen. Bekijk het als de literaire versie van het laatste half uur in Inception. Niet alleen slaagt hij erin verschillende borden draaiende te houden zonder er een te laten vallen, hij slaagt er ook nog es in een boodschap te vertellen. Een verhaal over reïncarnatie, de gevolgen van de keuzes in je leven en die rondom je. Sommige zouden deze boodschap nogal té New Age of klef vinden maar iedereen vult het in zoals hij zelf wilt natuurlijk.

Wie niet zo’n boekenwurm is maar toch geïntrigeerd is door het verhaal, ik heb goed nieuws voor jullie! De Wachowski’s ( The Matrix, V for Vendetta ) en Tom Tykwer ( Perfume ) hebben de koppen bij elkaar gestoken en getracht dit verhaal te verfilmen. Onderaan kan je de extra lange trailer zien die het concept uitlegt. Ik vrees dat je het resultaat òf geniaal òf barslecht zal vinden, er is geen middenweg met deze premisse.

Ondertussen heb ik al 3 andere boeken verslonden van David Mitchell. Hij onderhoudt zijn mozaïek-structuur, de kleine verhalen die een groot geheel vormen maar dit blijft toch zijn magnum opus. Een must-read voor de fan van de geschreven letter.

Share.

About Author

Davy Delbeke

Kapitein van Geekster sinds het moederschip werd gelanceerd in 2012. Voorliefde voor alles wat met Marvel en Jonathan Hickman te maken heeft. Ja, ik heb Secret Wars al gelezen en ja, die is ongelooflijk geniaal.

Reacties

Ghostwritten is mijn persoonlijke favoriet.
Geniale schrijver, dat zeker! Cloud Atlas wordt bij deze het volgende boek voor me 🙂