Beest in bed: Negen echte volkssprookjes

0

Iedereen houdt van sprookjes! De mogelijkheid om jezelf te verliezen in een fantastische wereld vol prinsessen, slechte stiefmoeders en koene ridders spreekt jong en oud aan. Ik hoor velen van jullie al denken dat sprookjes kinderachtig zijn maar dan kennen jullie duidelijk de originele versies niet.

De Franse schrijver Charles Perrault (Sprookjes van Moeder de Gans) en de gebroeders Grimm klinken bij velen bekend in de oren. Minder bekend is dat de eerste editie volkssprookjes die Perrault uitbracht in 1697 de basis vormde voor de verhalen van de gebroeders Grimm. Met elke nieuwe editie die werd uitgebracht, veranderden de verhalen samen met de nieuwe tijdsgeest en de pedagogische denkbeelden uit die tijd. Later werden deze sprookjes opgepikt door Walt Disney die ze bewerkte tot de bekende kuise versie die iedereen kent. Maar gelukkig is er nog steeds interesse naar de oorspronkelijke verhalen en kunnen we deze terugvinden in bundels zoals: Beest in bed van Marita de Sterck, die probeert om de volkssprookjes hun ruige, narratieve oerkracht en rauwe energie terug te geven. Na een interessante inleiding over haar fascinatie voor sprookjes en hun oorsprong, bevat dit boek negen volksverhalen die je niet rap zou voorlezen aan je kinderen.

Het verhaal dat mij het meest is bijgebleven, is ‘Sole, Luna en Thalia’. Deze schone slaapster wordt niet gewekt door een liefdeskus van haar prins. Deze droomprins maakt misbruik van haar terwijl ze slaapt en gaat daarna terug naar huis … naar zijn vrouw. Negen maanden later bevalt de schone slaapster van een tweeling. De feeën die haar hierbij hielpen, leggen de kinderen aan haar borsten maar wanneer de baby’s haar tepels niet kunnen terugvinden beginnen ze van honger aan haar vingers te zuigen en verwijderen zo de vlasdraad van onder haar nagel, waardoor de vloek verbroken wordt. De prins denkt/fantaseert nog steeds aan/over Thalia waardoor hij haar terug gaat opzoeken en wanneer hij ziet dat ze wakker is, verlaat hij zijn vrouw voor haar en ze leefden nog lang en gelukkig.

Naast ‘Sole, Luna en Thalia’, werden ook ‘Koning Varken’ (Belle & het beest ), ‘Ezelsvel’, ‘Rapunzel’, ‘Assepoester’, ‘Blauwbaard’, ‘De grootmoeder, de moeder, de dochter en meneer de wolf’ (Roodkapje), ‘De koningsdochter en de betoverde prins’ (De kikkerprins) en ‘Mauricia en de zeventien moordenaars’ (Sneeuwwitje’) opgenomen in deze bundel. Hierbij werd de zelfverminking, kannibalisme, zwangerschappen en incestueuze liefde niet weg gelaten. Ideaal dus voor als je het kind in jezelf eens lekker wil choqueren!

Share.

About Author

Gwen

Liefhebber van het geschreven woord, b-films en cijfers. Aanbidder van Stephen King en Tim Burton. Beginnende muzikant maar een eeuwige student met een zwak voor bebaarde mannenlichamen.

Reacties