Before I go to sleep

0

Before I go to sleep is het debuut van SJ Watson, een dokter die besloot zich te wagen aan fictie. Het werd een psychologische misdaadroman over geheugenverlies. Met als rode draad: Wat als je elke morgen wakker wordt met een blanco geheugen?

Door de eenvoud van de cover trok dit boek mijn aandacht. Dat het geprezen wordt als een absolute aanrader door de VN’s Dective & Thrillergids was ook mooi meegenomen aangezien ik wel een zwak heb voor deze genres. Je laten verrassen door de primeur van een nieuwe schrijver kan compleet tegenvallen, maar dit was met deze roman totaal niet het geval.

Vanaf de eerste pagina word je meegenomen in de leefwereld van de 47 jarige Christine, die door een ongeval lijdt aan geheugenverlies. Elke ochtend wordt ze wakker in een staat van verwarring en met een lawine van vragen: Waar ben ik? Wie is deze man naast me? Waarom zie ik er zo verouderd uit?  Want zodra ze heeft geslapen, raakt ze haar belevenissen van de vorige dag en haar volledige verleden kwijt.

Bij deze roman maak je elke dag een soort ontdekkingsreis samen met het hoofdpersonage. Stukje per stukje ontrafelt het verleden zich en elke dag brengt nieuwe herinneringen met zich mee. Door de vele herhalingen – Christine beleeft immers elke ochtend hetzelfde – zal het voor enkele lezers even doorbijten zijn, maar je doorzettingsvermogen wordt beloont met een verhaal dat vol zit met intrigerende momenten en een verrassend einde.

Ken je dat gevoel dat je na het lezen van een goed boek of het zien van een goede film gewoon niet kan geloven dat het zo eindigt?  En je nog zeker tien minuten met open mond  voor je uit zit te staren? Wel, dat was het gevoel dat ik had na het lezen van Before I go to sleep. Het is een echte aanrader voor wie houdt van psychologische verhaallijnen en een onvoorspelbare afloop.

Nog even een klein tip voor de liefhebbers van het witte scherm: Ik heb vernomen dat door het overweldigend succes van deze roman Ridley Scott de rechten heeft over gekocht. Nicole Kidman zou de rol van Christine vertolken.

Share.

About Author

Gwen

Liefhebber van het geschreven woord, b-films en cijfers. Aanbidder van Stephen King en Tim Burton. Beginnende muzikant maar een eeuwige student met een zwak voor bebaarde mannenlichamen.

Reacties