Carrion Comfort

1

Vampiers zijn in de laatste tijd, zoveel is duidelijk. Maar sommige schrijvers durven verder te gaan in hun fantasie en stoppen niet bij bloedzuigende wezens. Dan Simmons schreef met zijn saga Aasgieren ( of het Engelse Carrion Comfort ) een tijdloos verhaal dat nu nog door menig horror liefhebbers wordt gelezen. Maar wat is er nu net zo speciaal aan Dan’s versie van de onsterfelijken?

Ikzelf ben een echte thriller / horror fan en heb heel erg genoten van dit boek. Vanaf de eerste pagina werd ik meegesleurd in het verhaal en kon ik niet wachten om meer te weten te komen. Ik heb dan ook talrijke winteravonden doorgebracht met het lezen van dit boek.

Deze roman is een mix van fantasy en  horror dat start in de concentratiekampen tijdens de Tweede Wereldoorlog. We volgen Saul Laski, een Joodse psycholoog, die verschillende kampen heeft overleefd en die tijdens deze kampen in aanraking kwam met de Nazi-vampier Von Borchert. Deze Nazi houdt er de leuke hobby op na om de Joodse gevangenen te gebruiken als levende schaakpionnen.

Bij het woord vampier denk je automatisch aan de bloedzuigende Dracula type’s maar zoals reeds vermeld in de inleiding gaat het om een heel nieuw type vampier, volledig losstaand van bloedzuigers, namelijk de breinvampiers.

Deze wezens hebben de psychische gave om mensen te ‘gebruiken’.  Ze kunnen hun gedachten en zintuigen controleren en blijven jong door zich te voeden met hun emoties.
Elk jaar komen een aantal van hun samen om de resultaten van hun ‘onderlinge concurentiestrijd’ te bekijken, en om na te gaan wie er het meeste slachtoffers heeft gemaakt.
Echter zijn een aantal mensen, waaronder Saul,op de hoogte van deze samenkomst en ze vormen een kwetsbare bondgenootschap tegen deze vampiers.

Na het lezen van deze roman liet ik mijn verbeelding volledig vrij:  Wie zou ik aan mijn wil onderwerpen? En wat zou ik hun laten doen? Ik kwam tot de conclusie dat ik mij nooit zou inlaten met de spelletjes die de breinvampiers in dit boek spelen.

Voor mij is deze roman een prachtig meesterwerk van een van mijn favoriete schrijvers en zeker een werk dat ik elke horror of fantasy liefhebber zou aanbevelen. Als echte Stephen King fan durf ik zelf zeggen dat deze roman het niveau van ” the master of horror” evenaart.

 

Share.

About Author

Gwen

Liefhebber van het geschreven woord, b-films en cijfers. Aanbidder van Stephen King en Tim Burton. Beginnende muzikant maar een eeuwige student met een zwak voor bebaarde mannenlichamen.

Reacties