Ze staan ongetwijfeld nog op uw netvliezen gebrand: de macabere sterfscènes uit de kinderserie Beestenbos is boos. Ondanks de donkere sfeer en het dramatische thema blijft de reeks over de groep dieren ons ook bij door het meeslepende verhaal en de geweldige personages. Dit jaar is het eerste boek in de The Animals of Farthing Wood-reeks van de Brit Colin Dann herdrukt. De ideale gelegenheid voor een trip down memory lane richting het Witte Hertenpark.

De saga begint

Het verhaal klinkt vast bekend in de oren. De dieren uit het Beestenbos krijgen het zwaar te verduren. Monsterlijke bulldozers kappen het bos om plaats te maken voor een nieuwe woonwijk en hun drinkplas droogt op. Net dan duikt plots Pad weer op na lange afwezigheid met vele verhalen over zijn reis. Hij ontdekte een utopisch dierenpark dat de oplossing zou zijn voor al hun problemen.

De dieren besluiten hun onenigheden aan de kant te zetten om samen de tocht naar het Witte Hertenpark te ondernemen. Ze sluiten een verbond dat inhoudt dat ze elkaar zullen beschermen en niet opeten tot ze hun bestemming hebben bereikt. Maar zelfs dan verloopt de tocht niet zonder hindernissen. Onderweg komen de beesten voor heel wat gevaren te staan. Bosbranden, jachtpartijen en niet te vergeten: het bewogen hoofdstuk met de egels bij de snelweg…

cover van het boek beestenbos is boos

Enkele beesten verschillen in de reeks van karakter of zelfs van geslacht.

Het boek volgt een heel divers clubje dieren met elk hun eigen persoonlijkheid en levensstijl. Bij hindernissen worden ze dus niet alleen geconfronteerd met hun eigen beperkingen, maar ook met die van andere leden. Op weg ontstaat er al snel een onvermijdelijke kloof tussen de roofdieren en de kleinere beestjes. De snuggere Vos en de oude Das nemen de rol van leider op zich en proberen de vrede tussen de kibbelende dieren te bewaren. Das ontfermt zich bijvoorbeeld over Mol, die het tempo van de grotere viervoeters amper kan volgen. Pad loopt voorop en wijst de weg naar het park.

Ieder dier heeft zijn functie en zijn gevoelens. De meeste personages zijn dan ook heel diep uitgewerkt. Adder in het bijzonder. Hij stelt zich op als een cynisch, koudbloedig reptiel zonder gevoelens, maar binnenin geeft hij erg om de leden en hun doel. Zo redt hij de groep meerdere malen van sluipende gevaren, maar telkens ze hem bedanken, wimpelt hij dit gewoon weg. Een echte held in de vorm van een serpent.

Tijdens hun odyssee ontmoet de bende ook veel andere fauna, waarvan sommigen zich aansluiten bij de groep. De olijke reiger Fluiter onder andere, die zijn naam te danken heeft aan een kogelgat in zijn vleugel dat – jawel – fluit wanneer hij vliegt. Bovenop al hun misère verliest de groep ook vele leden, op manieren die tot op vandaag nog in ons geheugen gegrift staan.

Groene boodschap

Tegenwoordig herinnert men zich de serie Beestenbos is boos door de klemtoon op dood en verderf. Zelfs de meest geliefde personages sterven op Game of Thrones-waardige wijze. In de boeken is dit thema aanwezig, maar veel luchtiger verweven. Het slaagt erin om de sfeer op elk moment dreigend te houden, zonder in elk hoofdstuk een dier om te brengen.

De tv-serie vertolkte de meeste sterfgevallen veel tragischer en heeft zelfs nieuwe dieren toegevoegd puur om deze later weer af te slachten. Hoewel dit onnodig of zelfs onverantwoord klinkt voor een kindershow, maakt dit Beestenbos is Boos net zo goed. Het is een spannend verhaal maar het confronteert de lezer ook met de verschrikkelijke realiteit van onze wereld.

In een interview achteraan in het boek vertelt Dann dat hij het boek dertig jaar geleden schreef met het doel om mensen bewuster te maken van het probleem van ontbossing en urbanisatie. Jammer genoeg is dit vandaag nog steeds actueel. Door ons te laten zien hoe onze geliefde personages in de problemen komen, doet het boek ons stilstaan bij de gevolgen van de vervuilende manier waarop we leven.

beestenbos-is-boos-2

Met in totaal 8 boeken schiep Dann een wondermooi universum

Beestenbos is boos is het eerste boek van de kinderauteur, en tegelijk zijn magnum opus. Naast vele andere dierenverhalen schreef hij ook zes vervolgen en één prequel voor de reeks. Deze werden gebundeld in drie handige compilaties. De boeken zijn gericht op kinderen, maar de boodschap en het verhaal dringen als grote mens veel dieper door. Eens je één boek uitgelezen hebt, vlieg je achter je computerscherm om de vervolgen in je webwinkelwagentje te smijten. Een aanrader voor alle 90’s kids die hun kindertijd willen herbeleven zonder extra trauma’s op te lopen.

The animals of Farthing wood bij bol.com

9 Beestig goed

The Animals of Farthing Wood is het ideale leesvoer voor een nostalgische trip richting Witte Hertepark. Aan de hand van geweldige personages en een spannend verhaal schept Dann een wonderlijk mooie wereld. Het ideale boek om je kindertijd te herbeleven zonder extra trauma's op te lopen.

  • Schrijfstijl 8
  • Illustraties 7
  • Verhaal 9
Share.

About Author

Avatar

Ik ben een verlegen adolescent en groot liefhebber van sci-fi en animatie. Mijn grootste angst is de buitenwereld. Volgens David Attenborough zitten daar grote kevers.

Reacties